BAKAN KOÇ’TAN 1.6 TRİLYONLUK ÖDENEK SÖZÜ | ÇEKÜL

BAKAN KOÇ’TAN 1.6 TRİLYONLUK ÖDENEK SÖZÜ

14.07.2005

ÇEKÜL Vakfı’nın “Kendini Koruyan Kentler” ve “Sinan’a Saygı” başlığı altında geliştirdiği projeler kapsamında Ağırnas Kasabası’nda bulunan “Mimar Sinan”ın doğduğu ev ve çevresinin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Ağırnas’a yapılan inceleme gezisinde ÇEKÜL Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile birlikte evi gezen Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç,  Bakanlık tarafından onarımı süren Mimar Sinan Evi ve Kayseri-Talas’taki Okutan Konağı’nın restorasyonu için 1.6 trilyon ödenek verileceğini belirtti.

ÇEKÜL Vakfı 1990 yılından beri Ağırnas’ta yerel-ulusal-evrensel boyutları içeren çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Kamu-yerel-sivil-özel işbirliğiyle yürütülen çalışmalarda ilk olarak Mimar Sinan’ın doğduğu  ev ve çevresinin değerlendirilmesi gündeme geldi. Kayseri Valisi Nihat Canpolat tarafından başlatılan onarım çalışmalarını, “Ağırnas İlkokulu”nun “Mimar Sinan Kültür Merkezi” ve “Belediye” etkinlikleri için, valilik tarafından Ağırnas Belediyesi’ne devri izledi.

Bu girişimlerin aralıksız sürmesine katkı koyan Ağırnas Belediyesi, bir dizi uygulamayı daha yaşama geçirdi. “Agios Prokopios Kilisesi” sağlıksız ortamından arındırıldı ve çevresi düzenlendi. Akbin Deresi çevresinde gün ışığına çıkarılan “Yeraltı Kenti” önünde yer alan vadi yolu doğa yürüyüşlerine uygun hale getirildi. Bu arada Ağırnas’ın ana girişi yeniden düzenlenerek “Prof. Dr. Metin Sözen Bulvarı” olarak adlandırıldı. “Mimar Sinan Hamamı” olarak bilinen yapının ve tarihi mezarlığın duvarları canlandırıldı.

Restorasyonunun birinci aşaması tamamlanan Mimar Sinan Evi’nin, Bakan Koç, tarafından sağlanan ödenekle birlikte ikinci aşaması da onaylandı. Çalışmalar bittiğinde Mimar Sinan’ın doğduğu ev “Müze Ev” olarak donatılacak.