ÜRGÜP’TE I. EFEMERA SERGİSİ | ÇEKÜL

ÜRGÜP’TE I. EFEMERA SERGİSİ

06.06.2008

Ürgüp ÇEKÜL Temsilcimiz Mustafa Kaya’nın katkılarıyla, Ürgüp’te bir dizi etkinlik düzenlendi.  Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve yazar Gürsel Korat’ın katıldığı bir söyleşi ve 315 değerli belgeden oluşan “1. EFEMERA SERGİSİ” nin açılışı büyük ilgi gördü.

“Çift Aslan” dörtlemesinin üçüncü kitabı olan ve İletişim yayınlarından çıkan “Kalenderiye” isimli kitabı hakkında söyleşi yapmak için Ürgüplülerle buluşan Gürsel Korat, Kapadokya ile Karamanlılar hakkında da bilgiler vererek Ürgüplülerle keyifli saatler geçirdi. Söyleşiye katılan Mustafapaşa Meslek Yüksek Okulu öğrencileri de Gürsel Korat’ı ilgiyle dinledi.

Gürsel Korat’ın yazdığı birinci cildi “Zaman Yeli”, ikinci cildi “Güvercine Ağıt” olan romanlar, Anadolu Selçukluları döneminde Kapadokya’da geçen olayları konu alıyor. Üçüncü cildi ise 1527 tarihinde yine Kapadokya’da geçiyor. Dördüncü roman da, Kapadokya’daki büyük mübadele sırasındaki olaylarla sona erecek. Dörtlemenin, Kapadokya’nın rehber anlatımları ve araştırma yazıları dışında, canlı yaşamına tanıklık etmesi açısından da önem taşıyor.

İstanbul’dan Ürgüp’e yerleşerek, Ürgüp’ün kültürel dokusunu yansıtan bir evi restore ettirmeleri nedeniyle Zühal ve Hüsnü SUCU çiftine, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen imzalı bir plaket verildi.

Kapadokya  1. Efemera  Sergisi açıldı

ÇEKÜL Ürgüp Temsilciliği ile Ürgüp Anadolu Meslek ve Meslek Lisesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını  Koruma / Okul Müzeciliği Kulübü’nün  ortaklaşa çalışmaları ile “Kapadokya I.Efemera Sergisi” düzenlendi.

Ürgüp Temsilcimiz Mustafa Kaya’nın özel arşivinden seçilen ve okul öğrencileri ile halkın desteğiyle derlenen 315 adet efemeradan (değerli kağıt) oluşan sergi büyük ilgi gördü. Eğitim, müzik, hukuk, kart, mektup, dergi, halk öyküleri kitapları, tapular, diploma, vergi, bankacılık gibi konularda sınıflandırılarak hazırlanan sergide, tamamı Ürgüp’ten toplanan ve 1570 yılından 1970 yılına kadar olan efemeralar sergilendi.

Özellikle 1957-1960 yıllarına ait öğrenci kopyaları, 1600 yılına ait tıp kitabı, 1933 yılı öğretmen not defterleri, 1800’lü yıllardan yöre şairlerinin şiirlerini kapsayan cönk parçaları, Damat İbrahim Paşa Vakfı tapuları, Osmanlıca meşk çalışmaları izleyenlerin oldukça dikkatini çeken değerli kağıtlardı. Serginin, 2008-2009 öğrenim yılında öğrencilere koruma bilincinin önemi açısından örnek oluşturulması için Avanos ve Nevşehir’de de açılması planlanıyor.