BİR VARMIŞ URLA SERGİSİ 12 TEMMUZ'A KADAR GALERİ P'DE GEZİLEBİLİR... | ÇEKÜL

BİR VARMIŞ URLA SERGİSİ 12 TEMMUZ'A KADAR GALERİ P'DE GEZİLEBİLİR...

05.07.2003

ÇEKÜL Vakfı Urla Temsilcisi Mimar Sedef Tunçağ’ın özverili çalışmaları ve Urlalılar'ın katkılarıyla 12 Haziran 2003'de 'Galeri P'de açılan 'Bir Varmış Urla' isimli sergi 12 Temmuz'a kadar, konuyla ilgili her kesimden duyarlı insanları Urla'ya davet ediyor.

Aksam Gazetesi yazarlarından A.Nedim Atilla'nın  İki güzel buluşma... başlığıyla 29 Haziran 2003'de yayımlanan yazısından...

...Bir Varmış Urla

Bugün size duyuracağım ikinci buluşma, bir kasabanın hafızasıyla buluşması. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ÇEKÜL'ün Urla Temsilciliği, 'Bir Varmış Urla' konulu bir sergi düzenledi. Zafer Caddesi'ndeki  'Galeri-P'de açılan sergiyi tüylerimiz ürpererek gezdik ve yerel tarihçilik adına çok mutlu olduk.

Urla'nın yakın geçmişine ait aile albümlerinden fotoğrafların, anı eşyalarının teşhir edildiği sergi, tarihi binlerce yıla dayanan Urla'nın yakın geçmişini kayda geçirme çalışmasının bir ürünü. Sergide ayrıca,  bir Urla belgeseline katkıda bulunacak söyleşiler de videodan izlenebiliyor. Söyleşiler, fotoğraflar, belgeler, eşyalar ve benzerleri bir kent arşivinin nüvesini oluşturacak nitelikte. 'Dünü bilmeyenin yarını  yaratamayacağı' inancıyla düzenlenen sergide, Atatürk'ün  Urla ziyareti, okuma seferberliği, Urlalı Kuvay-ı Milliyeciler, Girit'ten ilk gelenlerden bir aile, nikah törenleri, bayan müzik öğrencileri, Kızılay haftasında  halkın taleplerini yansıtan gösteri, Urla tayyaresi, ünlü güreşçi deve 'Yenilmez Tülü', Musevi cemaatten anılar gibi fotoğrafları içeren panoları görebiliyoruz. Ayrıca, ünlü devenin havanı, el işi eski bir ayakkabı, şimdi yıkık duran Vilayet-Belediye konağından önce o binada Eskinazi ailesinin kullandığı bir perde gibi eşyalar sergileniyor. Hep Urla'yı yazmış bir yazar olan Necati Cumalı'nın Urla'da bir park hakkındaki       düşüncelerini içeren el yazısı bir metin gibi parçalar da var. Sergide, günümüz Urla halkının bir bölümü de  'eski çarşıda yeni canlar' panosundaki fotoğraflarıyla bir araya gelmiş durumda. Kısacası sergi, 'kültürünü koruyamayan insan dününü yok eder' anlayışıyla bütünleşiyor.

Bu sergi ile ilgili iyi de bir haber: Serginin Küratörü Sedef Tunçağ, İzak Eskinazi'nin desteği ile bu sergiyi bir kitaba dönüştürme  çalışmalarına başladı bile.