Aktif Yurttaşlık ve Dünyadaşlık Günümüz Kutlu Olsun! | ÇEKÜL

Aktif Yurttaşlık ve Dünyadaşlık Günümüz Kutlu Olsun!

22.04.2023

Dünyada insanın etki etmediği tek bir yer bile bulunmuyor; bu etkinin boyutu ve gücü giderek daha da fazla algılanmaya başladı. İnsan etkisinin hissedilmesiyle başlayan yeni jeolojik süreç Antroposen Çağı, gezegenimizi bir “kaynak” olarak gören anlayışı artık geride bırakmamız gerektiğinin bir işareti. Ona doğanın bir parçası olduğumuzu bilerek yeniden bakmamız gerekli, önemli ve aslında hepsinden öte acil! Orman alanlarının sürekli yapılaşmaya açıldığı ve yaşamın temeli olduğu unutulan biyolojik çeşitliliğin yok edildiği; sanki doğada sonsuz bir büyüme mümkünmüş gibi, sınırsız üretimin hedeflendiği bir dönemde Dünya Günü, evimiz Dünya’ya yeniden bakmamızı sağlıyor.

Dünya Gününün bu yılki sloganı zamanımızı, kaynaklarımızı ve bütün enerjimizi çevresel sorunlara ve iklim krizini çözmeye harcamamız gerektiğine vurgu yapmak için “Gezegenimize Yatırım Yap” olarak belirlendi. Dünyanın her köşesinde ağlıklı, mutlu ve refah düzeyi yüksek toplulukları oluşturabilmek şüphesiz ki geleceğe yapacağımız en değerli yatırımlardan olaca.

Peki, nasıl yatırım yapabiliriz?

Dünya Günü bu yıl özel sektörden sivil topluma, devletlerden bireylere kadar uzanan; öğrenciyi, öğretmeni, yöneticiyi, ebeveynleri, iş yerlerini, aktivistleri ve daha birçok grubu bütüncül olarak ele alıp bu soruyu yanıtlamaya çalışıyor. Ağaçlık alanlarımızı çoğaltmak, plastik kullanımını azaltmak, gezegeni savunmak; sözlerini ve fikirlerini paylaşmak, sürdürülebilir bir yaşam tarzı belirlemek elbette ki birincil cevaplar arasında yer alıyor. Bir başka deyişle, aktif yurttaşlık ile temellenen dünyadaş olabilme adımları bu seneki Dünya Gününün ana kapsamını oluşturuyor.

ÇEKÜL Vakfı olarak 1990 yılından beri doğanın bir parçası olduğumuzun bilincinde gerçekleştirdiğimiz çalışmalar ile gezegenimizin farklı eşikleri üzerine öğrenci ve öğretmenlerimizi bilgilendiriyor, kültürel mirasımızın dayanıklı bir sistem yaratma konusundaki önemi üzerine çalışıyor ve sürdürülebilir bir gelecek için ağaç dikiyoruz. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutladığımız bu sene, nesilden nesile doğa ile varolmabilmenin önemini unutmamamız için Cumhuriyet’e armağan etmek üzere 100. Yıl Ormanımızı oluşturuyoruz.

Gelin, 100. Yıl Ormanına birlikte fidanlar dikelim!

100. Yıl Ormanına Şimdi Fidan Dik: https://www.yuzuncuyilormani.org