fbpx Kırsal Miras Ve Kent İlişkisi Yapex Restorasyon Fuarında | ÇEKÜL

Kırsal Miras Ve Kent İlişkisi YAPEX Restorasyon Fuarında

14.09.2021

Koruma sektörü ve yerel yönetimlerin buluşma noktası olan YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı, bu yıl kapılarını İstanbul’da açıyor. ÇEKÜL Vakfı işbirliği ve Tarihi Kentler Birliği desteğiyle Akdeniz Tanıtım tarafından düzenlenen fuar, 22-24 Eylül tarihlerinde Yenikapı Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde ziyaret edilebilecek.

YAPEX Restorasyon ve Kültür Mirasını Koruma Fuarı bu yıl, “Kırsal Miras ve Kent İlişkisi” temasıyla gerçekleşecek. Koruma sektörü ve yerel yönetimleri 11’inci kez biraraya getirecek. ÇEKÜL Vakfı (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı)’nın 30 yılı aşkın bilgi ve tecrübesini yansıtarak her yıl farklı bir koruma başlığını gündeme taşıyan fuar bu yıl, kır ve kent arasındaki dengelere, doğal-kültürel miras ve insan ilişkisine dikkat çekmeyi hedefliyor.

Akademisyenler ve Yerel Yönetim Temsilcileri Kırsalı Birlikte Korumak Panelinde Biraraya Gelecek

Yenikapı Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezinde 22-24 Eylül tarihlerinde düzenlenecek YAPEX Fuarı, pek çok etkinliğe ev sahipliği yapacak. Bu etkinliklerin en önemlilerinden biri ise akademisyen ve yerel yönetim temsilcilerini biraya getirecek olan “Kırsalı Birlikte Korumak: Afetler Sonrası Bilgi ve Deneyim Paylaşımı” başlıklı panel. ÇEKÜL Vakfının düzenlediği panelde, son yaşadığımız doğal afetlerin ardından,  kırsal miras ve kent ilişkisinin hassas dengesine dikkat çekilecek. Panelin, farkındalığı yükseltecek konu ve konuklarıyla önemli ve acil bir ihtiyaca cevap vermesi hedefleniyor. ÇEKÜL Vakfı gönüllü uzmanlarından, mimar Alp Arısoy ve ÇEKÜL Vakfı Anadolu Araştırmaları Koordinatörü, şehir plancısı Ahmet Onur Altun’un moderasyonunda düzenlenecek olan panel 2 bölümden oluşacak. Akademik değerlendirmelerin yapılacağı ilk bölümde Prof. Dr. Ünal Akkemik, Prof. Dr. Nesibe Köse ve Prof. Dr. Çağatay Tavşanoğlu doğal afetler, insan etkisi ve sosyo-ekonomik sonuçları üzerine konuşacak. Yerel yönetimlerin afet öncesi, sırası ve sonrasında yaşadıkları ise ikinci bölümde tartışmaya açılacak. Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, Manavgat Belediye Başkan Yardımcısı Hakime Yılmaz, Sarıyer Belediye Başkanı ve TKB Encümen Üyesi Şükrü Genç afetlerin yerele etkileri üzerine konuşacak.

Tarihi Kentler Birliği İstanbul Buluşması ve Koruma Özendirme Yarışması Ödül Töreni Fuar Kapsamında Yapılacak

Tarihi Kentler Birliği İstanbul Buluşmasına da ev sahipliği yapacak olan fuar, yoğun bir gündemle, kişi ve kurumları biraraya getirecek. Geleneksel olarak YAPEX Fuarı ile eşzamanlı düzenlenen TKB Koruma Özendirme Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi, bu yıl da fuar kapsamında gerçekleştirilecek.

Ekolojik Gelecek Buluşması

Fuar süresince “Ekolojik Gelecek” ana başlığı altında çeşitli söyleşiler, buluşmalar ve etkinlikler düzenlenecek. Yerelde faaliyet gösteren ve giderek yaygınlık kazanan ekolojik oluşumlar, bir süredir belediyelerin de katılımı ve desteğiyle görünürlüklerini arttırırken, son dönemde belediyelerin vizyonu da ekolojik yaklaşımları öncelikli olarak dikkate alan bir bakış zenginliği kazandı. Tıbbi Aromatik Bitki Bahçeleri, Ekolojik Çiftlikler ve Gıda Ağları - Kooperatif yapılanmaları, örnekleri ile konuşulacak; YAPEX, bu yaklaşımın sivil ve kamusal örneklerini buluşturacak. Tohum sınıflandırma ve saklama, drog hazırlanışı, tıbbi çayların hazırlanışı, maserat hazırlanışı, balkon bahçeciliği, baharat bitkileri, ilkyardım bitkileri, arıtıcı bitkilerle ilgili çok sayıda konu başlığında eğitimse, fuar süresince uzmanlarından alınabilecek.

Tematik Etkinlikler

“Anadolu’nun Müziği” dinletisi ile “Anadolu’nun Enstrümanları” söyleşisine ev sahipliği yapacak olan fuar, TKB Koruma Özendirme Yarışması Sergisine de ev sahipliği yapacak.

Kırsal Mirasın Koruma Örnekleri Stantlara Yansıyacak

Yerel yönetimlerin birikimlerinin ve projelerinin paylaşıldığı gelenekselleşmiş YAPEX Fuarı, Tarihi Kentler Birliğine üye belediyeler için fikir ve deneyim alışverişine olanak sağlayan büyük ölçekli bir platform. Fuar, her yıl değişen temasıyla hem önceki yılın deneyiminin hem de yakın geleceğe ışık tutan yaklaşımların ele alındığı canlı bir buluşma alanı. Bu alan, değişen temalarla fikir ve işbirliklerinin olgunlaşmasına da aracılık ediyor. TKB üyesi belediler, bu yıl stantlarında kırsal miras temasını işleyerek, korumada iyi örnekleri ziyaretçilerle paylaşacak.

Yerel yönetimlerin, sivil ve özel girişimlerin restorasyondan turizme, kültür rotasından yeni nesil imece yöntemlerine yaklaşımları ve uygulama örneklerini ziyaretçilerle buluşturacak olan fuar, heyecanla bekleniyor.

Fuarla ilgili detaylı bilgilere http://www.yapex.com/restorasyon adresinden ulaşmak mümkün.

Etkinlik programı için tıklayın