Batı Karadeniz Havzası Kentleri Dayanışma Örneği Gösterdi | ÇEKÜL

Batı Karadeniz Havzası Kentleri Dayanışma Örneği Gösterdi

19.02.2010

ÇEKÜL Vakfı’nın önderliğinde 2004 yılında Safranbolu’da yapılan bir toplantıyla ilk temelleri atılan “Batı Karadeniz Havzası Kalkınma Birliği”, iki yıl önce 4 il, 17 ilçe, 3 belde ve 2 köyün üyeliğiyle kurulmuştu. Kısa adı BAKAB olan Batı Karadeniz Havzası Kalkınma Birliği, iki yıldır Karabük, Kastamonu, Bartın ve Bolu illerinin önderliğinde tarih, doğa ve kültür temelinde, havzanın sosyal ve ekonomik kalkınmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.

Batı Karadeniz illeri, geçen yıl EMİTT fuarına ilk kez “Birlik” çatısı altında katılarak, basın toplantısı düzenlemiş, ÇEKÜL Vakfı’nın katkılarıyla hazırlanan kısa filmi fuar takipçilerine sunmuştu. BAKAB bu yıl da, havzanın küçüklü büyüklü yerleşmelerini bir arada tanıtan ortak bir standla EMİTT fuarındaydı. BAKAB’ın bu uygulaması, havzanın potansiyelini bütünlük içinde sunmanın yanı sıra, yerleşmeler arasında güçbirliği oluştururak sağlanan kaynak tasarrufu ile de örnek oluşturdu. Ekin Fuarcılık tarafından verilen “En geniş, en etkin organizasyon ve işbirliği” plaketi ile BAKAB’ın başarısı bir kez daha vurgulanmış oldu. Batı Karadeniz Havzası’nın birlik ve beraberliğe dayalı politikası fuara katılanlar tarafından da hissedildi.

 

Birlikteliğe dayalı başarı…

Havza ölçeğinde ekonomik ve sosyal kalkınmayı hedefleyerek kurulan havza birlikleri, bu hedefe ulaşmak için, bölgedeki yerleşmelerin sahip olduğu özellikleri ortak bir hedef doğrultusunda bir araya getirerek, geleneksel ve organik tarım, kültür turizmi, doğal çevrenin korunması, tarihi eserlerin onarımı, sağlıklı kentleşme, kırsal kalkınma gibi başlıklar altında dikkatli çalışmalar yürütüyor. Karabük Valisi Nurullah Çakır’ın başkanlığını yaptığı BAKAB, yörenin sahip olduğu tüm değerleri, hem korumaya hem de tanıtmaya yönelik çalışmalar yapıyor.

Safranbolu, Yenice, Taraklı, Amasra, Taşköprü, Mudurnu gibi pek çok kişi tarafından bilinen  yerleşmelerin dışında, havzada yer alan daha küçük belde ve köyler de özgün değerleriyle tanıtılıyor. Valilikler, özel idareler, belediye ve kaymakamlıkların dayanışmasıyla hareket eden havza birliği, farklılıkları göz ardı etmeden, havzadaki ortak özellikleri vurgulayarak bütüncül bir algı yaratmak için çalışıyor. BAKAB’ın EMİTT fuarındaki uygulaması, bu yöndeki başarılı çalışmalara somut bir örnek oluşturuyor.