GİRESUN ve TRABZON KENTLERİ KÜLTÜR ELÇİLERİ İLE SESİNİ DUYURACAK | ÇEKÜL

GİRESUN ve TRABZON KENTLERİ KÜLTÜR ELÇİLERİ İLE SESİNİ DUYURACAK

25.03.2009

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kültürel miras eğitim programı uygulaması 19-22 Mart tarihlerinde Giresun ve Trabzon’da tamamlandı.

Giresun kentinin kültürel mirası, Kültür Elçileri’nin katkısıyla yaşamaya devam edecek

Giresun kenti, bugüne kadar ismini fındık ile duyurmuştu. Fındığın dışında, Amazonların yaşadığı ada olan Giresun Adası, sivil mimarinin yaşamaya devam ettiği Zeytinlik mahallesi ve birçok ilçesinde bulunan kaleleri, yaylaları, gelenekselleşen Aksu şenlikleri, Giresun karşılaması isimli halk oyunu gibi pek çok kültürel mirasın olduğu Giresun, kentin Kültür Elçileri’nin de katkısıyla bu öz değerlerini yaşatmak ve duyurmak için çalışmalar yürütecek.

Yeşil Giresun İlköğretim Okulu’ndan 24 öğrenci, İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası’nın toplantı salonunda dört gün süren kültürel miras eğitimini başarıyla tamamlayarak Kültür Elçisi oldu.

Doğal yaşam ve coğrafya, arkeoloji, mimari, geleneksel yaşam kültürü gibi kentin kimliğini yansıtan bilgileri yereldeki uzmanlardan öğrenen Kültür Elçileri, Dikmen tepesi, Etnografya Müzesi, Giresun Kalesi ve Zeytinlik Mahallesi’ni gezerek, kentleri hakkında detaylı bilgi aldı. Eğitimde ayrıca, Giresun türküleri ve Giresun halk oyunlarından örnekler sergilendi. Dört gün süresince inceleme gezilerinde Kültür Elçileri ile bilgisini paylaşan Giresun ÇEKÜL Temsilcisi Mimar Uğur Karaibrahimoğlu, geleneksel kıyafetler hakkında da Kültür Elçilerine bilgi verdi.

Etnografya Müzesi

Dikmen tepesi

Giresun Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü, Giresun Belediyesi, Giresun Üniversitesi, Mimarlar ve İnşaat Mühendisleri Odası’nın katkılarıyla gerçekleşen eğitimin ikinci gününde Kültür Elçileri, üniversitenin bahçesinde düzenlenen Nevruz kutlamalarına katıldı. Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk, Kültür Elçileri ile sohbet ederek Nevruz kutlamaları hakkında bilgi verdi. Törenlere katılan Giresun Valisi Mustafa Taşkesen ise kültürel miras eğitimine gönüllü olarak katılan ve kentlerini tanımaya çalışan öğrencileri tebrik etti.

Nevruz kutlamaları

Giresun Kalesi

Son gün düzenlenen sertifika töreninde, dört gün süresince yapılanlar, davetlilerle paylaşıldı. Kültür Elçileri’nden Büşra Türk ise bağlamasıyla Giresun türküsü söyledi. Giresun Kültür Elçileri, oluşturdukları komitelerle kentin kültürel mirasını arkadaşlarıyla paylaşacak.

Kültür Elçisi Büşra Türk

TRABZON KÜLTÜR ELÇİLERİ, KUYMAK VE KAYGANA YAPARAK EĞİTİME RENK KATTİ

Beşirli İMKB İlköğretim Okulu’ndan 24 öğrenci Trabzon’un Kültür Elçisi oldu. Okulun tiyatro salonunda yapılan eğitim, Trabzon Valiliği, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Trabzon Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleşti.

Ayasofya Müzesi

Trabzon Kültür Elçileri yerel uzmanların katılımıyla kentleri hakkında bilgi aldı. Kültür Elçileri, Sümela Manastırı’na inceleme gezisi düzenleyerek, yapılan yanlış restorasyonu ve tahrip edilen freskleri inceledi. Bu topraklar üzerinde var olan bütün kültürel değerlerin bizim mirasımız olduğunu söyleyen Kültür Elçileri, arkadaşlarının da koruma bilincine ulaşması için kentlerinde çalışmalar yapmaya karar verdi.

Sümela Manastırı

Ortahisar

Kent gezisinde; İç Kale, Orta Hisar ve Aşağı Hisar’a giden Kültür Elçileri, Ayasofya Müzesini de inceleyerek eskiz çalışması yaptı. Müze bahçesindeki kafeteryada yöresel lezzet olan kuymak ve kaygana yaparak arkadaşlarına ve öğretmenlerine ikram etti. Sanat Merkezi’ne giderek, faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri hakkında bilgi alan Kültür Elçileri ayrıca bahçede yapılan halk oyunları gösterisine eşlik ederek, yöresel kıyafetler hakkında da bilgi aldı.

Kuymak yapımı

Kültür Elçileri son gün yapılan sertifika töreninde, kendi yazdıkları üç oyunu davetlilerle paylaştı. ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi, ağaç kesimi ve kaçak kazıları konu alan oyunlar davetliler tarafından beğeniyle izlendi. Eğitime yerelde destek veren Trabzon ÇEKÜL temsilcisi Mimar Berkir Gerçek, Kültür Elçilerini sertifika töreninde de yalnız bırakmadı.

Sertifika töreni

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesine gönüllü destek veren program yapımcısı-köşe yazarı Fatih Türkmenoğlu, ÇEKÜL eğitmenleriyle birlikte kentlere giderek Kültür Elçileriyle buluşuyor. Türkmenoğlu, kültürel miras eğitimi alan öğrencilerle söyleşiler yaparak, kentleri Kültür Elçileriyle birlikte inceliyor.

Fatih Türkmenoğlu