VAN GÖLÜ’NÜN ÇOCUKLARI ORTAK KÜLTÜRLERİNİ YAŞATACAK | ÇEKÜL

VAN GÖLÜ’NÜN ÇOCUKLARI ORTAK KÜLTÜRLERİNİ YAŞATACAK

02.06.2009

Aynı havza kültürünü paylaşan Van Gölü’nün iki karşı kıyısı Ahlat ve Van kentlerinde 50 öğrenci Kültür Elçisi oldu.  

 

 

ETİ ÇEKÜL Kültür Elçileri projesi kültürel miras eğitim programı, Van ve Ahlat eğitimleriyle son aşamasına geldi. 2008-2009 eğitim öğretim yılında 14 kentte verilen eğitim, Van ve Ahlat’ta olduğu gibi, aynı bölgelerde ortak yaşanan pek çok kültürün, Kültür Elçileri aracılığıyla etkileşimimin artmasını, aynı suyu kullanan insanların ortak belleklerinin devamını da sağlamayı hedefliyor.

 

Aynı tarihlerde gerçekleşen Van ve Ahlat Kültür Elçileri eğitimi, her iki kentte de başarıyla tamamlandı. Kentlerde, yerel uzmanlar, Belediye, Özel İdare, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kültür Müdürlüğü gibi kurumların da desteğini alınarak yapılan eğitimlerde Kültür Elçileri, yaşadıkları coğrafyanın kültürel mirasını yaşatabilmek için duyarlılık kazandı.

 

 

 

Van Kültür Elçileri, Arkeoloji müzesi, Van kalesi, Van eski şehri gibi kentin kimliğini yansıtan mekânlarını inceleyerek, kentte yetişen bitki türleri, günümüze kadar ulaşmış yemekleri, türküleri gibi yaşam kültürünü de içine alan konular hakkında bilgi edindi; Van gölünün simgesi olan İnci kefalinin korunması için yapılan çalışmaları öğrendi.

 

 

 

Kültür Elçileri, ÇEKÜL Vakfı temsilcisi Mimar Aydın Mızrak’ın detaylı mimari sunumunda, altın oran gibi mimari kavramları da öğrenerek, hayal kurmayı denedi. Kurdukları hayalleri nasıl bir mimari tasarıma dönüştüğünü uygulamalı olarak tahtaya çizdi. Bu konuda yetenekli birkaç Kültür Elçisi, mesleklerini seçerken mimarlık mesleğini de değerlendirmeye karar verdi.

 

 

 

Ahlat Kültür Elçileri, kentlerinde bulunan ve her gün önünden geçtikleri hatta, yan sokağında oturdukları kümbet ve mezarlıkların tarihi ve kültürel önemini fark etti. Tarihi oldukça eskilere dayanan taş işçilinin hâla devam ettiği kentte Kültür Elçileri, taş işçiliği, bastonculuk gibi geleneksel sanatlar hakkında da bilgi aldı. ÇEKÜL Vakfı gönüllüsü Yrd. Doç. Dr. Şahabettin Öztürk’ün anlatımıyla Ahlat’ın tarihini, eserlerini ve sivil mimari örneklerini öğrenen Kültür Elçileri, inceleme gezilerinde de güzel vakit geçirdi.

 

 

 

Eğitime yerelde destek verenlerden bir diğeri de Bitlis Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör oldu. Ahlat Kültür Elçileri, Bitlis ve Ahlat’ı anlatan kısa bir tanıtım filmi izleme olanağı yakaladı. 

 

 

 

Van Gölü -onların deyimiyle Van Denizi-'nin çocukları, paylaştıkları ortak kültürü, aynı duyarlılık ile koruyacak ve kendilerinden sonra gelen kuşaklara anlatacak.  

 

 

Ahlat Kültür Elçileri'nin, çevre kirliğili hakkında yaptıkları afiş çalışmasından bir örnek

 

 

Van Arkeoloji müzesinde sergilenen geleneksel kilim motifi...