MEDENİYET BEŞİĞİ MİDYAT’IN ARTIK “KÜLTÜR ELÇİLERİ” VAR! | ÇEKÜL

MEDENİYET BEŞİĞİ MİDYAT’IN ARTIK “KÜLTÜR ELÇİLERİ” VAR!

21.06.2007

ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen “Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programı”nın Midyat eğitimi tamamlandı.

24-27 Mayıs 2007 tarihleri arasında Midyat Belediyesi Konferans Salonu’nda  gerçekleştirilen eğitim uygulamasının ilk gününde, Midyat Kız Meslek Lisesi Coğrafya Öğretmeni Nurullah Gün tarafından Midyat’ın coğrafi özellikleri, doğal sit alanları, göçmen kuşları, bitki örtüsü ve endemik türleri hakkında bilgi verildi. Hasankeyf’in doğal ve kültürel özelliklerinin anlatıldığı bölüm öğrenciler tarafından ilgiyle takip edildi. Bilgilendirmeden sonra Hasankeyf’e yapılan gezi sırasında öğrenciler Hasankeyf’in tarihini, kentin jeopolitik yapısını, Dicle Nehri’nin önemini ve M.S. 4. yüzyıldan bu yana Hasankeyf’te yaşamış, en parlak dönemlerini geçirmiş uygarlıkları öğrendiler. Kale ve Kale Kapısı’nın, ortaçağın en büyük köprüsü olan Hasankeyf Köprüsü’nün, Büyük ve Küçük Sarayların gezilmesinden sonra öğrenciler, Ulu Camii ve El-Rızk Camii’nin mimari özelliklerini incelediler.

Eğitimin ikinci gününde, Mardin Müzesi’nden Arkeoloji Uzmanı Mesut Alp tarafından Mardin ve Midyat’ta görülen mimari özellikler destekleyici görsel malzemelerle birlikte tanıtıldı. Daha sonra Midyat kentinin eski ve yeni fotoğraflarının olduğu  Estel Müzesi, Mor Gabriel Manastırı Deyrul Umur adıyla da bilinen manastır, Gelüşke Hanı, Çevre Kültür Evi ve Gümüşçüler Çarşısı’ndaki el sanatları (dokumacılık ve telkâri) atölyeleri gezildi. Şairlerin şiirlerini gümüşe işlediği kent olarak bilinen Midyat’ta, telkâri atölyelerinde gümüşün nasıl işlendiğini izleyen öğrenciler, aynı zamanda telkâri sanatının yaşatılması için neler yapılması gerektiği hakkında beyin fırtınası yaptılar.

Eğitimin üçüncü gününde, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar ve eşiyle tanıştılar. Arkeolog Mesut Alp tarafından hazırlanan Mardin’in tarihi ve arkeolojik özelliklerin anlatıldığı sunumu Mardin Müzesi’nde izlediler. Sunum boyunca öğrencilere arkeolojinin tanımı, arkeolojik kazılar, kazılarda kullanılan aletler, kazılardan elde edilen buluntuların nasıl değerlendirildiğine dair bilgiler verildi. Daha sonra, Mor Benham Kilisesi’ne gidildi. Artuklular dönemine ait Latifiye Camii gezisinde öğrenciler, çift renkli taş malzemenin kullanımını ve ahşap işçiliği ile ilgili bilgileri görerek öğrendiler.

Kent ve müze gezisinden sonra öğrencilerden, etkilendikleri eşyaların ve mimari süslemelerin seramik hamurundan  minyatürlerini yapmaları istendi. Çocuklar seramik çalışmasını yaptıktan sonra, ertesi gün boyamak üzere kurumaya bıraktılar.

Dördüncü gün eğitim programı, öğrencilerin hazırladığı seramik çalışmalarının Midyat Belediyesi’nde sergilenmesiyle başladı. Çocukların, ÇEKÜL ve birbirleriyle iletişimi bundan sonra nasıl sağlanacağı ve ‘Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim  Programı’nın çocuklar tarafından nasıl devam ettirileceğine dair bilgilendirme çalışmaları yapıldı. Çocuklardan dört günlük eğitim süresi boyunca öğrendiklerini, yaptıklarını okullarında sunmaları ve okullarında “Kültür Elçileri Kulübü” kurmaları, ayrıca tarih, kültür ve doğayla ilgili olarak edindikleri bilgileri çevrelerine de yaymaları istendi.

27 Mayıs 2007 Pazar gününün ve  eğitim uygulamasının son etkinliği olan sertifika töreni için Devlet Konukevi’ne gidildi.  ÇEKÜL Midyat Temsilcisi Ziya Oktay, Midyat Koordinatörü Şehmuz Gümüş ve ÇEKÜL ekibinin yanı sıra, sertifika törenine Milli Eğitim Müdürü Şehmuz İleri, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü İsa Kurnaz, Milli Eğitim Şube Müdürü Salih Aslan, koordinatör öğretmenler Zeyni Akçay, Aydın Üstün ve öğrenci velileri katıldı.