Koruma kullanma dengesi nasıl kurulmalı? | ÇEKÜL

Koruma kullanma dengesi nasıl kurulmalı?

14.03.2012

ÇEKÜL Akademi'nin Tarihi Kentler Birliği ile yürüttüğü kültürel ve kentsel koruma eğitimleri bahar programı devam ediyor. “Tarihi ve Kültürel Miras Proje ve Uygulamalarında İşlevlendirme” eğitimi, TKB üyesi belediyelerden Altınova, Mudurnu, Sarıyer, Eyüp, Gebze, Eskişehir, Silivri, Trabzon, İstanbul, Selçuk, Fatih, Çatalca ve Osmangazi Belediyesi'nden katılımcılar ile yapıldı.

Şerifler Yalısı kayıkhanesinde başlayan eğitim, alan gezileriyle devam etti. Akademi uzmanlarından Y.Mimar Metin Keskin, kültürel miras niteliğindeki yapılar, koruma/kullanım dengesi gözetilerek güncel kent yaşamına nasıl katılır ve yeni yaklaşımlar nelerdir? konusundaki bilgilerini paylaştı. Yeniden işlevlendirme örneği olarak Silahtarağa Elektrik Santrali (Bilgi Üniversitesi Kampüsü) ve Cibali Tütün Fabrikası (Kadir Has Üniversitesi) incelendi.

Kadir Has Üniversitesi

Santral İstanbul

Akademinin bahar takvimi “Somut Olmayan Kültürel Mirası Koruma ve Sürdürülebilirlik” eğitimiyle başlamıştı. ÇEKÜL Akademi uzmanı Handan Dedehayır, somut olmayan kültürel mirasın tanımı, tarihsel gelişimi, kent kimliği/belleği ile ilişkisi, koruma ve yaşatma ilkeleri, yerel yönetimler için koruma uygulamaları, somut olmayan kültürel miras ve kültür turizmi başlıklarında bilgiler vermişti. Akademi öğrencilerinin SOKÜM kapsamında inceledikleri alan ise Cam Ocağı Vakfı olmuştu.

Cam Ocağı Vakfı