MİMAR SİNAN’I ANLATAN YAYINLAR BİR ARADA
ÇEKÜL Vakfı’nın kuruluşundan bugüne yürüttüğü “Sinan’a Saygı Projesi”nin hedeflerinden biri Mimar Sinan hakkındaki yayınları araştırarak “Sinan’a Saygı Kitaplığı”nı oluşturmaktı. Gönüllüler ve projeye kendini yakın hissedenlerin de desteğiyle 150’ye yakın kitaba ulaşıldı. Ayrıca Mimar Sinan ile ilgili efemera koleksiyonu da oluşturulmaya başlandı.
Proje kapsamında yürütülen envanter çalışmaları için gerekli bilimsel kaynakların toplanması ile başlayan süreç, ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezi’nin içinde yer alan Sinan’a Saygı Kitaplığı’nın da çekirdeği oldu. 2007 yılına kadar ve bu yıl içinde yapılan araştırmalarla, Mimar Sinan ve eserleri üzerine mevcut literatürün büyük bir kısmını oluşturan 150’ye yakın kitap ve Sinan özel sayısı dergiler “Sinan’a Saygı Kitaplığı”nda artık bir arada. Bunların içinde ÇEKÜL Vakfı Bilgi Belge Merkezine kazandırılan Mimar Sinan’ın eserlerinin pafta halindeki çizimleri de bulunuyor.
Sinan’a Saygı Projesi sorumlusu Ahmet Sezgin, “Sinan’a Saygı Kitaplığı, Prof. Dr. Metin Sözen’in arşiviyle başlamıştı. Sinan hakkındaki yerli yabancı tüm yayınlara neredeyse ulaşıldı. Proje kapsamındaki envanter çalışması şimdi de, Mimar Sinan ile ilgili efemera koleksiyonu oluşturma hedefiyle devam ediyor. Gönüllülerimizle birlikte yürüttüğümüz envanter oluşturma çalışmalarına, ayrıca konuya ilgi duyan ve envanter olarak katkı sunmak isteyen duyarlı kişiler de destek oluyor. Kitaplığın oluşturulmasında emeği geçenlere, bağıştan bulunan dostlarımıza, destek sağlayan kurumlara ve bizimle aynı heyecanı paylaşan tüm Sinan’a Saygı gönüllülerine teşekkür ederiz,” dedi.
Sinan’a Saygı Kitaplığı akademisyenlerin, ilgili fakülte öğrencilerinin ve amatörce konuyla ilgilenenlerin kullanımına hafta içi her gün açık. İnternet üzerindense http://78.188.66.147/ adressinden tarama yapılabiliyor.