AYEP ile Edirne’de Uygulamalı Eğitim | ÇEKÜL

AYEP ile Edirne’de Uygulamalı Eğitim

22.06.2018

ÇEKÜL Akademinin Alan Yönetimi Eğitim Programı (AYEP), 3. Modülü 8-10 Mayıs tarihlerinde “Alanda Teknik İnceleme ve Vaka Analizi I” başlığıyla Edirne’de yapıldı. Edirne Valiliği Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü Binasında, ÇEKÜL Akademi eğitmeni ve alan yönetimi uzmanı Yaşagül Ekinci Danışan ve Edirne Alan Başkanlığından Sibel Kıyak’ın katılımıyla verilen eğitime Gaziantep, Konya, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş büyükşehir belediyeleri ile Kütahya, Ayvalık, Afyonkarahisar, Tirebolu, Bolu, Burhaniye,  Battalgazi, Urla, Dulkadiroğlu ve Adalar belediyelerinin UNESCO ve alan yönetimi çalışmalarını sürdüren birimlerinden 17 uzman katıldı. Mart ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2. Modül kapsamında proje yönetimi eğitimi alan katılımcılar, Edirne’deki uygulamalı eğitimde UNESCO Dünya Miras Listesine girmiş ve alan yönetimi planı onaylanmış Edirne Selimiye Camisi ve Külliyesi üzerine çalıştı.

Selimiye Camisinin evrensel değeri

“Edirne Selimiye Camisi ve Külliyesi Alan Yönetimi Planı 2011-2015” değerlendirmesi ve 2016-2020 yıllarına ait plan hazırlıklarında yönetsel politikaların belirlenmesiyle başlayan eğitimin ilk gününde hedefler ve yeni nesil eylemler ele alındı. Yaşagül Ekinci Danışan, Selimiye Camisi ve Külliyesinin UNESCO Dünya Miras Listesine giriş sürecinin detaylarını aktarırken,  Selimiye’nin evrensel değeri ile eylem temalarının belirlenmesindeki ihtiyaç analizlerini de aktardı. Eğitim, Edirne UNESCO Alan Başkanlığından mimar Sibel Kıyak’ın sunumuyla devam etti. “Selimiye Camisi ve Külliyesi 2011-2015 Yönetim Planı”nda izleme, değerlendirme, plan eylemlerindeki gerçekleşme oranları, eylemlerin uygulanma veya uygulanmamasını etkileyen ana unsurlar ile alan yönetimi kurullarındaki kurum ve kuruluşların yönetim planının işlerliğindeki rolünün anlatıldığı bu sunumun ardından yönetim planı sınırları içindeki yerler gezildi. Selimiye Camisi ve Külliyesi ile çevresindeki arkeolojik kazı alanı, Edirne Kent Müzesi, Edirne Büyük Sinagog, Edirne Surları kazı alanı, Kapalı Çarşı, Üç Şerefeli Cami ve Makedonya Kulesi, Vakıflar Müzesi, Eski Cami ve Kervansaray, gezi alanı içinde görülen yerler oldu.

Eğitim, ikinci gününde atölye çalışması ile sürdü. Katılımcılar 2011-2015 Yönetim Planında yer alan amaçlar listesinden seçtikleri temaya yönelik projeler geliştirdi. AYEP 3. Modülü, projelerin sunulmasıyla son buldu. Katılımcıların hazırladığı projeler, Kasım ayında Antalya YAPEX Fuarında gerçekleştirilecek olan 6. ve son modülde yapacakları sunumların temelini oluşturuyor.

AYEP 4. Modülü 12-14 Eylül tarihlerinde “Süreç / İletişim / İşbirliği” başlığıyla İstanbul’da gerçekleştirilecek.