İstanbul'dan Tekirdağ'a Çağdaş Yunan Kimliğinin Arayışında | ÇEKÜL

İstanbul'dan Tekirdağ'a Çağdaş Yunan Kimliğinin Arayışında

19.06.2018

Her hafta bir kitap serimizde bu hafta İstanbul'dan Tekirdağ'a Çağdaş Yunan Kimliğinin Arayışında kitabını inceliyoruz.

Vaktiyle İstanbul ve Tekirdağ, Rumların yoğun olarak yaşadığı kentlerdi. 19. ve 20. yüzyıllarda Rumlar ya göçmüş ya da mübadeleyle bu topraklardan gitmek zorunda kalmışlardı. Türkiye genelinde ve bu iki kentte Rum nüfusu az olsa da, Rumların belleğinde Tekirdağ ve İstanbul önemli bir yere sahip. Tekirdağ ve İstanbul’daki Ganos (Işıklar) Dağı, Işıklar (Sholario) kasabası ve Ganos (Gaziköy) Yunan belleğinde yer edinen mekânlar. Trakya ve Küçük Asya muhaciri kökenli Dimitris A. Mavridis, belleğinde yer edinen bu iki kenti kitaba dönüştürerek, tarihi ve mekânları kâğıda döküyor. Yazar uzun yıllar yaptığı yolculukları, yöre insanıyla yaptığı sohbetleri okurlarla paylaştığı kitabında kendi arşivinin yanı sıra, Atina ve İstanbul’daki eskicilerden toplandığı fotoğraflara da yer verilmiş.  Eleştirel yaklaşımı elden bırakmayan kitap ilk kez 2003 yılında yayımlandığı halde Türkçe çevirisi çok yeni. Kitap, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından dilimize kazandırıldı.

ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezi hakkında ayrıntılı bilgiye ve katalog tarama sistemine http://cekulvakfi.org.tr/proje/bilgi-belge-merkezi adresinden erişebilirsiniz.

Her hafta bir kitap serisine ulaşmak için:

Twitter: #HerHaftaBirKitap

Instagram: #CEKULBilgiBelgeMerkezi