Ana içeriğe atla
Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı Bursa’da Yapıldı

Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansı Bursa’da Yapıldı

10.09.2018

Tarihi kentlerin insanlığın ortak mirası olduğu ilkesi çerçevesinde 7-9 Eylül 2018 tarihlerinde Bursa’da düzenlenen 16. Dünya Tarihi Kentler Birliği Büyük Buluşmasında 21 ülkeden 40 tarihi kentin başkan ve yöneticilerini biraraya geldi. Tayyare Kültür Merkezinde gerçekleştirilen program kapsamında, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş 2018 Bursa Deklarasyonunu okudu.

Dünya Tarihi Kentler Birliği ve Kyoto Belediye Başkanı Daisaku Kadokawa ve yönetim kurulu üyelerinin yönettiği toplantı kapsamında sürdürülen çalışmalar ve projeler ile bütçe ve yeni üyelikler hakkında bilgiler verildi.

Konya, Başkan Yardımcısı oldu

Dünya Tarihi Kentler Birliğine ev sahipliği yapan Bursa’ya teşekkür eden Daisaku Kadokawa, Bursa’nın zengin tarihi ve kültürel birikimine hayran kaldıklarını belirtti. 2020’de düzenlenecek olan 17. Dünya Tarihi Kentler Birliği Konferansına ev sahipliği yapmak için 8 kentin başvuruda bulunduğunu aktaran Daisaku Kadokawa, 17. toplantıya Kazan kentinin ev sahipliği yapacağını söyledi. Dünya Tarihi Kentler Birliği, Çin’den Dujiangyan, Filipinler’den Vigan ve İran’dan Tebriz ile Semnan kentlerini birliğin yeni üyeleri olarak ilan etti. Daisaku Kadokawa, yönetim kuruluna seçilen kentleri de açıkladı. Avusturya’dan Viyana ve Irak’tan Bağdat kentleri yerine Avusturya’dan Bad Ischl ve İran’dan Shiraz kentlerinin seçildiğini belirten Başkan Kadokawa’nın Kyoto’nun başkanlığa devam etmesi ve Konya’nın da başkan yardımcılığına seçilmesi teklifi, üyeler tarafından kabul edildi.

TKB Başkanı Çiftçi’den insani değerlere vurgu   

Türkiye Tarihi Kentler Birliğinin 5. başkanı olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de konferansta bir konuşma yaptı. Konuşmasında, TKB’nin kuruluş sürecini anlatarak TKB’nin Türkiye'nin en kuşatıcı, en demokratik ve en katılımcı kuruluşu olduğunu belirtti: “Bu yapı farklı duruşların, siyasi bakış açılarının birbirinden rahatsız olması bir yana, ülkemize ait değerlerin korunması ve yaşatılması noktasında, siyasi görüşlerin üzerine çıkılabileceğinin ve samimi bir işbirliğinin gerçekleştirilebileceğinin canlı şahidi olmuştur.”

İnsanlığın ortak insani değerlerde buluşması ve bu değerler üzerine barışı inşa etmesinin acil ve önemli olduğunu söyleyen Nihat Çiftçi, bu ortak değerlere Göbeklitepe örneği ile vurgu yaptı: “Göbeklitepe sadece Şanlıurfa’ya ait bir eser midir? Hayır. Göbeklitepe, insanların 12 bin yıl önce yapmış olduğu, tarihin yeniden yazılmasına vesile olan eserlerdir. Tüm insanlığın ortak değeridir. Bunu yapanlar sadece Şanlıurfalıların atası değil tüm insanlığın atasıdır. Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır. Tüm insanlığın ortak değeri olduğu tescil edilmiştir. Mısır Piramitleri sadece Mısırlılara mı aittir? İngiltere’de yer alan Stonage dikili taşları, sadece İngilizlere mi aittir? Değildir; tüm insanlığın ortak değeridir. Biz bu bilinçlenmeyi tüm dünya boyutunda sağlayabilirsek, ortak insani değerlerde buluşabilirsek, kavgalara ve savaşlara gerek kalmayacaktır. Bu dünya hepimizin! Ve hepimizin ortak değerleri korumaya, kollamaya ve sahiplenmeye bugünlerde daha çok ihtiyacı var.”

 

Tüm Haberler