BİRGÜN'de BİRGİ HABERİ | ÇEKÜL

BİRGÜN'de BİRGİ HABERİ

25.04.2004
 
Arkadaşına Yolla Yorum Yolla

2004-04-24 - 12:30:00

Birgi'de 'Kent Bilinci' eğitimi

[Sesonline-ÖZEL] ÇEKÜL ile UNESCO'nun birlikte düzenlediği ve Türkiye’nin 7 kentinde gerçekleşen eğitim programlarından biri de 15-18 Nisan tarihleri arasında Birgi'de yapıldı.Çekül Genel Sekreteri Betül Sözen, Eğitim Uzmanı Nurcan Atalan, Çekül Batı Anadolu Koordinatörü Emin Başaranbilek ve Unesco temsilcilerinin katıldığı açılış töreninde eğitim programları hakkında bilgi verildi. Dört gün gün süren eğitim programlarına katılan öğrenciler çevre, insan, doğa, kültür varlıkları gibi konularda eğititildi.

Eğitim programları hakkında bilgi veren ÇEKÜL Batı Anadolu Koordinatörü Ressam Emin Başaranbilek,

Programlara katılan öğrencilerimiz dört gün boyunca Küçükmenderes bölgesindeki birçok tarihi ve ören yerlerini görüp doğayı daha iyi tanıma fırsatı bulurken kültür varlıklarını koruma bilinci edindiler. dedi.

ÇEKÜL’ün (Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Tanıtma Vakfı), UNESCO desteği ile yürüttüğü çocuklara yönelik eğitim programları Anadolu'da Aydınoğulları Beyliği’nin başkentliğini yapmış tarihi Birgi beldesi ile birlikte kültürel kimliğini koruyabilmiş 7 kentte yapılıyor.

Akseki, Birgi, Mudanya, Midyat, Kastamonu, Kemaliye ve Talas'ta yürütülecek eğitim çalışmaları ile 13 yaş grubu ilköğretim öğrencilerinin doğa bilinci alması hedefleniyor. Programa “7 Bölge 7 Kent” projesi kapsamında 'Kentler Çocuklarındır' sloganı ile 7 bölgeden 105 kentli çocuk katılıyor. Birgi Kazımpaşa İlköğretim Okulu'ndan seçilen 8’i kız toplam 16 öğrenci de uygulanan eğitim programları süresince çeşitli etkinliklere katıldılar. Çevredeki müze, ören yerleri, botanik ve doğal bitki örtülerini tanıma amacıyla gezilere de katılan öğrenciler, çevre ve kültür değerleri konusunda bilgi sahibi oldular..

Midyat ve Talas'tan sonra programın, “Kentler Çocuklarındır” ilkesi ile çocukların yaşadıkları kentin kültürel mirasını vurgulayarak çocuklarda kentli olma bilincini ve kültürel kimlik duygusunu geliştirmeyi amaçladığını belirten yetkililer

Geçtiğimiz Eylül ayında Midyat'ta başlatılan program, 3-12 Mart 2004 tarihleri arasında Talas'ta uygulandı. 15-18 Nisan 2004 tarihleri arasında, Birgi'de uygulanan programda, ÇEKÜL Birgi temsilcileri tarafından gerçekleştirilen sunuşların yanı sıra, alan gezileri de yer aldı.

Program çerçevesinde, Birgi ve Ödemiş'in kültürel, mimari değerleri vurgulanarak folklorik değerleri anlatıldı. Katılımcı öğrenciler tarafından verilecek eserler Mayıs ayı içerisinde sergilenerek kentteki diğer çocuklarla paylaşılacak. Haziran ayı sonuna kadar proje kapsamındaki diğer dört alanda da uygulanacak proje ile katılımcı öğrenciler “Kültür Elçisi” olmaya hak kazanacaklar. ÇEKÜL, 7 Bölge 7 Kent Projesi kapsamında yer alan bu kentlerde yürüttüğü kültürel koruma projelerinde çocukların aktif katılımcı olarak görev almalarını bekliyor.

SESONLINE(Ödemiş)



Arkadaşına Yolla Yorum Yolla