YAZAR DEMİRTAŞ CEYHUN’A SAYGIYLA… | ÇEKÜL

YAZAR DEMİRTAŞ CEYHUN’A SAYGIYLA…

30.07.2009

Yazar Demirtaş Ceyhun, tedavi gördüğü Alman Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Yazar, Zatürre tanısıyla 28 gün önce Alman Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırılmıştı.

Hikâye, roman, deneme ve araştırmalarıyla Türk edebiyatında iz bırakan ürünler veren Ceyhun, toplumsal gerçekleri en yalın haliyle kaleme almıştı. Yazar, ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesiydi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Demirtaş Ceyhun’un adından duygularını şu cümlelerle ifade etti;

“1950’li yıllardan beri eksilmeyen artan birlikteliğimizin, ölümüyle beklenmeyen yeni bir evreye girmesi hepimizi üzdüğü kadar düşündürdü. Toplumu için kaygılanan, yaşamını adayan, çözüm önerileri geliştiren böyle bir kimliğin örneğinin azalmış olması tartışmamız gereken bir konu. Diri, sevecen dost varlığını hep arayacağız”

Demirtaş Ceyhun
d. 1934, Adana, Türkiye - ö. 29 Temmuz 2009, İstanbul, Türkiye

1959 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Bölümünü bitirdi.

Genelde toplumsal konuların irdelenmesine yönelen eserler veren Ceyhun'un ilk hikâyeleri 1955 yılında Yeni Ufuklar dergisinde yayınlanmaya başlandı. Yazarlığının ilk döneminde kişisel sorunlar üzerine eserler veren Ceyhun'un konulara bakış açısı, cinsel ve ruhsal sorunlara getirdiği farklı yaklaşımlar dikkati çekti. Ancak yazarın günümüzde kitlelerce tanınması, daha sonraları çağdaş içeriği ağır basan, toplumsal gerçeklerin kökenlerine yönelen inceleme eserleri ile olmuştur.

Ceyhun, Asya adlı romanıyla 1970 TRT ödülünü, Çamasan adlı eseriyle 1973 Sait Faik Hikaye Armağanı'nı kazandı.

Yazarın ayrıca Horozlu Ayna isimli bir çocuk hikâye kitabı da bulunmaktadır. Demirtaş Ceyhun haftalık Aydınlık'ta köşe yazıları yazmaktaydı.

Eserleri;

• Apartman (1981)
• Ah Şu Biz Göçebeler (1994)
• Yaşasın Aziz Nesin (1995)
• Ah Şu Biz Karabıyıklı Türkler (1996)
• Türk Edebiyatındaki Anadolu (1996)
• Ayı İzi: Eylül Öyküleri (1997)
• Yakılacak Adam Aziz Nesin (2006)