Koruma Özendirme Yarışmasında Büyük Ödül Manavgat’ın | ÇEKÜL

Koruma Özendirme Yarışmasında Büyük Ödül Manavgat’ın

02.10.2020

Kentlerin, kimliklerini yansıtan değerlerini korumada strateji, yönelim ve önceliklerini somutlaştırdıkları Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmaları, ilk kez düzenlediği 2001 yılından bu yana ülkemizdeki koruma çalışmalarının sahaya yansıdığı en önemli platform. Kentlerin kimliklerini, kültürlerini ve tarihlerini korumaları yönünde başlıca teşviklerden biri olan Koruma Özendirme Yarışması, bu yıl 19’uncu kez düzenlendi. 28 Eylül Pazartesi günü The Green Park Pendik Otelde yapılan törene Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, TKB ve Kahramanmaraş Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin, TKB Encümen Üyeleri, TKB üyesi tarihi kentlerin başkanları , ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi A.Faruk Göksu, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Özgen, ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü S. Yeşim Dizdaroğlu ile ÇEKÜL Vakfı uzmanları katıldı.

19’uncu Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasının sonuçları, TKB Danışma Kurulu Üyelerinden oluşan jürinin internet ortamında yaptığı değerlendirme toplantısıyla belirlendi. Yarışmaya bu yıl 39 belediye, 67 proje ile başvurdu. Yarışmanın sonucunda Metin Sözen Büyük Ödülünün yanı sıra 1 Jüri Özel Ödülü, 8 Proje, 8 Uygulama, 8 Süreklilik ve 13 Başarı Ödülü verildi.

Metin Sözen Büyük Ödülü

Manavgat Belediyesi / Side Antik Kentinin Koruma İmar Planı ile Dönüşümü

Manavgat Belediyesine Metin Sözen Büyük Ödülünü, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan takdim etti. Ödül gerekçesinde “Manavgat Belediyesi; uzun yıllardır devam eden bütüncül bir stratejinin parçası olarak katılımcı bir ortamda kurgulanan koruma çalışmalarını kent yaşamıyla bütünleştiren ilerici proje yaklaşımları, arkeolojik mirasın üzerinde gelişmiş geleneksel kent dokusu ile bütünleşen çok katmanlı ve akıllıca kurgulanmış proje senaryosu, yoğun turizmin bulunduğu bir alanda kamusal mekânlar ile desteklenen, stratejik ölçekten mimari ölçeğe kadar ilişkileri iyi kurgulanmış ve uygulanmış çalışmaları nedeniyle 2019 yılı Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne layık görülmüştür.” denildi.

Jüri Özel Ödülü

Kayseri Büyükşehir Belediyesi / Kayseri Kalesi, Meryem Ana Kilisesi-Şehir Kütüphanesi, Gazioğlu Konağı ve Gömlekçioğlu Evi, Konutlar (30-31 parsel, 23 parsel, 2 parsel), Jandarma Konağı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, ödülünü TKB ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ile Türkiye Belediyeler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in elinden aldı. Ödül gerekçesinde “Kayseri Büyükşehir Belediyesi; uzun erimli olarak tarihi kent merkezinde yürüttüğü Kültür Yolu Projesi kapsamında bütüncül bir senaryoyu adım adım uygulayarak tarihi dokuda tamamladığı farklı ölçeklerdeki nitelikli restorasyon ve işlevlendirme çalışmaları ile kent merkezindeki anıtsal yapıların kamusal niteliğini artıran işbirliğine dayalı uygulamaları nedeniyle, 2019 yılı Jüri Özel Ödülüne layık görülmüştür.” denildi.

Proje Ödülleri

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çatalca Belediyesi ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ödüllerini TKB Encümen Üyesi, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç; Kocasinan Belediyesi, Seyhan Belediyesi, Sultanhisar Belediyesi ve Yüreğir Belediyesi ise ödüllerini TKB Encümen Üyesi, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı’nın elinden aldı.

Uygulama Ödülleri

Akşehir Belediyesi, Alanya Belediyesi, Bodrum Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, ödüllerini TKB Encümen Üyesi, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar; Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Osmangazi Belediyesi, Safranbolu Belediyesi ve Simav Belediyesi ise ödüllerini TKB Encümen Üyesi, Kayseri Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın elinden aldı.

Süreklilik Ödülleri

Afyonkarahisar Belediyesi, Boyabat Belediyesi, Burdur Belediyesi, Hatay Büyükşehir Belediyesi, Kastamonu Belediyesi, Kepez Belediyesi, Mudanya Belediyesi ve Şahinbey Belediyesi ödüllerini TKB ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün elinden aldı.

Başarı Ödülleri

Akçadağ Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Ereğli Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Konak Belediyesi ve Kumluca Belediyesi ödüllerini TKB Encümen Üyesi, Bartın Belediye Başkanı Cemal Akın; Kütahya Belediyesi, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Oğuzeli Belediyesi, Tirebolu Belediyesi, Ünye Belediyesi ve Yeşilyurt Belediyesi ise ödüllerini TKB Genel Sekreteri Sezer Cihan’ın elinden aldı.