Kayacık koruma yolunda emin adımlarla ilerliyor | ÇEKÜL

Kayacık koruma yolunda emin adımlarla ilerliyor

21.10.2011

Tarihi Kentler Birliği’nin çiçeği burnunda üyelerinden biri Kayacık. Birliğe üyeliği, Mayıs 2011’de 1. Olağan Meclis Toplantısı’nda kabul edildi. O günden itibaren koruma ve yaşatma çalışmalarını daha planlı, daha kararlı yürüten bir kent var karşımızda…

Manisa’nın Gördes ilçesine bağlı bir belde olan Kayacak, Neolitik Tunç çağından bugüne pek çok yerleşime sahne olmuş. Kentin çevresinde kayalara kurulmuş eski yerleşimler dikkat çekiyor. Bölgede bugüne dek Boston Üniversitesi’nden Dr. Christopher Roosevelt, Doç. Dr. Engin Akdeniz, Prof. Dr. Hasan Malay, Dr. Cumhur Tanrıver gibi araştırmacılar tarafından çalışmalar yapılmış. Onların emekleri ile önemli bir kültür envanteri oluşmuş. Arkeolojik mirası kadar doğal güzellikleri de Kayacık’ı değerli kılıyor. TKB üyeliğiyle yeni bir güç kazanan çalışmaların merkezinde tüm bu değerleri gün ışığına çıkarmak, tanımak ve tanıtmak, Kayacık’ı alternatif turizm adreslerinden biri haline getirebilmek yatıyor.

Kayacıklı yetkililer birliğe resmen üye olduktan sonra Birgi ÇEKÜL Evi’ni ziyaret etti. Ziyaretin amacı hem üyelik başvurusu sürecinde hem de Kayacık’ta düzenlenen festivalde kendilerine destek olan ÇEKÜL Küçük Menderes Havzası Koordinatörü Emin Başaranbilek’e teşekkür etmekti. Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu ile Kayacık Kültür ve Turizm Derneği Yöneticisi Hasan Türkel, Ağustos 2011’de yaptıkları ziyarette ÇEKÜL’ün önerileriyle çalışmalara devam etmek istediklerini belirtti; yol haritası için Emin Başaranbilek ile fikir alışverişinde bulundu.

Envanter hazırlanıyor

Kayacık Belediyesi, Celal Bayar Üniversitesi ve ÇEKÜL Vakfı’nın ortaklığında çeşitli başlıklarda çalışmalar yürütülecek. Beldenin doğa ve kültür katalogu, coğrafi veri bankası hazırlanacak; görsel arşiv çalışması yapılacak; Kayacık Belgeseli hazırlanacak. Mustafa Tunç, Vahap Uğurlu ve Emine Türk’ten oluşan belgesel ekibi çalışmalara başlamış durumda. Kayacık Doğa-Kültür Envanteri ve Tanıtım Projesi-2012 için de ilk adımlar atıldı. Projenin yürütücüleri, aynı zamanda ÇEKÜL gönüllüsü olan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Serdar Vardar, yine aynı üniversiteden Gökhan Yıldız ve İbrahim Varol’la çalışmaları sürdürüyor.

Birgi ÇEKÜL Evi’nde Kayacık’ta kısa ve uzun vadede hayata geçirilecek diğer çalışmalar da gündeme geldi. Restorasyon ve sağlıklaştırılması çalışmalarına, belediye binasının da bulunduğu ana meydandan başlanıp kentin çeperlerine doğru sürdürülmesi, sonraki etaplarda mahalle meydanları ve ona açılan sokaklar ele alınmasına karar verildi. Yalnız Minare’nin rölöve ve restorasyon projelerinin hazırlanması; mevcut olan 1/5000 ve 1/25.000 ölçekli kent planları gözden geçirilerek koruma imar planının yaptırılması; hayvancılık ve keçi besiciliği yapan insanlara destek verilmesi; yöreye özgü olan ayva ağaçlarının yaygınlaştırılması için 20.000 adet köklendirilmesi yapılmış olan ayva fidanının dikimi ve bakımının sağlanması da konuşulan konular arasındaydı.

Celal Bayar Üniversitesi ve Kayacık Kültür ve Turizm Derneği’nin desteğiyle işe koyulan Kayacık Belediyesi, TKB ve ÇEKÜL’ün yol göstericiliğinde kendine, kültürel ve doğal mirasıyla barışık yeni bir gelecek inşa ediyor.

Kayacık Belediye Başkanı Ramazan Koyunlu, Emin Başaranbilek ve Hasan Türkel