DENİZLİ, DOĞA-KÜLTÜR ÖNCELİKLİ TURİZM ATILIMI İÇİN YENİDEN YAPILANIYOR | ÇEKÜL

DENİZLİ, DOĞA-KÜLTÜR ÖNCELİKLİ TURİZM ATILIMI İÇİN YENİDEN YAPILANIYOR

26.01.2009

Geçen yıl Haziran ayında Denizli Valiliği ile Denizli Belediyesi’nin girişimleri ve ÇEKÜL Vakfı’nın destekleriyle başlayan Denizli yol haritası çalışmaları sonuçlarını vermeye başladı. 2009 yılında somut sonuçlara ulaşmak için girişimlerine devam eden Yürütme Kurulu, yol haritasında gelinen noktayı değerlendirmek için yeniden bir araya geldi. Geçen hafta 19-20 Ocak tarihlerinde Denizli Valiliği’nin ev sahipliği ile Denizli Polis Evi’nde geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya Vali Yavuz Erkmen, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Genel Meclis Başkanı Osman Yüceliş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, İl Özel İdaresi Pamukkale İşletme Müdürü Nevzat Salmo, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Adem Özel, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, Pamukkale Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kadir Pektaş, Denizli Mimarlar Odası Başkanı İbrahim Şenel, Denizli Mimarlar Odası’ndan Mimar Osman Yücel Aysun, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Mimar Metin Keskin, ÇEKÜL Vakfı Genel Sekreter Vekili Ece Müftüoğlu Narcy, Mimar Kayhan Çakanel, Denizli ÖÇK Müdürü Ali Rıza Sığırtmaç, Pamukkale İşletme Müdürlüğü Fahri Arkeolog Danışmanı Haşim Yıldız katıldı.

Pamukkale antik havuzu

Pamukkale’deki antik havuzun çevre düzenleme projesinin incelendiği toplantı, alan gezisi ile devam etti ve ön proje üzerinde görüş birliğine varılarak Kurul onayına sunulmasına karar verildi.

Denizli’de Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi ve Buldan’da Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik’in da katılımıyla, Denizli kent merkezi, Buldan, Pamukkale Hierapolis antik kenti, Laodikya, Tripolis antik kentleri ile civar köyleri kapsayan yol haritası, Denizli’nin doğa ve kültür öncelikli turizm politikasının öncelikli hedefleri ve uygulama takvimi belirlendi. Bu yönde çalışmalarına başlayan yerel yöneticiler, sivil toplum örgütleri ve özel sektörün destekleriyle yoluna devam ediyor.

Denizli Kent Merkezi Çarşı ve Sokak Sağlıklaştırma Çalışmalarıyla Canlanacak

Pamukkale antik havuz projesinin değerlendirildiği çalışmaların ardından, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi’nin ev sahipliği yaptığı kent gezisinde, sağlıklaştırma çalışmaları yapılacak çarşı ve sokaklar incelendi. Yol haritası kapsamında Valilik tarafından restorasyonu tamamlanan “Mavi Ev” inceleme gezisinin ilk durağı oldu. Mavi Ev’in halkın sürekli kullanımına açık bir kültür merkezi olarak işlevlendirilmesi planlanıyor.

Restore edilen Mavi Ev

Denizli kent merkezinin, ilgi odağı olan Pamukkale Hieropolis antik kenti ile ilişkisinin kenetlenmesi amacıyla, uzun yıllardır sürmekte olan kazı çalışmaları sonucu ortaya çıkan buluntuların kent içinde sergileneceği, aynı zamanda kültürel etkinliklerin de düzenleneceği bir müzenin kurulması amacıyla çalışmalara başlanması gündeme alındı.

Böylelikle, arkeoloji müzesi, kültür merkezleri, çarşı ve sokak sağlıklaştırma çalışmalarıyla Denizli kenti canlanmaya başlayacak. Ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’nin doğa harikası travertenleri, antik kentleri, geleneksel dokusu ve el sanatlarıyla ünlü Buldan ilçesi ile Denizli’nin, tekstil sektöründeki öncülüğü ve kendine özgü yaşam kültürüyle Ege Bölgesi’nin öne çıkan kentleri arasındaki yerini alması sağlanacak.

Antik Kentler Bütün Olarak Ele Alınacak

Pamukkale ile iç içe olan, Roma hamamı ve antik tiyatrosuyla öne çıkan, pek çok tapınağın varlığıyla “Kutsal Kent” olarak bilinen Hierapolis antik kentinin, güney ve kuzey kapıları yeniden elden geçiriliyor, antik tiyatronun restorasyon çalışmaları hız kazanıyor. Ödenek sağlandığı takdirde antik tiyatro kazı çalışmalarının üç yıl içinde tamamlanması planlanıyor.

Hierapolis antik kenti

Hierapolis’e yaklaşık 10 km uzaklıktaki Laodikya antik kentinde ise zorlu bir çalışma devam ediyor. Antik çağlarda yaşanan depremde zarar gören Laodikya’daki çalışmalarda, TÜRSAB tarafından sağlanan araç desteğiyle, yıkılan sütunların yeniden ayağa kaldırılmasına çalışılıyor. Kazı çalışmaları sırasında bulunan antik havuzun da gün ışığına çıkması için çalışmalar devam ediyor. Laodikya antik kenti, geçen aylarda Denizli Belediyesi’ne devredilmişti. Türkiye’de bir ilk olan bu devir teslimin ardından, Denizli Belediyesi ve Pamukkale Üniversitesi kazı çalışmalarına büyük bir titizlikle devam ediyor.

Üçgen bir aksta yer alan antik kentlerden bir diğeri ise Buldan’ın Yenicekent beldesi sınırları içinde kalan ve Hierapolis’e 20 km uzaklıkta bulunan Tripolis. Çürüksu vadisine kurulan ve döneminin en zengin kentlerinden biri olan Tripolis’teki kazı çalışmaları ilk kez Yenicekent Belediyesi’nin sınırlı olanaklarıyla başlamış, tamamına yakını toprak altında olan antik kentte sadece birkaç sütun ortaya çıkarılabilmişti. Denizli yol haritası kapsamındaki bu üç antik kentteki kazı çalışmaları, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları eşzamanlı olarak ele alınacak ve üç antik kent arasındaki bağlantı yolları da yeniden planlanacak.

Buldan, Safranbolu Modeli ile Varlığını Koruyacak

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in korumacılık faaliyetlerini 1970’li yıllarda Safranbolu ile başlatmasının ardından, Türkiye’de pek çok yerleşim yerinde doğal, tarihsel ve kültürel alanda koruma bilinci gelişmeye başladı. Bu uzun ve emek isteyen süreçte, Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Safranbolu Kaymakamı ve Bartın, Zonguldak Valisi olarak görev yapmıştı. Erkmen'in, kent kimliğini geleceğe taşımak için sarfettiği çaba ve özveri, Safranbolu'nun koruma alanında özgün bir model oluşturmasını sağladı.

Restore edilen Hükümet Konağı 

1200’lü yılların başında kurulan, o zamanki ismi Çarşamba olan Buldan’da, uygarlık kurmak için hayvancılıkla uğraşan halk, pamuk ve yünden kirmanla eğirdikleri ipliklerle kaba saba fakat sağlam kumaş dokumaya başlamıştı. Dokudukları sağlam kumaşlar kısa sürede dilden dile yayıldı, ün kazandı. Buldan, kumaş almak için gelen tüccarların uğrak noktası oldu. Denizli’nin, kendine özgü köyleri, Sazak dağı, kaplıcaları ve dereleriyle de özgün bir ilçesi olan Buldan’da, Denizli Valiliği’nin desteği ve ÇEKÜL Vakfı’nın danışmanlığında Safranbolu modeli uygulanacak.

Buldan, bugün de varlığını sürdüren dokumacılığı, Dünya Miras Listesinde yer alan Pamukkale’ye ve antik kentlere yakınlığı, doğal dokusu, endüstri, arkeolojik ve kültürel miras örnekleriyle geleceğe taşınması gereken bir kent kimliği barındırıyor.

Buldan Kaymakamı Ahmet Erdoğdu ve Buldan Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik’in ev sahipliğinde yapılan kent gezisinde, restore edilen hükümet konağı, Buldan El Sanatları Merkezi BELSAN, 14 Mayıs caddesi, restorasyonu devam eden ve kent müzesi olarak işlevlendirilecek olan eski hapishane, cephe yenilemesi yapılacak sokaklar ve çarşı incelendi.

Buldan El Sanatları Merkezi

Halkın dokumacılık yaparak geçimini sağladığı Buldan’da, 1500 motorlu dokuma tezgahı, 70 el tezgahı, 700 adet ise işleme makinesi bulunuyor. Kentte ayrıca dört tekstil fabrikası ekonomik krize rağmen ayakta durmaya çalışıyor. Yol haritası kapsamında, dokumacılığın devam etmesi için yeni projelerin ve pazar alanlarının yaratılması planlanıyor.

Buldan’da kültür öncelikli turizm politikası oluşturulurken en çok desteği kadınların vermesini beklediğini söyleyen Belediye Başkanı Şevik, ayrıca çarşı esnafıyla da toplantılar yaparak, Buldan’ın canlı, nefes alan bir kent olması için yeniliklere hazır olmalarını ve destek isteyeceğini belirtti.

Ayrıca Buldan’da termal sudan faydalanılarak yapılan ekolojik tarım da kente ayrı bir değer kazandırıyor.

Güvercin motifli taş işlemeleriyle önemli bir tarihi mirasımız olan Akhan ve 1970’li yıllara kadar buğday ambarı olarak kullanılan Çardakhan’ın da Denizli’nin yenilenen yüzünü öne çıkartacak iki önemli durak olması planlanıyor. Bu kapsamda başlayan yenileme ve çevre düzenleme çalışmaları 2009 yılında sonuçlarını vermeye başlayacak.

Akhan güvercin motifi