KÜLTÜR ELÇİLERİNİN İSTANBUL BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ | ÇEKÜL

KÜLTÜR ELÇİLERİNİN İSTANBUL BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ

21.06.2005

ÇEKÜL’ün (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı) UNESCO’nun desteğiyle yürüttüğü “Kentler Çocuklarındır” projesi kapsamında geçen yıl uygulanan kültürel eğitim programına katılmış olan 105 “Kültür Elçisi” çocuk 13-17 Haziran 2005 tarihleri arasında İstanbul’da buluştu. “7 Bölge 7 Kent” projesinin alt programlarından biri olarak hayata geçirilen projeyle, Akseki, Birgi, Midyat, Mudanya, Kastamonu, Kemaliye ve Talas kentlerinden seçilen çocuklar bu kez İstanbul’u tanıma ve deneyimlerini paylaşma fırsatı buldular. 5 gün süren “İstanbul Buluşması” boyunca eğitim ve eğlencenin iç içe geçtiği bir program uygulandı.  İstanbul’un tarihi mekanları gezildi, bu buluşma sırasında 7 kenti temsil eden “Kültür Elçileri” birbirlerine kentlerini tanıttı.

13 Haziran 2005 sabahı ÇEKÜL ailesi büyük bir heyecan yaşadı. Çalışanından, gönüllüsüne; yöneticisinden, proje sorumlularına kadar herkes aylar süren hummalı bir çalışmanın ardından gerçekleştirilen “Kentler Çocuklarındır Projesi İstanbul Buluşması”nın ilk günü için bir araya geldi. 105 çocuğu 5 gün boyunca ağırlayacak olan Kabataş Erkek Lisesi’nin bahçesinde sabahın ilk saatlerinden beri süren bekleyişin ardından önce Kastamonu, sonra Talas, ardından Akseki, Birgi,  Mudanya, Midyat ve Kemaliye grupları geldi.

Behiç Ak Kitap İmzaladı

Organizasyonun ilk etkinliği olan “Tanışma Toplantısı”na yazar-karikatürist Behiç Ak da katıldı. “Dikkat Dünya” isimli kitabını imzalayan Ak, çocuklarla “çevre” ve “kentlilik bilinci” üzerine söyleşti. Milli Eğitim Bakanı’ndan Kentler Çocuklarındır projesi ve kültürel eğitim programının tüm ilköğretim okullarında ders olarak okutulması isteğini kamuoyuna duyurmak amacıyla ortak bir  “bildirge” oluşturmak için çalışan  çocuklar, daha sonra mimar ağabey ve ablalarının yardımıyla yaşadıkları bölgelere özgü evlerin maketlerini yaptılar.

Bize sadece dans etmek kalıyordu”

“İstanbul Buluşması” süresince, Hipodrom, Dolmabahçe Sarayı, Topkapı Sarayı,  Ayasofya ve Yerebatan Sarayı’nı ziyaret eden “Kültür Elçileri”ne uzman rehberler eşlik etti. Dolmabahçe Sarayı’nın ve Ayasofya Müzesi’nin bahçesinde yemek yeme fırsatı bulan çocuklar bu sayede İstanbul’un tarihini “keyif ve tad alarak” öğrendi.

Kastamonu’dan Kübra Durak şöyle anlatıyor hissettiklerini: “Bana göre İstanbul’da olmak bir dans pistinde olmak gibiydi. İstanbul bir dans pisti, ÇEKÜL ise kafamızda çalan güzel bir müzik. Bize sadece dans etmek kalıyordu.”

Sunay Akın’ın kurduğu Oyuncak Müzesi’ni gezen çocuklar, aynı günün akşamında tekne gezisi yaparak İstanbul’u bir de boğazdan görme olanağı buldu. Boğaz kıyısındaki tüm tarihi mekanlar hakkında bilgilendirilen çocuklar, gezinin sonunda hep birlikte dans etti.

Organizasyonun son gecesinde “Kültür Elçileri”,  yerel yöneticiler, ÇEKÜL gönüllüleri ve basın mensuplarının ağırlandığı “Kabataş Erkek Lisesi”nin bahçesindeki “Hoşçakal Kokteyli”ne ev sahipliği yaptılar. ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in açılış konuşmasını yaptığı kokteylde, İstanbul Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı ve Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal da söz aldılar. Son olarak kültü elçileri hazırladıkları ortak bildirgeyi ve taleplerini kamuoyuna duyurdular.

İstanbul’dan ayrılmadan önce bir araya gelen “Kültür Elçileri” İstanbul buluşması ile ilgili görüşlerini, deneyimlerini ve hissettiklerini kağıda döktüler:

Hanife Soylu (Talas): “Acaba dünyada bizden daha şanslı bir çocuk var mıdır?”

Hatice Ayyıldız (Mudanya): “Ben iken biz olduk. Kendimi özel hissediyorum.”

Gupse Karşat (Mudanya): “Bu proje bize özgüven, kültür, doğa ve tarihi eserleri koruma bilinci, kavramlara başka açılardan bakmayı öğretti.”

Şerife Erol (Talas): “Girişkenlik, cesaret, kendime güven, sorumluluk sahibi olmak… İşte bu projenin bana kattıkları.”

Sezen Seven (Midyat): “Zamanın su gibi akıp gittiği, gün geçtikçe insani değerlerin kaybolduğu bu dünyada erdemli bir insan olmanın yolu doğayı, kültürü ve insanları korumaktan geçer.”

HEYECANIMIZI PAYLAŞIP “KÜLTÜR ELÇİLERİ İSTANBUL BULUŞMASI”NIN GERÇEKLEŞMESİNİ SAĞLADIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLERİMİZLE...

ADEL KALEMCİLİK A.Ş., ADNAN MISIRLIOĞLU, AJANS GES, ALAATTİN YALÇIN, ALİ AKDAMAR, ALİ SOYDAN, ALPER KUŞ, ARMADA OTEL, AYHAN PAKSOY, B.A.B. MENKUL DEĞERLER, BALTAŞ BİLGİ EVİ, BORÇELİK BORUSAN A.Ş., DEBAND ŞİRKETLER GRUBU, DİLEK ERDAL, DİMES, GÜLSEREN KARAÇİZMELİ, ECZACIBAŞI HOLDİNG, EDİRNE GİYİM SANAYİ A.Ş., ELİT ÇİKOLATA, ELMAS TEKSTİL, EMİNÖNÜ PLATFORMU, ERKAN ERAY, ETİ GIDA A.Ş., FİSKOBİRLİK, FÜSUN ECZACIBAŞI, HÜRRİYET GAZETESİ, İSTANBUL TİCARET BORSASI, İTKİB, KABATAŞ ERKEK LİSESİ, KAYISIBİRLİK, KEMAV, KENT GIDA A.Ş., KOREL HAKSUN, KÜLTÜR BAKANLIĞI, LEYLA KOLUKISA, MAREV, MARMARA BİRLİK, MAS MATBAACILIK, MESE İLETİŞİM DANIŞMANLIK, MUSTAFA YARDIMCI, NACİ KURİŞ, NALAN UZUNOĞLU, NAZLI İMRE, NECMİ RIZA ÇİÇEKÇİLİK, NESİL AYANOĞLU, NEŞE HACISALİHOĞLU, NİKSAR BELEDİYESİ-NİKSAR AYVAZ SUYU, NTV, ORHAN YAZICI, ORİJİN GRUP, ORYATEKS GİYİM, ÖMER CUDİ SON, PERİHAN YÜCEL, POZİTİF MÜŞAVİRLİK, SELGA TEKSTİL, SEMAY TEKSTİL, SEMİH BALCIOĞLU, SERHAT BELLİ, SOYDAN GRUP, SUNAY AKIN OYUNCAK MÜZESİ, ŞAFAK KANSU, TAN ORAL, TASKOBİRLİK, TBMM MİLLİ SARAYLAR, TİLBE SARAN, TRAKYABİRLİK, TRAVEL WORKS, TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ, UMUT SANAT, VOLKAN AKDAMAR, YAPI KREDİ YAYINLARI