İstanbul'un Doğal Alanları Kitabı Çıktı | ÇEKÜL

İstanbul'un Doğal Alanları Kitabı Çıktı

24.02.2021

ÇEKÜL Vakfının Doğan Egmont işbirliğiyle hayata geçirdiği ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığının yeni kitabı Doğanın Peşinde / İstanbul’un Doğal Alanlarına Yolculuk raflardaki yerini aldı. ÇEKÜL Bilgi Ağacı Eğitim Danışmanı Gökçen Hazen’in yazıp Canan Barış’ın resimlediği kitabın danışmanlığını, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ünal Akkemik yaptı. Kitabı www.cekuldukkan.org adresinden edinebilirsiniz.  

Doğanın Peşinde, İstanbul’un 9 doğal alanına odaklanıyor: Belgrad Ormanı, Terkos Havzası, Adalar, Polonezköy Ormanı, Arnavutköy Fenertepe Pırnal Meşesi Ormanı, Elmalı Havzası, Çilingoz Koyu, Garipçe Koyu Makilikleri, Beykoz Göknar Ormanı. Bu alanların her biri eşsiz florası ve faunası ile İstanbul’un hemen yanı başındaki doğal zenginliğini oluşturuyor. Büyük kentlerde yaşarken de doğayı görebileceğimizi, doğadan öğrenebileceğimizi hatırlatarak içimizdeki büyük boşluğu doldurmaya niyetlenen kitap, okurunu hem bir maceraya davet ediyor hem de korumak için tanımak gerektiğini hatırlatıyor.

Kentleşme baskısı, yaşadığımız gezegeni paylaştığımız bitki ve hayvanların yaşam alanlarının giderek daralmasına, fayda-zarar ilişkisi üzerinden yapılan insan merkezli değerlendirmelerle büsbütün sıkışmasına neden oluyor. Doğanın Peşinde / İstanbul’un Doğal Alanları kitabı, tarihi binlerce yıl öncesine dayanan bu kentte doğal ve kültürel mirasın kuşaklar boyu nasıl da birlikte yaşadığını hatırlatarak, birbiri üzerine eklenen yaşantıların izini sürüyor; coğrafi konumu ve yapısı sayesinde farklı iklim kuşaklarını birarada bulunduran İstanbul’da farklı türleri aynı anda görebilmenin eşsiz tadını bilenlere hatırlatıyor, bilmeyenlere duyuruyor ve onları oyunlarla, bulmacalarla, keşiflerle dolu bir maceraya çağırıyor. Bir doğa dostu olarak daha önce benzer bir maceraya atılmayan okura, farklı ekosistem özellikleriyle öne çıkan doğal alanları tanıma ve koruma görevi veriyor. Üstelik bunu son derece eğlenceli, oyunlu ve eşlikçi bir ton tutturarak yapıyor.  

ÇEKÜL Vakfının 30 yılı aşkın koruma mücadelesinde temel bir yaklaşım olarak benimsediği ve söyleme dönüştürdüğü “korumak için tanımak gerekir” ilkesi ile Anadolu’nun dört bir yanında çocuklarla, gençlerle, öğretmenlerle, uzmanlarla, yerel örgütlerle buluşuyor; eğitim içerikleri hazırlanarak alanda uygulanıyor. Doğanın Peşinde / İstanbul’un Doğal Alanları kitabı ve ÇEKÜL Bilgi Ağacı Kitaplığı yayınları, bu ilkenin ve çabanın doğal bir uzantısı olarak vakfın yayın politikasının yaratıcı ve çocuk dostu ürünleri arasında yer alıyor.

Aynı seriden çıkan, Servet Yanardağ’ın yazıp Zeynep Özatalay’ın resimlediği Evini Arayan Ardıç Tohumu ile Şiirsel Taş’ın yazıp Oğuz Demir’in resimlediği Sekoyana’nın Kapıları kitapları da benzer bir motivasyonla hazırlandı: Doğadan uzaklaşan, doğayı uzaklarda arayan kent insanına yanından geçtiği ağacı, başının üstünden geçen kuşu, yaşadığı apartmanın bahçesinde kümelenen mantarı ve doğanın parçası olan insanı yeniden göstermek, tekrar işaret etmek, hatırlatmak.

KİTABI EDİNMEK İÇİN TIKLAYINIZ