'AĞAÇLARIN DİLİYLE İSTANBUL EĞİTİMİ', ŞERİFLER YALISI'NDA YAPILDI | ÇEKÜL

'AĞAÇLARIN DİLİYLE İSTANBUL EĞİTİMİ', ŞERİFLER YALISI'NDA YAPILDI

20.05.2009

ÇEKÜL Vakfı’nın düzenlediği “Ağaçların Diliyle İstanbul Eğitimi”, 8 Mayıs tarihinde, Eyüp Merkez İlköğretim Okulu’ndan 10, Halit Derviş İbrahim İlköğretim Okulu’ndan 6 öğrenci ile yapıldı. Tarihi Kentler Birliği’nin merkez binası Şerifler Yalısı’na konuk olan öğrencilere gönüllü öğretmenler Faruk Çevlu, Jülide Orman ile program eğitimcileri Prof. Dr. Ünal Akkemik, Seval Aydın, Esma Ünal ve Fatih Doğan eşlik etti. Eğitimin yanı sıra tarihi yalı binası ve Boğaz manzarası da çocukları heyecanlandırdı.

Tanışma etkinliği ile başlayan eğitimde öğrenciler ile önce lale, gül, menekşe, nilüfer, zambak gibi bildikleri ve sevdikleri çiçekler hakkında konuşuldu. Yaşadıkları şehrin özelliklerini anlatmak için istekli olan çocuklar, İstanbul’un doğal ve tarihi güzelliklerinden, İstanbul’u neden sevdiklerinden bahsetti.

Ardından İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ünal Akkemik tarafından bir sunum yapıldı. İlgiyle dinlenen sunumda jeolojik zamanlar, okyanusların, karaların ve bitkilerin oluşumu, iğne yapraklı ağaçların günümüze kadar geçirdiği değişim, Türkiye’nin oluşumu ve ormanların önemi gibi konular yer aldı. Yunanistan ve Türkiye’nin eskiden tek kara parçası halinde olması, ağaçların kökleri aracılığıyla ihtiyacı olan suyu ve mineralleri alması, ağaçların gövdelerindeki yosunlaşma durumuna bakarak yön bulunabilmesi gibi ayrıntılar çocukları etkiledi. Marmaray kazılarıyla ortaya çıkan teknelerin yapımında hangi ağaçların kullanıldığını anlatan Akkemik, geçmiş ile aramızdaki iletişimin doğayla kurulduğunu, geleceğimiz için de doğaya, sahip olduğumuz değerlere sahip çıkmamız gerektiğini vurgulayarak sözlerini bitirdi.

Sunumdan sonra ise dört ayrı grup oluşturuldu ve öğrencilere yapbozlardaki sırları çözmeleri için zaman verildi. Yapbozlarda ortaya çıkan ağaçların neler olduğunu merakla bekleyen öğrenciler çınar, kavak, erguvan ve çam ağaçlarıyla tanıştı. Öğrenciler, Fatih Doğan’ın yaptığı sunumla da çam, ladin, köknar, erguvan gibi İstanbul’a özgü ağaçları yeniden keşfetti.

Çocuklarla ayrıca broşür, kitap ayracı, afiş ve tebrik kartı çalışmaları yapıldı. Ortaya çıkardıkları güzel işler, bu eğitimi uzun süre hatırlayacaklarının göstergesi gibiydi.

Çocukların bulduğu “Ağaçlarımızı koruyalım, temiz hayata ulaşalım”, “Dikeceğimiz ağaçlar dünyamızı renkli yapar” gibi sloganlar kitap ayraçlarında yerlerini aldı.

Şerifler Yalısı hakkında bilgi aldılar

Emirgan Korusu’nda Gezdiler
Günün ilerleyen saatlerinde öğrencilerle birlikte Emirgan Korusu’na gidildi. Ünal Akkemik bu kez sözü korudaki ağaçlara getirdi. Doğal yaşamı ve eğitimde öğrendiklerini gözleme fırsatı bulan çocukların neşesi, sincapları seyrederken iyice arttı. Halkaların ağacın yasını göstermelerinin yanı sıra dönemin yağış oranı hakkında da bilgi verdiğini öğrenen çocuklar, koruda buldukları yaşlı bir ağaç kesitini büyüteçleriyle inceleme şansı da yakaladı.


 


 

Eğitim sonunda çocuklar etkinlik kartonuna şu notları düştü: “ÇEKÜL’e yaşamımıza verdiği büyük katkılarından dolayı teşekkürler”, “Ormanı bekçi değil sevgi korur”, “Ağaçlarımızı koruyalım temiz hayata ulaşalım”, “Ormanlar canlıların birinci yaşam kaynağıdır”…