YÖRESEL YEMEKLERİMİZ DERLENİYOR | ÇEKÜL

YÖRESEL YEMEKLERİMİZ DERLENİYOR

21.08.2009

Anadolu’nun binlerce yıllık yöresel yemekleri, kent yöneticileri ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmalarıyla derlenerek yayımlanıyor. Yöresel yemekler, o kentin yaşam şekli hakkında önemli ipuçları sunarken, coğrafi yapısı, iklimi, ekonomisi, sosyal ve kültürel yapısı hakkında da bilgiler veriyor. Yemek pişirme araç gereçleri, harmanlanan baharatlar ve diğer malzemeler, pişirme şekilleri, saklama koşulları ve tüm bunlara verilen isimler yöreye göre farklılık gösteriyor. Türkiye’nin yemek kültürü tüm farklılıklarıyla, kent yöneticileri, yereldeki araştırmacılar ve sivil toplum örgütlerinin ortak çalışmalarıyla geleceğe taşınıyor; Gümüşhane’nin cevizle yapılan sironu, Giresun’un pekmezli hoşmağı, Diyarbakır’ın patlıcan meftunesi yaşatılmaya devam ediyor.

ÇEKÜL Vakfı’nın Bilgi-Belge Merkezi’ndeki yöresel yemek kitaplarının sayısı her geçen gün artıyor. ÇEKÜL Vakfı’na en son ulaşan kitaplardan birisi de Giresun Valiliği’nin hazırladığı “Giresun Yemekleri” isimli kitap. İçlerinde ÇEKÜL Giresun temsilcisi Uğur Karaibrahimoğlu’nun da bulunduğu sekiz araştırmacı tarafından yayına hazırlanan kitap, Giresun mutfağının genel özellikleri, araç-gereçler ve malzemelerin anlatılmasıyla başlıyor:

Giresun Mutfağının Özellikleri
“Anadolu’nun kuzey bölgesinde, iklimi ve coğrafyasıyla bir geçiş merkezi olan Giresun’da, kıyı kesimlerde ot, yapraklar ve deniz ürünlerinin kullanıldığı bir mutfağın, Alucra ve Çamoluk gibi iç kesimlerde ise tahıl ürünlerine dayalı hamur işleri ve hayvancılığa dayalı et yemeklerinin ağırlıklı olduğu görülür. Bu farklılıklar araç gereçte, pişirme ve mekânlarda kendini gösterir (…)”

Kullanılan Araç-Gereçler
“Dalbaz-raf; Evşun-ekmek pişirmede kullanılan küçük demir kürek; Serenti- kuru yiyeceklerin saklandığı dört ayak üzerinde duran ahşap, çatılı oda; Şırahna-üzüm ezilen ahşap kap (…)” gibi yerel deyimler bölgede mutfak araç gereçlerine verilen adları ifade eder.

Yemeklerde Kullanılan Malzemeler
“Kuruluklar, pekmezler, reçeller, turşular, tuzlular, salçalar, baharatlar, çerezler, sıcak içecekler” ise Giresun mutfağının zenginliğinin bir göstergesidir.

Renkli fotoğraflarla zenginleştirilen kitapta çorbalar, kavurmalar, turşular, tatlılar ve dibleler gibi Giresun’da yetişen zengin bitki türleriyle yapılan yöresel tatlar ayrıntılarıyla tarif ediliyor.