KENTLER ÇOCUKLARINDIR KÜLTÜREL EĞİTİM PROGRAMI KOCAELİ’NDE! | ÇEKÜL

KENTLER ÇOCUKLARINDIR KÜLTÜREL EĞİTİM PROGRAMI KOCAELİ’NDE!

14.01.2008

Kentler Çocuklarındır  2008 Programı ikinci eğitim uygulaması Kocaeli’de 03-06 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirildi. ÇEKÜL vakfı ve Kocaeli Belediyesi’nin  desteği ile kentlerini ve kendilerini tanıyan  kültür elçileri eğitim uygulamasını başarı ile tamamladılar.

Kentler Çocuklarındır Kültürel Eğitim Programının ilk günü olan 03 Ocak perşembe günü öğrenciler ile Gar Binası’nda hazırlanan eğitim odasında buluşuldu ve çalışmada bulunan öğrencilerle tanışma etkinliği gerçekleştirildi. Tanışma etkinliği sonrasında öğrenciler Bekirpaşa Belediye Başkanı  Abdullah Köktürk ile tanıştılar ve sohbet ettiler.

Sonrasında ÇEKÜL Vakfı’nın çalışmalarının, doğal ve kültürel mirasın, yerel kültürün korunmasının ve yaşatılmasının öneminin vurgulandığı sunuma aktif olarak katıldılar. Öğrenciler Gayret Müze Gemisi ve Hızır Reis Denizaltısı’na gittiler. İki grup halinde müze ve denizaltında görevli askerlerin rehberliği eşliğinde gezerek öğrendikleri hakkında fikir alışverişinde bulundular.

İkinci gün, Kocaeli Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doc.Dr.Gül Köksal’ın Kocaeli kent mimarisi ile ilgili yaptığı sunumla başladı. Sunumun ardından ısınma çalışması yapılarak Seka Park Otel’deki yemeğin sonrasında Seka Sit Alanı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Mustafa Çakır ve belediye program sorumlusu Canan Cürgen tarafından anlatıldı, karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Kasr-ı Hümayun(Av Köşkü)’un gezilmesinin ardından Pembe Köşk, Kapanca Sokak, Sırrı Paşa Konağı gezilip çevresindeki taşınmaz kültür mirası olan eserler hakkında da bilgiler alındı.

3. gün Kocaeli’nin tarihi ve arkeolojik özellikleri hakkında bilgilenen öğrenciler, Çukurbağ’a yapılan gezide İZEYAP ve Kocaeli ÇEKÜL temsilciliği ziyaret ettiler. İzmit Arkeoloji Müzesi’ni gezerek, buradaki eserler hakkında bilgi edindiler. Devamında ise öğrencilerin kent ve müze gezisi ve Çukurbağ ziyaretinden sonra en çok etkilendikleri eseri düşünerek birebir örneklerini yaptıkları seramik çalışması yapıldı. Öğrenciler hazırladıkları seramik çalışmalarını açıklayıcı bilgilerini yazarak eğitim yapılan mekanda sergilediler.

6 Ocak Pazar günü eğitimi öğrencilerle yapılan ısınma çalışması ile başladı. Isınma çalışması sonrasında 19 Mayıs 1919’da doğan ve Kocaeli’de ‘yaşayan tarih’ olarak bilinen Nihat Durak’ın, yaşam hikayesini Kocaeli tarihi ile ilişkilendirerek anlattığı sohbet tadındaki bilgilendirme gerçekleştirildi.

Gar Binası’nda gerçekleştirilen Kültür Elçileri Sertifika Töreni’nde,  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı adına Kültür Sanat Daire Başkanı Sait Karaçoğlu,  Belediye Program Sorumlusu Canan CÜRGEN,  Kocaeli Büyükşehir Belediye’si Müzeler Şube Müdürü Mustafa ÇAKIR ve velilerin katılımları ile  kültür elçilerine sertifikaları verildi. ÇEKÜL Vakfı’nın Kocaeli’de gerçekleştirdiği çalışma sonunda dört gün boyunca eğitim alan öğrenciler, kentlerinin ilk ‘kültür elçileri’ oldular.

Öğrencilerle, okullarında yapabilecekleri çalışmalar ile ilgili fikir alışverişinde bulunuldu ve bir dizi program oluşturuldu. Program, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve ÇEKÜL temsilcisinin desteği ile devam ettirilecek.