Yeşil ofislerle değişen çalışma hayatı | ÇEKÜL

Yeşil Ofislerle Değişen Çalışma Hayatı

25.05.2018

ÇEKÜL Bilgi Ağacı, Mikado Danışmanlık ve Kahve Dünyası, “Yeşil Ofis ve Mağaza Eğitimleri” kapsamında bir araya geldi. Satın alım ve atık yönetimi pratiklerinden, ofis/mağaza içindeki tüm süreçlere kadar, gezegenimizin ekolojik sınırlarına duyarlı ofisler ve mağazalar yaratmak ve çalışanların da farkındalığını arttırmak amacıyla, ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından hazırlanan eğitim programı, 16 ve 20 Mart tarihlerinde Kabataş Kahve Dünyası Genel Merkezinden 28 yöneticinin katılımıyla uygulandı. Ayrıca 22 Mayıs tarihinde Kahve Dünyasının tüm Bölge ve Mağaza Sorumlularına Veliefendi’deki Kahve Dünyası Fabrikasında ÇEKÜL Bilgi Ağacı uzmanları tarafından iki saatlik bir seminer verildi.

Çevre sorunları konusunda bilgi ve sorumluluk sahibi; günlük hayattaki tercihlerinin doğaya doğrudan ve dolaylı etkilerinin farkında olup doğayı koruma bilinciyle hareket edecek bireylerin yetişmesine katkı sağlamayı amaçlayan Yeşil Ofis ve Mağaza Eğitim Programının ön çalışmalarına Ağustos 2017’de başlandı. Proje kapsamında Kahve Dünyasının Kabataş, Levent ve Akaretler olmak üzere üç mağazasında Sürdürülebilirlik Durum Tespiti ve Eylem Planı çalışmaları yapıldı. ÇEKÜL Vakfı uzmanları çevre eğitimlerine bu detaylı ön çalışmanın ardından başladı.

Ofis ve mağaza içindeki atıkların henüz kaynağındayken azaltılması, tasnif edilmesi, depolanması, “kullan at” yerine “yeniden kullanım” ve “geri dönüşüm”ün uzun ve kısa vadede etkileri, ofis ve mağaza yaşamının her aşamasında oluşan çevresel etkilerinin belirlenmesi, incelenmesi, raporlanması, hesaplanması ve en sonunda yönetilmesi süreçleri çalışmaların ana içeriğini oluşturuyor.

Eğitimlerde dünyanın dengesini sağlayan çevresel süreçleri ifade eden “Gezegenin Eşikleri” kavramıyla tanışan katılımcılar; iklim değişikliği, okyanus asitlenmesi, biyosfer bütünlüğü, ozon tabakasının incelmesi, yeni kimyasallar, arazi kullanımındaki değişiklikler gibi yaşanan güncel çevre sorunları ve bu sorunların temelinde yatan sebepleri öğrendi. “Eşikler ve Ben” ile ofis ve mağaza satın alımları, bina yönetimi ve atık yönetimi süreçlerinin nasıl yapılması gerektiği, günlük hayattaki bireysel tercihlerin ve kurumsal süreçlerin doğa etkilerinin neler olduğu “Yeşil Ofis ve Mağaza Eğitimleri”nde uzmanların detaylarıyla anlattığı ve uygulamalar yaptırdığı diğer konular oldu.