Zaman kapsülü tasarımcılarını bekliyor! | ÇEKÜL

Zaman kapsülü tasarımcılarını bekliyor!

30.09.2015

Doğal ve kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 1990 yılında kurulan ÇEKÜL Vakfının 25. yaşını kutluyoruz. Kuruluş yıllarında "fidan dikme" eylemini yaymak ve bu eylemi bir seferberliği dönüştürmek için Beykoz/Kavacık'ta doğaseverlerin desteğiyle 100.000 fidan dikilmişti.

92 Ormanımızda, Kasım ayında yapacağımız bir dikim şenliği ile 2 bin fidanı daha toprakla buluşturacağız. Amacımız; kentleşmenin ortasında tampon bölge niteliği taşıyan ormanımızı büyüterek birlikte korumaya devam etmek, İstanbul'un yok edilen doğal alanlarına dikkat çekmek ve kent içindeki orman varlıklarının önemini vurgulamak.

Neden Zaman Kapsülü?

ÇEKÜL Vakfının Kasım ayında yapacağı dikim şenliği sırasında, alana gelecek çocuklar 25 yıl sonra açılması için geleceğe mektup yazacaklar. Dikecekleri fidanlarla bir "iz" bırakacaklar ve "geleceğe imza" atmış olacaklar. Çocukların mektupları, dikim alanında hazırlanacak zaman kapsülüne yerleştirilecek ve 25 yıl sonra açılması için aynı alanda muhafaza edilecek.
Zaman kapsülünün tasarımı ve üretimi için TAK tasarımcılarının desteğine ihtiyacımız var.

Temel özellikleri ne olmalı?

• Ana haznesinin 1 m2'lik toprak alanın altında kalacak olan zaman kapsülü 250 ila 1000 mektubu barındırabilmeli.
  • 25 yıl boyunca dayanması için hava koşullarına (yerin altında dayanacak şekilde hava ve su geçirmez, nem üretmez) uyumlu olmalı.
  • Kapsülün yüzeydeki bölümü kaide şeklinde olmalı (25 yıl boyunca insanların zarar veremeyeceği, çalamayacağı, kıramayacağı şekilde tasarlanması önemli.)
  • Üzerine yazılacak yazı pirinç gibi değerli ve sökülecek bir malzemeden olmamalı.
  • Mektuplar kapsülün içine yerleştirmeden önce ayrı bir saklama kapına yerleştirmeli (Su geçirmez, nem üretmez)
  • Mektup kabı, kağıt ve kullanılacak kalem önerileri de yarışma kapsamında değerlendirilecektir.)
  • Malzeme ve üretim aşaması planlanmalı. Zaman Kapsülünün üretimi en geç 6 Kasım tarihinde tamamlanacak şekilde tasarlanmalı.

Kaidede ne yazacak?

92 Ormanı Zaman Kapsülü
Burada ÇEKÜL Vakfının 25. yılında yazılmış "geleceğe mektuplar" yatıyor.
Bu zaman kapsülü, Vakfın 50. yaşında 2040 yılında açılacaktır.
2015 / ÇEKÜL LOGO

ÇEKÜL Vakfının Beklentisi

Kolay uygulanabilir, düşük maliyetli, kalıcı veya geçici yaratıcı projeler üretilmesi beklenmektedir.

Her bir proje için uygulama/üretim bütçesi en fazla 5.000 TL olacak şekilde düşünülmelidir.

Yarışma, mimarlık, planlama, ürün tasarımı, peyzaj, grafik, plastik sanatlar, güzel sanatlar gibi alanlardaki uzmanlıklara sahip kişiler ve öğrencilerin katılımına açıktır.

Çalışmalar ekip olarak da yapılabilir. Bu durumda ekip temsilcisinin kayıt yaptırması yeterlidir. Bir katılımcı birden fazla ekipte yer alabilir.
Katılımcıların ÇEKÜL Vakfı yönetiminden bilgi alması önerilmektedir. Tasarımınızın Vakıf tarafından da benimsenmesi amaçlanmaktadır.

TAKdim

Tasarımlar; 1/20 ölçekli (projenin gerektirdiği ölçekte olabilir) plan, kesit ve görünüşler ve 3 boyutlu dijital model veya perspektif içerecek şekilde sunulmalıdır. Ürünün fotoğrafları üzerine mimari tasarım, grafik, peyzaj, heykel, görsel sanat ürünleri ya da ürün tasarımlarının serbest el çizimi, kolaj veya 3 boyutlu bilgisayar görselleştirme gibi temsil teknikleri kullanılabilir, öneriler şemalar ve açıklayıcı yazılar ile desteklenebilir.

Tasarımlar dijital A0 boyutunda yatay .PDF olarak teslim edilecektir. Her öneri için 1 pafta sınırı vardır. Rumuz şartı yoktur, ancak altlık dosyasında belirtilen yerde tasarımcı kişi/ekibin ismi veya rumuzu belirtilmelidir.

Dijital .PDF dosyalarınızın linklerini (wetransfer.com üzerinden) [email protected] adresine iletebilirsiniz.

TAKdir

Değerlendirme 3 aşamalı olacaktır.

1. Aşama: Her ekip kendi dışında diğer projeler için oy kullanabilir. Ekiplerin bir oy hakkı vardır. Oylarınızı [email protected] adresine ekip isminiz ile gönderebilirsiniz.
  2. Aşama: TAK Kadıköy'de sergilenen projeler halka açık sandığa oy atılarak TAKdir edilecektir.
  3. Aşama: Değerlendirme Kurulu, tasarımcı ve halk oylaması sonuçlarını değerlendirerek, ilk 3 projeyi ilan edecek, ÇEKÜL Vakfı Yönetimi ile seçilecek olan tasarımı ise 1.000TL ile ödüllendirerek uygulamaya geçirecektir.

ÇEKÜL Vakfı ayrıca, her katılımcı adına 7 fidan dikimi yapacaktır.

TAKvim

Proje Çağrısı: 29 Eylül 2015
Proje Teslimleri: 12 Ekim 2015 (Saat: 15.00)
Kazanan Projelerin İlanı ve Ödül Töreni: 14 Ekim 2015 (Saat: 18.00)
Üretim Takvimi: Uygulanan proje, en geç 6 Kasım tarihinde ürün dikim sahasına gidecek şekilde teslim edilmelidir.

Not: Uygulanacak olan projenin üretim ve teslim süreci, tasarımcı ve ÇEKÜL Vakfı ile birlikte yürütülecektir.

Değerlendirme Kurulu

1.Yeşim DİZDAROĞLU ÇEKÜL Vakfı Genel Müdürü