ÇEKİÇ SESLERİNİ MELODİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR | ÇEKÜL

ÇEKİÇ SESLERİNİ MELODİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR

06.03.2008

Yaz tatillerindeki hobisini, hayatının bir parçası haline getiren Hasan Tuluk, melodiye dönüştürdüğü çekiç sesleriyle bakıra hayat veriyor. Çorum’da bakırcılık, birkaç ustanın ve Tuluk’un çabalarıyla ayakta kalmaya çalışıyor.

Tarihi “Bakırcılar Arastası”, Çorum’da yaşayan insanları yakından etkileyen, hayatlarına anlam ve hatıra yükleyen önemli bir mekan. Hasan Tuluk da bu anlamdan payını alanlar arasında.

Çorum’daki bakırcılığın yolculuğunu incelediğimizde, bugün yerini yavaş yavaş demirciliğe bıraktığını görüyoruz. Buna rağmen çekiç sesleri tarihi Arastada hala yankılanıyor. Araştırmacılar, bakırcılığın azalmasının nedenini üretim için gerekli hammaddenin sağlanamamasına bağlıyor.

Çorum’da varolma savaşı veren bakırcılık, birkaç usta ve Hasan Tuluk gibi isimler sayesinde yaşamaya devam ediyor.  Doğma büyüme Çorumlu olan Tuluk, bakır ile henüz ilkokula giderken tanışmış. Babasının teşvikiyle Bakırcılar Arastasında bakır ustalarının ve çekiç seslerinin arasıda büyüyen Tuluk, Sanat Okulu-Demircilik bölümünü, ardından da Teknik Öğretmen Okulu-Metal İşleri bölümünü bitirerek, bakır ile teknik anlamda da tanışmış.      

Bakırı  işlemeye önce duvar süsleri yaparak başlayan Hasan Tuluk, bu süslerin kalıcı olmadığını fark ederek 1968’den bu yana Anadolu kültürünü yansıtabileceği maket çalışmaları yapmaya başlamış. Köy evleri, çiftçiler, harman yeri maketleriyle Anadolu’nun kültürel yansımasını bakır ile birleştirmiş.

Yıllarca evindeki salonda çalışan Bakır sanatçısı, “Eşim ve üç çocuğum bir sobalı salonda, benim çekiç darbelerime tahammül etti; ama beni her zaman desteklediler,” diyor, eski günleri hatırlayarak.

Kara kalem, yağlıboya resim ve musikiyle de ilgilenen sanatçı, “Benim eserlerimi gören herkes mutlaka kendinden bir şeyler bulur,” diyor ve çekicinin ritmini dinleyerek, gönül telindeki melodisinden kendi yazdığı sözlere besteler yaptığını söylüyor.

Selimiye Camii Maketini Altı Yılda Tamamladı

Tuluk yaptığı işi hayatının bir parçası olarak görüyor ve gece gündüz yeni eserler hazırlamak için çalışıyor. En son çalışması olan “Selimiye Camii Maketi”nin yapımı ise altı yıl sürmüş. Sadece kubbesinde 500 bin çekiç darbesi olduğunu söyleyen Tuluk’un bu çalışmasındaki ayrıntılar görülmeye değer nitelikte.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in Çorum gezisi sırasında, Sözen’i evinde misafir eden ve eserlerini anlatan Tuluk ayrıca bir Tarihi Kentler Birliği gönüllüsü. TKB’nin çalışmalarını yakından takip ediyor ve Çorum’da yapılacak TKB buluşmasını dört gözle beklediğini ifade ediyor.

Türkiye’de toplam 38 sergi açan Tuluk, yurtdışında da ülkemizi temsil ediyor. 1996 yılında Fransa’da Lyon’da kırk bir sanatçının katıldığı yarışmada, hem halk hem de jüri oylamasıyla Altın Eller büyük Ödülü’nü kazanıyor. Tuluk, 15 Mart tarihinde de Viyana’ya gitmeye hazırlanıyor.

Ayrıca Hasan Tuluk, Tarihi Kentler Birliği’nin 04-05-06 Nisan tarihlerinde Çorum’da yapacağı yılın ikinci seminerine “Bakır El Sanatları Sergisi”  ile ayrı bir anlam katacak.