AMASRA ÇALIŞTAYI’NDA KENT TURİZMİNİN GELECEĞİ TARTIŞILDI | ÇEKÜL

AMASRA ÇALIŞTAYI’NDA KENT TURİZMİNİN GELECEĞİ TARTIŞILDI

11.12.2006

Bartın Valiliği, Amasra Belediye Başkanlığı ve Bartın Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Amasra’da Turizmin Geleceği” konulu Amasra Çalıştayı, 30 Kasım 2006 Perşembe günü gerçekleştirildi.

Bartın Valisi İsa Küçük, Amasra Belediye Başkanı Ali Yıldırım, ÇEKÜL Vakfı Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban, Bartın Orman Fakültesi öğretim üyeleri ve sivil toplum kuruluşlarının katıldığı Amasra Çalıştayı’nda, Amasra turizminin geleceği ele alındı.

Çalıştayda ayrıca, “Amasra'da nasıl bir hazine üzerinde yaşadığımızın farkında mıyız? Bu hazineyi nasıl koruyacağımız ve değerlendireceğimiz hakkında neler düşünüyoruz? Amasra'nın gerçek sahipleri olarak sizler ve bizler bu eşsiz doğayı, tarihi, kültürü korumak ve geliştirmek için birlikte hangi çalışmaları yapabiliriz? Sizlerin oluşturacağı gönüllü grupların yapacakları çalışmalar, ulusal ve uluslararası desteklerin alınabilmesinde hangi katkıların sağlanmasına yardımcı olabilir?...” gibi kent için büyük önem taşıyan sorulara yanıt arandı.

Açılışta konuşan Amasra Valisi İsa Küçük, ”Amasra’yı kurtaracak olan yine Amasralılardır. Hatalarımızı bilimsel veriler ışığında değerlendirip bugün ortaya koyacağız. Bu bir başlangıçtır. Önümüzde kat etmemiz gereken uzun bir yol var. Sorunları net bir şekilde ortaya koymak, çözüm yollarını ve hedefleri doğru olarak belirtmek gerekiyor. Örneğin, Çeşm-i Cihan bugün ağlıyor. Çeşm-i Cihan’ın gözyaşlarını silip bir makyaj yaparak tekrar mı gündeme koymalıyız, yoksa Çeşm-i Cihan’ın ağlama sebeplerini bilimsel olarak ortaya çıkarıp doğru teşhisi koyarak, doğru tedavi yöntemlerini mi uygulamalıyız? Bize göre bu çalıştay, doğru tespitleri, doğru teşhisleri bulup doğru tedavi yöntemlerini ortaya koyacak.” dedi.

ÇEKÜL Vakfı ve Amasra Kent Kültürü Araştırmaları Grubu, çalıştaya katkı sağlamak amacıyla kent için birtakım öneriler sundu. Bunlardan biri, turizmi geliştirecek önemli adımlardan biri olan kardeş şehir gezilerine Amasra’yı temsilen yazarlar, meslek lisesi ve yüksekokul öğrencileri, başarılı sporcu ve sanatçıların idarecilerle birlikte bulunmaları önerisiydi. Bir diğeri ise çalıştay sonucu ortaya çıkacak projelerin hayata geçirilmesi, devamlılığının sağlanması ve denetlenmesi amacıyla kent meclisinin kurulması önerisiydi.