MİMAR SİNAN KİTAPLIĞI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR | ÇEKÜL

MİMAR SİNAN KİTAPLIĞI HER GEÇEN GÜN BÜYÜYOR

23.04.2008

Büyük Mimar Sinan ile ilgili iki İngilizce kitap, Nisan ayında ÇEKÜL Bilgi-Belge Merkezi'ne ulaşan yayınlar arasında öne çıkıyor. Sinan'a Saygı Kitaplığına katılan kitaplardan biri Kazım Çeçen'in çok değerli bir çalışmasının İngilizce çevirisi olan   Sinan's Water Supply System in İstanbul. Diğeri ise, Sinan's Autobiographies: Five Sixteenth-Century Texts adlı, Sinan'ın hayatıyla ilgili beş metni içeren bir çalışma. 

Nisan Ayının Kitapları

Sinan'a Saygı projesi kapsamında 2007 yılı ortalarında oluşturulan ÇEKÜL Sinan'a Saygı Kitaplığı her geçen gün zenginleşerek büyüyor. Kitaplık; kitap, dergi, pul, para, üç boyutlu malzeme (plaket, heykel vb), harita gibi kaynakları araştırmacılara sunuyor.  2007 yılında Mimar Sinan Kitaplığı'na katılan ve 15'i bağış olan 51 adet kitapla birlikte, sayıları 113'e ulaşan kitaplara her gün yenileri ekleniyor.

Nisan ayı kitapları arasında, Prof. Dr. Kazım Çeçen'in klasik yapıtı, Mimar Sinan ve Kırkçeşme Tesisleri çalışmasının İngilizce çevirisi de yer alıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Sinan's Water Supply System in İstanbul başlığıyla yayınlanan kitabın İngilizce çevirisi Dr. İlknur Altuğ ve Jale Alguadiş tarafından yapılmış. 16. yüzyılda Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman tarafından, hızla artan İstanbul nüfusunun su ihtiyacını karşılamak amacıyla görevlendirilmişti. Belgrad Ormanlarından getirilecek su için, daha sonra Kırkçeşme olarak adlandırılacak olan 55 km uzunluğunda ve 33 kemerden oluşan bir taşıma sistemi oluşturuldu. Yapımına 1554'te başlanan ve dokuz yılda tamamlanan  ve dünyada eşine rastlanmayan bu eser 450 yıldan bu yana sürekli çalışmakta ve halen de İstanbul kentinin bir bölümüne su taşımaktadır. Prof. Çeçen'in titiz çalışması sonucu ortaya çıkan eser, birçok yabancı kayıtta Bizans'a mal edilen Moğlova Kemeri'nin tümüyle bir Sinan eseri olduğunu da kanıtlamış bulunmaktadır. Tüm sistem taş taş incelenerek, tüm arşivler inceden inceye taranarak oluşturulan bu değerli kitabın hem Türkçe aslı hem de İngilizce çevirisi, ÇEKÜL Sinan Kitaplığında meraklı okurlarını bekliyor.

Nisan ayında kitaplığa ulaşan kitaplardan biri de, Howard Crane ve Esra Akın tarafından hazırlanmış olan Sinan's Autobiographies: Five Sixteenth-Century Texts adlı İngilizce bir Sinan otobiyografisi. Kitap, Gülru Necipoğlu'nun editörlüğünü yaptığı İslam Sanatı ve Mimarisi Eserleri ve Kaynakları Dizisi'nin 11. si olarak 2006 yılında Hollanda'da basılmış. Sinan'ın hayatının son yıllarında tarihin sayfalarında bir iz bırakmak amacıyla yazdırdığı; Tezkiretü'l-Bünyan, Tezkiretü'l-Ebniye, Tuhfetü'l-Mi'marin, Risaletü'l-Mi'mmariyye ve Adsız Risale'den oluşan 5 metin, bu kitapta ilk kez bir araya getirilerek İngilizce çevirileriyle birlikte inceleniyor. Sinan'ın bir efsane olan hayatına, eserlerine ve yaşadığı döneme ilişkin çok değerli bilgiler içeren bu kaynak da meraklıları için bir hazine niteliği taşıyor.  

Sinan'a Saygı Kitaplığı'na ulaşan yeni kitaplar:

1. Çorbacıoğlu, Fazıl Hayati. (1971). Koca Sinan: Oyun, 3 perde. İstanbul: Minnetoğlu Yayınları.
2. Çeçen, Kazım. (1992). Sinan's Water Supply System in İstanbul. İstanbul: İSKİ.
3. Özdemir, Emin. (1964). Mimar Sinan. Ankara : Öğretmenler Bankası.
4. Satoğlu, Abdullah. (1988). Mimar Sinan Şiirleri Antolojisi. Ankara: Divan Yayınları.
5. Crane, Howard ve Esra Akın. (2006). Sinan's Autobiographies: Five Sixteenth - Century Texts, Leiden - Boston:  Brill.

Nisan ayında kütüphanemize kaydı yapılan kitaplar

  • Çeçener, H. Hüseyin. (2007). Üsküdar Merkez Mahalleleri Osmanlı Dönemi Su Uygarlığı Eserleri. İstanbul: Üsküdar Belediyesi.
  • Üç Ekoloji: Doğa, Düşünce, Siyaset: Yeşil Politika ve Özgürlükçü Düşünce Seçkisi. çev. Nergis Ertekin, İstanbul: Yeşil Kültür, Sanat ve Düşünce Derneği, 2007.
  • Türkiye'de Korunan Alanlar ve Çevresinde Sürdürülebilir Turizm Gelişim Stratejisi Rehberi. Ankara : Çevre ve Orman Bakanlığı, 2007.
  • Korunan Alan Yönetiminde Eğitim: Biyolojik Çeşitlilik ve Doğal Kaynak Yönetimi Projesi Deneyimi: 2 cilt. Ankara: Çevre ve Orman Bakanlığı, 2007.
  • Gültekin, Hazin Cemal. (2007). “Üvez (sorbuz L.)”, Türlerimiz ve Fidan Üretim Teknikleri. yay. haz. O. Çançin, H. Turan. Ankara: Çevre ve Orman Bakanlığı.
  • Gültekin, Hazin Cemal. (2007). “Ardıç (juniperus l.)”, Türlerimiz ve Fidan Üretim Teknikleri. yay. haz. O. Çançin, H. Turan. Ankara: Çevre ve Orman Bakanlığı.
  • Gültekin, Hazin Cemal. (2007). “Andız (arceuthos drupacea (labill) ant. et. cotschy.)”, Türlerimiz ve Fidan Üretim Teknikleri. yay. haz. O. Çançin, H. Turan. Ankara: Çevre ve Orman Bakanlığı.
  • Gültekin, Hazin Cemal. (2007). “Akçaağaç (acer l.)”, Türlerimiz ve Fidan Üretim Teknikleri. yay. haz. O. Çançin, H. Turan. Ankara : Çevre ve Orman Bakanlığı.
  • Muhibbe Darga Armağanı. yay. haz. T. Tahran, A. Tibet, E. Konyar. İstanbul : Sadberk Hanım Müzesi, 2008.
  • Osmangazi' de Değişim. yay. haz. Saffet Yılmaz. Bursa: Osmangazi Belediyesi, 2008.
  • Abdulkadiroğlu, Abdulkerim. (2005). Kastamonu' da Bayramilik ve Şemsizade Ailesi. Ankara: Anıl Matbaa ve Ciltevi.
  • Mutlu, Ahmet. (2008). Ekoloji ve Yönetim: Toplumsal Ekoloji ve Sürdürülebilir Gelişmenin Karşılaştırılması. Ankara : Turhan Kitabevi.
  • Donner, Josef. (2007). Türkiye Bitkileri Yayılış Haritaları ( P.H.Davis, Flora of Turkey the East Aegean Islands), İstanbul: İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi.
  • Çorum: Hattuşa - Boğazkale, Alacahöyük, Yazılıkaya, Ortaköy – Şapinuva. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2006.
  • Kentler ve Kent Müzeleri: Kent Müzeleri Uluslararası Sempozyumu, 21-22 Nisan 2006, Antalya. yay. haz. Orhan Silier. Antalya : Antalya Büyükşehir Belediyesi ; Tarih Vakfı, 2008.
  • Anadol, Köksal. (1970). Nevşehir’de Damat İbrahim Paşa Külliyesi. İstanbul: Yapı Merkezi.
  • The City Reborn of Water, Şanlıurfa. yay. haz. Şaziye Karlıklı. İstanbul: Creative Yayıncılık, 1998.
  • Tarih İçinde Harput. yay. haz. Namık Açıkgöz. Ankara: Fırat Havzası Araştırma Merkezi, 1992.

Çekül Bilgi ve Belge Merkezi