GAP KÜLTÜREL MIRASI GELISTIRME PROGRAMI DANISMA KURULU TOPLANDI | ÇEKÜL

GAP KÜLTÜREL MIRASI GELISTIRME PROGRAMI DANISMA KURULU TOPLANDI

15.12.2003

“GAP Bölgesi’nde Kültürel Mirasin Gelisimi Programi” genisletilmis Danisma Kurulu 11 Aralik 2003, Persembe günü, Sanliurfa'da GAP Idaresi'nde toplandi.

Avniye Tansug

Prof. Dr. Metin Sözen'in yönetiminde yapilan toplantida su ana kadar gerçeklestirilen çalismalarin bir sunumu yapildi, katilanlarin görüs, elestiri ve önerileri toplandi.
Toplantiya Adiyaman, Batman, Gaziantep, Sanliurfa ve Mardin Valileri, kaymakamlar, yerel yöneticiler, GAP Idaresi ve AB Türkiye Temsilciligi yetkilileri, üniversiteler ve çesitli sivil toplum örgütü ve meslek odalari temsilcileri, ÇEKÜL'ün Gap bölgesindeki koordinatör ve temsilcileri, ÇEKÜL Genel Sekreteri Betül Sözen, AB Iliskileri Koordinatörü Ece Müftüoglu Narcy katildilar.

Danisma Kurulu toplantisindan sonra Pinarbasi Mah. Sipahi Sokak, No.21'de yerlesik Teknik Destek Ekibi ofisine bir ziyaret ve degerlendirme toplantisi yapildi. Aksam Sanliurfa Valisi Sükrü Kocatepe ve esi, Vali yardimcisi Harun Sarifakioglu ve GAP projesi ekibinin de katilimiyla Konuk Evi'nde Surkav türkü grubunun sundugu sira geceli bir aksam yemegi verdiler.

Kent Gezisi

Ertesi sabah (12 Aralik 2003) Valilik görevlisi Zeynep Yilmaz esliginde Harran Üniversitesi Kültür Evi’ne dönüstürülen Akçarlar Evi, Halil’ül Rahman, Rizvaniye Medresesi, Gümrük Hani, Hasan Pasa Camii, Ulu Camii, Güzel Sanatlar Evi, Gazezoglu Kültür Evi, Yorganci sokagi gezildi. Saptamalar yapildi.

Alinan kararlar:

  • Millet Hani’nin ÇEKÜL’deki rölövelerine ve fotograflarina dayanarak Metin Keskin bir restitüsyon denemesi yapacak.
  • Çarsi bölgesi ve Yorganci Sokak'i içine alan paftada hanlar ve çarsilarin adlari okunacak sekilde belirtilerek ÇEKÜL’e gönderilecek.

“GAP Bölgesi’nde Kültürel Mirasin Gelisimi Programi” Hakkinda:

“GAP Bölgesi’nde Kültürel Mirasin Gelisimi Programi”, Avrupa Komisyonu tarafindan finanse edilen ve GAP Bölge Kalkinma Idaresi’nin yürütücüsü oldugu bir proje. Amaç, kültürel mirasin korunmasi ve gelistirilmesi çalismalariyla, GAP Bölgesi’nde yasayan insanlarin ekonomik ve toplumsal kazanimlarinin artirilmasi. Bu proje kapsaminda 3 somut hedefin gerçeklesmesi amaçlaniyor:
1) EGITIM- Bölgeden en az 250 kisinin, Avrupa Komisyonu standartlarina uygun yeni projeler üretebilecek biçimde “egitimi”.
2) PLAN- Bölgedeki kültürel mirasin ve kültür turizminin gelistirilmesi amaciyla gelecekteki politikalara, planlara, programlara ve bütçelere çerçeve olusturmak üzere, ilgili tüm taraflarin katilimiyla yapilmis ve üzerinde uzlasilmis bir “Entegre Stratejik Kültürel Miras Eylem Plani”nin hazirlanip onaylanmasinin saglanmasi.
3) FON- Bölgedeki tarih ve kültür mirasinin korunmasina yönelik çabalarin “sürekli ve gelisime açik olmasi”nin saglanmasi amaciyla bir “Kültürel Miras Fonu”nun kurulmasi.


GAP Bölgesi’nde Kültürel Mirasin Gelisimi Programi Teknik Destek Ekibi

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciligi ve GAP Bölge Kalkinma Idaresi (GAP-BKI) tarafindan, Avrupa Birligi ihaleleri sonunda ÇEKÜL Vakfi liderliginde yerli ve yabanci firmalardan olusan bir “Konsorsiyum” çatisi altinda bir araya gelen “Teknik Destek Ekibi”nde, uluslararasi ve yerli uzmanlardan 4 “kilit personel”, 3 “yerel destek personeli” ve belirli dönemlerde çalisacak kisa dönemli uzmanlar var...


Adres:

TBMM Evi, Pinarbasi Mah. Sipahi Sokak, No.21

SANLIURFA

Tel: 0414 – 215 72 97 - Fax: 0414 – 215 72 98

E – posta: [email protected]