Ana içeriğe atla

ÇEVRE GÜNÜNDE AĞAÇLARIN DİLİYLE İSTANBUL EĞİTİMİ

10.06.2009

ÇEKÜL Vakfı'nın düzenlediği “Ağaçların Diliyle İstanbul Eğitimi”nin ikincisi, 5 Haziran Dünya Çevre gününde, Emirgan İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencilerinin katılımıyla yapıldı. Tarihi Kentler Birliği'nin merkez binası Şerifler Yalısı'na konuk olan öğrencilere ÇEKÜL Eğitim Birimi uzmanları eşlik etti. Prof. Dr. Ünal Akkemik ve Orman Fakültesi öğrencisi Suzan Çetin ise görsel malzemeler eşliğinde eğitimi gerçekleştirdi.

Tanışma etkinliği ile başlayan eğitimde öğrenciler ile önce lale, gül, menekşe, nilüfer, zambak gibi bildikleri ve sevdikleri çiçekler hakkında konuşuldu. Yaşadıkları şehrin özelliklerini anlatmak için istekli olan çocuklar, İstanbul'un doğal ve tarihi güzelliklerinden, İstanbul'u neden sevdiklerinden bahsetti.

Ardından İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ünal Akkemik, Dünya üzerindeki kara parçalarının hareketleri ve Türkiye'nin oluşumuyla ilgili temel bilgiler verdi. Özellikle bitkilerin oluşum süreci öğrencilerin en çok dikkati çeken bilgiler arasındaydı. Öğrenciler, ilk bitkilerin kökleri olmadan suda yaşadığını, sonra yavaş yavaş toprağa kök salarak yaşamaya başladığını, ilk bitkilerinin boyunun 15 cm'yi geçmediğini, küçücük bitkilerin evrim geçirerek nasıl ağaç olduğunu öğrendi. Yunanistan ve Türkiye'nin eskiden tek kara parçası halinde olması, ağaçların kökleri aracılığıyla ihtiyacı olan suyu ve mineralleri alması, ağaçların gövdelerindeki yosunlaşmaya bakarak yön bulunabilmesi de öğrencilerin dikkatle dinlediği ayrıntılar arasındaydı.

Marmaray kazılarıyla ortaya çıkan teknelerin yapımında hangi ağaçların kullanıldığını ve tarihi eserlerde kullanılan ahşap parçalarından o eserin hangi yıllarda yapıldığın öğrenildiğini anlatan Akkemik, geçmiş ile aramızdaki iletişimin doğayla kurulduğunu, geleceğimiz için de doğaya, sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayarak sözlerini bitirdi.

Sunumdan sonra ise dört ayrı grup oluşturuldu ve öğrencilere yapbozlardaki sırları çözmeleri için zaman verildi. Yapbozlarda ortaya çıkan ağaçların neler olduğunu merakla bekleyen öğrenciler çınar, kavak, erguvan ve çam ağaçlarıyla tanıştı. Öğrenciler, Suzan Çetin'in yaptığı sunumla da çam, ladin, köknar, erguvan gibi İstanbul'a özgü ağaçları yeniden keşfetti.

Çocuklarla ayrıca broşür, kitap ayracı, afiş ve tebrik kartı çalışmaları yapıldı. Ortaya çıkardıkları güzel işler, bu eğitimi uzun süre hatırlayacaklarının göstergesi gibiydi.

Sivil toplum ve gönüllülük kavramları hakkında da bilgi alan öğrenciler, bir tam gün süren eğitimin ardından, doğal yaşam ve çevre konusunda bir proje hazırlayarak ÇEKÜL Vakfı ile birlikte uygulamaya karar verdi.
İstanbul'un ağaçlarından yola çıkarak, doğa ve çevre hakkında pek çok bilgi edinen öğrenciler ayrıca, ÇEKÜL Vakfı Tanıtım ve Yayınlar Koordinatörü Handan Dedehayır ile birlikte Şerifler Yalısı'nı inceleyerek, o dönemin yaşam kültürünün izlerini gözlemleme imkânı buldu.

Eğlenceli geçen günün sonunda, yalının bahçesindeki ağaçları da tanıyan öğrenciler, katılım belgelerini alarak, ÇEKÜL Vakfı'nın yeni gönüllüleri oldu.

Tüm Haberler