DENİZLİ YOL HARİTASI NETLEŞİYOR | ÇEKÜL

DENİZLİ YOL HARİTASI NETLEŞİYOR

07.04.2009

Geniş bir alana yayılan ve eşgüdümlü birçok projeden oluşan Denizli yol haritası çalışmaları hızını artırdı. Bölgenin zengin doğal ve kültürel mirasının bir bütün olarak yeniden ele alınıp değerlendirilmesini hedefleyen çalışmaların ilk adımları Haziran 2008’de Denizli Valiliği ve Denizli Belediyesi’nin girişimleri ile atılmıştı. ÇEKÜL Vakfı’nın destek verdiği çalışmalarda bugün gelinen nokta, hem Türkiye genelindeki koruma ve yaşatma çabaları açısından hem de Denizli ve çevresinin geleceği açısından önem taşıyor.

Yol haritasıyla ilgili son toplantı ve kent gezileri 3-4 Nisan 2009 tarihleri arasında yapıldı. Denizli Valiliği’nin ev sahipliğini üstlendiği etkinliklerde bazı projeler detaylandırıldı, Buldan ve Tavas ilçelerinde gerçekleştirilecek çalışmalar ele alındı. Toplantı ve gezilere katılanlar arasında Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Vali Yardımcısı Abdullah Acar, İl Özel İdare Müdürü Adem Oklu, Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Kasım Kayıhan, Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Buldan Belediye Başkanı Mustafa Şevik, Tavas Kaymakamı Yusuf Güler, Tavas Belediye Başkanı Mehmet Karabay, Denizli Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Şenel, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Mimar Metin Keskin, ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Göksu, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreter Vekili Ece Müftüoğlu Narcy ile Mimar Kayhan Çakanel vardı.

Buldan, Pilot Bölge Olarak Belirlendi

Kent gezilerinden ilki “Osman Gazi’nin mintanını, Yıldırım Beyazıt’ın kızının gelinliğini, Barbaros’un şalını, Genç Osman’ın gömleğini” dokuyan Buldan’da yapıldı. 14 Mayıs Caddesi, geleneksel evler, hanlar ve halen restorasyonları devam eden Hükümet Konağı ile eski cezaevi gezildi. ÇEKÜL Vakfı tarafından, kültürel ve doğal mirası koruma ve yaşatma çabaları açısından 2009 yılının pilot kenti olarak seçilen Buldan’da çalışmalar bundan böyle mimar Metin Keskin danışmanlığında devam edecek. Mimar Kayhan Çakanel de deneyimleriyle Buldan Belediyesi’nin proje ekibine yol gösterecek.

Buldan’daki sağlamlaştırma ve güzelleştirme projesinin bir sonraki aşamasında, tarihi evlerin restorasyonları var. Toplam 120 binayı kapsayan çalışmalar önümüzdeki günlerde başlıyor. Kaymakamlığa bağışlanan, açık sofalı, geziye katılanların deyimiyle “zeytinli ev”in, restorasyonu bittikten sonra müze olarak hizmet vermesi planlanıyor. Bu doğrultuda konakta bulunan eski eşyaların envanteri yapılıyor. Yaklaşık üç yıl sürecek, Denizli İl Özel İdaresi ile Buldan Belediyesi’nin finanse ettiği projenin yeniden hayat vereceği yerlerden biri de Buldan’ın çarşısı. İçinde Paşalar Konağı adı verilen hanın da bulunduğu çarşısının yeniden düzenlenmesiyle Buldan, geçmişle bugün arasında sağlam bir köprü kurmasının yanı sıra bölgenin kültür turizminde de söz sahibi olduğunu gösterecek.

Buldan’ın 2009 takvimi sadece bu projeyle sınırlı değil. ÇEKÜL Vakfı, kültürel çevre çalışmalarına destek verirken bir yandan da eğitim aktiviteleriyle Buldan’daki dönüşüme farklı bir boyut getirecek. Bu kapsamda birkaç ay sonra kentte, üniversite öğrencilerinin katılacağı bir mimarlık yaz okulu açılacak. Buldanlı çocuklar da ÇEKÜL’ün Kentler Çocuklarındır Kültürel Miras Eğitim Programı ile kentlerini yeniden keşfedecekler.

Tavas’ta Kent Atölyesi Kurulacak

Denizli yol haritası kapsamında ele alınan ve gezilen kentlerden bir diğeri de Tavas oldu. Kentte, özellikle hanları ile dikkat çeken eski çarşı görüldü. Tavas’ın, artık ölmeye yüz tutmuş bir ustalığın çok güzel örnekleri olan taş evleri, geziye katılanlar tarafından hayranlıkla gezildi. Kentin biraz dışında yer alan bağ evlerinin kapı ve pencerelerinde kullanılan ahşap kilit taşı ise “Başka hiçbir yerde benzerini görmedik” yorumlarına neden oldu. Tavas da Buldan gibi kısa bir süre sonra koruma ve yaşatma çalışmalarına hız verecek. Çarşıda bulunan hanların ve bağ evlerinin öncelikle rölöveleri hazırlanacak, sonra sıra restitüsyon ve restorasyonlara gelecek. Gezi sırasında alınan kararlar arasında Tavas’ta bir kent atölyesinin kurulması da bulunuyor. Kentte hâlâ hayatta olan dört taş ustası var. Bu ustalar deneyimlerini gençlerle paylaşacak, böylece eski bir zanaat yaşamaya devam edecek, kenti güzelleştirecek.

Yeni Hükümet Konağı Tartışıldı

Kent gezilerinin ardından Denizli Mimarlar Odası’nda bir toplantı yapıldı. Denizli Valiliği Yeni Hizmet Binası’nın tartışıldığı toplantıda sözü alan Denizli Valisi Yavuz Erkmen, mevcut binanın depreme karşı dayanaksız olduğunun raporlarla belirlendiğini belirtti. Yeni hizmet binasının 2009 yılının yatırım planına alındığı ve ödeneğinin çıktığını söyleyen Erkmen, projenin birkaç ay içinde kesinleşmesi gerektiğini vurguladı. Erkmen’in konuşmasının ardından katılımcılar da yeni binanın yeri, mimarisi, kent dokusuna uyumu, hangi aks üzerinde yapılması gerektiği konularında görüşlerini dile getirdiler.

Geçmişi M.Ö. 5000 yıllarına kadar giden, Aydın ili sınırlarındaki Aphrodisias antik kenti de gezi programında yer aldı. Katılımcılara gezi boyunca Aphrodisias Müzesi Müdür Vekili Arkeolog Umut Doğan eşlik etti. Aphrodisias özellikle, M.Ö. 1 ve 5. yüzyıllar arasında heykel okulu ile ünlenmiş bir kent…