Kültür Turizmi ve Mardin paneli | ÇEKÜL

Kültür Turizmi ve Mardin paneli

04.02.2014

Geçen hafta gerçekleşen 18. EMITT Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı'nda "Kültür Turizmi ve Mardin" konulu bir panel düzenlendi. MARSEV-Mardin Eğitim Vakfı, Artuklu Üniversitesi ve Mardin Valiliği tarafından hazırlanan panele, Yrd. Doç. Dr. Lokman Toprak, Prof. Dr. Metin Sözen ve Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan konuşmacı olarak katıldı.

Açılış konuşmalarında söz alan Mardin Valisi Dr. Ahmet Cengiz, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mardin Tarihi Dönüşüm Projesi'nin devam ettiğini, Mardin Kasımiye Medresesi'nin İslam Bilim Müzesi olarak işlev kazanacağını, Mardin’in coğrafi yapısının ve yaşam kültürünün bir yansıması olan merdivenler hakkında envanter çalışması yapıldığını, tarihi Gazipaşa İlköğretim Okulu ve tarihi Kız Meslek Lisesi'nin ise restorasyonlarının tamamlandığını söyledi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Metin Sözen ise panelde şu sözlere yer verdi:

"Farklı kesimlerin desteklerini alarak güç odağımızı nasıl büyüteceğiz ve önümüze konan takvimi doğru ve düzeyli olarak yerine nasıl getireceğiz konusunu düşünmemiz gerekiyor. Net olan bir konu var: Mardin Belediyesi’nin bütçesi kısıtlı. Büyükşehir olmanın getirdiği avantaj var ama Belediye Başkanı ve Valiliğe getirdiği ağır yük de var.

ÇEKÜL Vakfı olarak Vali ve Belediye Başkanımız ile beraber GAP’taki kültür öncelikli ortamı araştırdık.  Mardin’de biz Savur’un köylerinden Dereiçi bölgesine kadar her yerin sorumlusuyuz. Bilimsel araştırmaların kent için yararlı olması, kente dönmesi gerekir. Mardin çalışmalarını takip ediyoruz ve destekliyoruz. Vali Dr. Ahmet Cengiz’in desteği sağlam bir şekilde Mardin’e yansımaktadır.

Uzmanlarımıza, yabancı uzmanlara saygımız var ve kendimize de saygımız var.  Biz kendimize olan saygıyı bize dönen doğrularla ölçüyoruz. Gökhan Menteş ve Ömer Kral çok değerli çalışmalar yaptılar, kente değerli katkılar sundular.

Kentlerde Vali tayinlerinin sık olması, aldığımız kararların yaşama geçirilmesini aksattı. Mardin’de böyle olmamalıdır. İrade bellidir, iradenin takvime bağlanması gerekir. Projelerin ne derece uygulanabilir olduğunu, yaşamın içine geçtiği zaman öğreneceğiz ve tartışacağız. Yeter ki doğru ve düzeyli bir sonuca ulaşalım.

Şimdi birtakım sorular sormanın zamanı geldi. Mardin hangi bölgesel çevrenin merkezidir? Çevresindeki hangi büyüklüklerin merkezidir? Mardin yarına, halkıyla birlikte nasıl hazırlayacaktır? Fiziki ortamı iyileştirebiliriz, insan malzemesini kullanılarak kişilerin, birikimli insanların buraya gönül vermişlerin destekleri devam edebilir. Ama kültür öncelikli turizmin nasıl olacağını tartışmalıyız. ÇEKÜL’de bu konuda çalışıyoruz. MAREV’de bu konu ile ilgili çok tartışıyoruz, doğruyu arıyoruz. Türkiye’de birçok yanlış örnek var; yanlışlar tekrarlanmamalıdır.

Bizden sonraki Mardin’in planlamasını yapmalıyız. MAREV ve ilgili kurumlarla, genç kuşakların içinde olduğu çalışmalar yapmalıyız. Örneğin Artuklu Üniversitesi’nin bu noktada nerede durduğunu tartışmalıyız. Üniversite’nin YÖK’ten istediği talepler Mardin’in geleceğine dönük planlar olmalıdır. Fizikçi de Mardin’i öğrenmeli, biyolog da Mardin’i öğrenmelidir. Öğrenciler önce kendi kimliğini öğrenmelidir. Artuklu adının ne anlama geldiği ve içeriğini, aydınlık Ortaçağ'ın simgesi olduğunu bilmeden diploma alıyorsa öğrenci, Mardin’de okuduğu anlamına gelmez. Eğitimin kiminle, nerede, niçin yapıldığı önemlidir.

Mardin’de yeraltı ve yerüstü entegre olarak projelendirilmelidir. Planlama yaparken bütüncül yeni Mardin’i yaratmak zorundayız."

Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Toprak, "Mardin ve Yemek Kültürü" sunumunda yöresel lezzetlerin envanterinin yapıldığı bilgisini verdi.  Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan ise 1895’te Mardin Müzesi olarak işlevlendirilen Süryani Katolik Patrikhane Binası'nın yılda ortalama 80.000 ziyaretçisinin olduğunu söyledi. Dünya’nın en eski vaftizhanesi olan Mor Yakup Kilisesi'nde ise restorasyon çalışmalarına destek verildiğini ve Mardin Müzesi İhtisas Kütüphanesi'nin kurulduğunu aktardı. Ayrıca Müze'de çocuklara yönelik eğitimlerin devam ettiğini söyledi.

Panelin ardından EMİT Fuarı'nına katılan TKB üyesi belediyelerin stantları incelendi. Yeni yayınlar ve projeler hakkında bilgiler alındı.