Muradiye Külliyesi'nde çalışmalar bitmek üzere | ÇEKÜL

Muradiye Külliyesi'nde çalışmalar bitmek üzere

07.02.2014

Muradiye Külliyesi, Bursa’da Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan son külliye. Sultan 2. Murad tarafından 1425-1426 yılları arasında yaptırılmış ve içinde bulunduğu semte ismini vermiş. Cami, medrese, hamam, darüşşifa ve türbeden oluşan “Muradiye Külliyesi” daha sonraki dönemlerde şehzadelerin de buraya defnedilmesiyle türbelerle dolmuş. Bursa Kültürpark’ın arkeoloji kapısının karşısında Çekirge Caddesi’nden ayrılıp sağa dönerek ilerlediğinizde Kaplıca Caddesi ile Hamzabey Caddesi’nin kesiştiği noktanın yakınında yer alan Külliyedeki eserlerin restorasyonu ve çevre düzenlemesi bitmek üzere. Çalışmalar Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Vakfı Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu Külliye'de yürütülen çalışmaları inceledi. Büyükşehir Belediyesi'nden Ahmet Erdönmez, Aziz Elbas ve Saffet Yılmaz'ın eşliğinde, kalem işi restorasyonu devam eden Gülruh Sultan Hatun türbesi, 1425 yılında bir yılda inşa edilen Muradiye Cami, hamamı, medresesi, imaret ve bahçesindeki diğer türbeler ziyaret edildi; çalışmalar hakkında bilgi alındı.

Çalışmalara II. Bayezid’in eşi Gülruh Hatun Türbesi’nden başlayan restorasyon uzmanları, türbe kubbesinde Barok desenlerle süslü sıvanın hareketli olduğunu fark edince sondaj çalışması yaptı. Bisturi kullanılarak büyük bir titizle yapılan çalışmalarda mevcut sıvanın altında kalan kubbenin aslında Osmanlı motifleriyle süslü olduğu ortaya çıktı. Bunun ardından II. Bayezid’in oğlu şehzade Mahmud Türbesi’nde yapılan çalışmada da aynı görüntü ile karşılaşıldı.