CUMHURBAŞKANI GÜL DİĞER ÜLKE LİDERLERİNİN ELİNİ NASIL ACITABİLİR | ÇEKÜL

CUMHURBAŞKANI GÜL DİĞER ÜLKE LİDERLERİNİN ELİNİ NASIL ACITABİLİR

17.01.2008

KAHİRE-İskenderiye arasındaki otobüs yolculuğumuz sırasında Forum İstanbul’un mimarı, Creativ Yayıncılık’ın patronu Şeref Özgencil, Güngör Uras’ı aradı.
 
İkimize önerisi vardı: Metin Hoca (Prof. Sözen) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün elinden alacak. Birlikte Metin Hoca’yı alkışlamaya gidelim.

Konu ÇEKÜL Vakfı’nın kurucusu, Tarihi Kentler Birliği’nin Onursal Başkanı Tarih Savaşçısı Prof. Metin Sözen olunca, yanıtımız Geliyoruz oldu.

Şeref Özgencil, perşembe akşamı 22.30’da Haydarpaşa’dan kalkan Ankara Ekspresi’ne TCDD’nin özel pazarlamaya çalıştığı vagonlardan birini ekletmişti. Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Gül, APS Giyim’in patronu Osman Benzeş, Şeref Özgencil, Güngör Uras ve ben saat 22.00’de vagona yerleştik, 22.30’da 10 saat sürecek yolculuğumuz başladı.

Kimi zaman Prof. Metin Sözen’in şerefine kadeh kaldırdık, çoğunlukla da Türkiye nasıl daha iyi bir noktaya gelebilir? sorusunu tartıştık. Uykuya 3’er saat ayırdık. Trenimiz 1 saatlik gecikmeyle, ertesi sabah saat 09.30’da Ankara Garı’na girdi. Görevliler bizi VIP Salonu’nu görmeye davet etti. Bu vesileyle Atatürk döneminden beri iyi korunabilmiş VIP Salonu’nu gördük.

Ardından Gülsan İnşaat’a ait SwissOtel’e gittik. Otelin kısa süre önce Suudi Arabistan Kralı’na ev sahipliği yapan kral dairesinde hazırlanmış kahvaltı masasında Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Şefik Gül bizi bekliyordu.

Biraz SwissOtel’de, daha sonra da Gülsan İnşaat’ın Ankara ofisinde vakit geçirdik. Akşamüstü saat 16.30’da Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ne girdik... Türkiye’nin dört bir yanından Prof. Metin Sözen’in tarih-kültür mirasımızın canlandırılması konusundaki önderliğinden yararlanmış 20’den fazla vali, bir o kadar da belediye başkanı vardı. Hepsi Metin Hoca’yı alkışlamaya gelmişti.

Cumhurbaşkanı Gül, Prof. Sözen’e ödülü verirken, Bu ödül, Türkiye’de tarihi ve kültürel varlıklarımıza sahip çıkma konusunda yeni bir uyanışa vesile olsun dileğini dile getirdi.

Prof. Sözen, Birkaç sözüm var diyerek, Cumhurbaşkanı’na, salondaki TBMM Başkanı Köksal Toptan’a, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile milletvekillerine özellikle seslendi:

Gelin yeni anayasanın birinci maddesini, ’Türkiye kültür ülkesidir’ yapın. Bu topraklardaki kültürel, tarihi varlıklarımıza önem verdiğimizi anayasamızla ortaya koyun.

Sayın Cumhurbaşkanım, bu topraklarda gelişen uygarlıklardan kalan mirasa çok önem verdiğimizi dünyaya gösterelim. Türkiye o hale gelsin ki, başka ülke liderlerinin elini sıktığınızda, bu topraklardaki tarihi ve kültürel varlıkların gücüyle acıtın.

Hiçbir şey boşuna değildir. Her tarihi ve kültürel varlığın bir bedeli vardır. Böylesine tarihi kültürel zenginliğe sahip bir ülke için akıl dışı gelecekten söz edilemez.

Tarihi varlıklarımızı canlandırma çabalarını sıradan İhale Yasası kurallarıyla frenlemeyin, gerekli düzenlemeyi yapın. Bu varlıklarımız için muhalefet-iktidar birleşin, çok güçlü bir yasa çıkarın.

Bu ödül sana çok yakıştı Metin Hocam...

20 Ocak 2008
Vahap MUNYAR
Milliyet Gazetesi