Yeni Temsilcimiz Beyoğlu ÇEKÜL Evinde Ağırlandı | ÇEKÜL

Yeni Temsilcimiz Beyoğlu ÇEKÜL Evinde Ağırlandı

16.09.2023

Uzun yıllardır yürüttüğü Kemaliye ÇEKÜL temsilciliğini sağlık sorunları nedeniyle sonlandıran Hilmi Balioğlu, görevini Türkân Sarp’a devretti. Türkân Sarp ile eşi Özgür Sarp’ı kutlamak isteyen ÇEKÜL Vakfı, KEMAV (Kemaliye Kültür ve Kalkındırma Vakfı) üyeleri Kadriye Ayda Ünal ile Aytül Erdaloğlu’nu da davet ederek 29 Ağustos Salı günü bir tanışma toplantısı gerçekleştirdi.

Tanışmanın ardından, Kemaliye’de yürütülmesi planlanan çalışmalar hakkında fikir alışverişi yapıldı ve ÇEKÜL’ün Kemaliye’deki temsilcilik yapısının daha aktif hâle getirilmesi kararlaştırıldı. ÇEKÜL Bilgi Belge Merkezinin girişimleriyle başlayacak canlandırma çalışmalarının, Kemaliye’deki doğal ve kültürel mirasının vurgulanacağı etkinliklerle devam edebileceği belirtildi.

Yeni kuşak burada çalışıyor

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Türkân Sarp, zaman zaman öğrencileriyle Kemaliye’de alan gezileri yaptığını; mimari restorasyon ve koruma örnekleriyle ilgili saha çalışmaları düzenlediğini vurguladı. Erzurum Atatürk Üniversitesi, Konservasyon Bölümünden destek alındığını; Kemaliye’deki kapıların ahşap ve metal temizliklerinin tamamlandığını belirtti. Gençlerle ve üniversitelerin bilimsel birikimiyle, Kemaliye’de yeni bir hareketlenme yaşanmasının mümkün olduğunu aktardı.

Zanaatçılar azalıyor

Bölgedeki geleneksel yapı tekniklerini bilen usta sayısının azalmış olması, toplantının öne çıkan diğer önemli başlığıydı. Yukarı Fırat Havzasında Kemaliye, Arapgir ve Divriği’deki ustaların biraraya getirilmesinin altı çizildi. Ahşap ve taş ustalarının yetiştirilmesi ve bir atölye kurulması için tecrübelerinden faydalanmak üzere Balıkesir Belediyesiyle bir görüşme yapılmasına karar verildi.

Kemaliye’deki koruma çalışmalarını yeniden canlandırmak için bölgede bir ÇEKÜL Akademi eğitimi planlanması; ÇEKÜL Vakfı tarafından Tarihi Kentler Birliği için hazırlanan Yukarı Fırat Havzası Eylem Planı temel alınarak, gündemdeki sorunlara çözüm getirilmesi kararıyla toplantı sonlandırıldı.