ETİ ÇEKÜL KÜLTÜR ELÇİLERİ PROJESİ “EĞİTİMCİLERİN EĞİTİMİ” YAPILDI | ÇEKÜL

ETİ ÇEKÜL KÜLTÜR ELÇİLERİ PROJESİ “EĞİTİMCİLERİN EĞİTİMİ” YAPILDI

24.11.2008

Bu yıl 14 kentte uygulanacak olan “ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri” projesinin yeni gönüllü eğitmenleri, çocuklarla tanışmaya hazır. İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencileri “Eğitimcilerin Eğitimi” programını başarıyla tamamladı.

Beykoz Öğümce köyünde bulunan Cam Ocağı Vakfı’nda yapılan eğitime, Ahmet Abakay, Cangül Özer, Yücel Sofuoğlu, Ersel Kocaboz, Handan Sami, Hüseyin Coşkun, Seda Fıratlıoğlu, Senem Kocaman, Gökçe Çağatayalp, Sinem Acar, Beyza Kurt, Esra Turhan, Servil Değirmenci ve Şirin Sıngın Yılmaz  katıldı.

Eğitimci adayları birinci güne, ÇEKÜL Vakfı Merkezi'nde, ÇEKÜL ekibiyle tanışarak ve vakfın çalışmalarını tanıyarak başladı. Daha sonra Cam Ocağı Vakfı’na hareket edildi.

Proje koordinatörü Yeşim Dizdaroğlu tarafından yapılan ilk sunumda kültür kavramı irdelendi, kültürün felsefi ve sosyolojik açılımlarını da içeren teorik bilgi verildi. Sunumun ardından, gönüllü eğitmenlerin etkin katılımıyla, aydınlatıcı tartışmalar yapıldı. Eğitimin ikinci oturumunda ÇEKÜL Vakfı Eğitmeni Seval Aydın, ÇEKÜL Kültürel Miras Eğitimi Eğitimci Kılavuzu hakkında bilgi verdi.

Çeşitli tanışma etkinlikleriyle zenginleşen eğitimin ilk günü keyifli bir akşam yemeği ve Tabu oyunu ile devam etti.

İkinci gün yağmurla uyanan eğitimci adayları, sonbaharın keyfini yaşayarak güne başladı. Eğitimin temelini oluşturan “İletişim Becerileri”nin birinci bölümü, Bakış Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri uzmanlarından Dr. Nevin Dölek tarafından gerçekleştirildi.  Dölek, insanoğlunun en temel ihtiyacı olan “hayatta kalma” olgusundan başlayarak, günümüzdeki ihtiyaç alanlarına kadar geçirdiği evreyi anlattı. Sunumun ardından, iletişim teknikleri ve ergen psikolojisiyle ilgili geniş bilgiler katılımcıların yoğun ilgisiyle karşılandı. Uygulamalı örneklerle, eğitimci adayları alanda çalışmaya hazırlandı.

Yoğun geçen ilk iki günün ardından, Riva Deresi kenarında kurulmuş olan Cam Ocağı Vakfı’ın iskelesi, eğitimci adaylarının yorgunluk atması için güzel bir ortam yarattı. Derenin iki yakası arasında ulaşımı sağlayan ve halatla çekilerek hareket eden salda keyifli dakikalar yaşandı.

Eğitimin son günündeyse, Bakış Eğitim ve Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri’nden Psikolojik Danışman Neylan Özdemir, “İletişim Becerileri”nin ikinci bölümü olan Sunum Teknikleri hakkında bilgi verdi. Eğitimci adayları, ÇEKÜL Kültürel Miras Eğitimi Eğitimci Kılavuzu’nda yer alan katılımcı eğitim tekniklerini, uygulamalı olarak sundu. Canlandırma etkinlikleriyle zenginleştirilen çalışmada, eğitimci adayları alanda karşılacakları durumlarla ilgili deneyim sahibi oldu.

Doğayla içi içe yapılanan Eğitimcilerin Eğitimi’nin  ardından, ÇEKÜL Vakfı’nın yeni gönüllü eğitmenleri, 14 kente gidecek ve yereldeki uzmanlarla birlikte “Kültür Elçisi” yetiştirmeye başlayacak.