Ücra Yerde ve Deniz Kenarında Bir Şehir | ÇEKÜL

Ücra Yerde ve Deniz Kenarında Bir Şehir

11.01.2013

“Ortaçağ İslam coğrafyalarının eserlerinde Efesis, Ufsus şeklinde anılan Efes ismi daha sonra, Altouogo, Altologo, Haultologe, Altolloch ve Latologo şeklinde kaydedilmiştir. Tournefort, bu adın İncil’den geldiğini, Rumların Ayios Theologos (İlahiyatçı Aziz) yerine Ayios Skologos adını kullandıklarını ve buradan da Ayasuluk’un türemiş olduğunu ifade eder. Türkler tarafından Ayasuluk ya da XV. yüzyılla beraber daha ziyade Ayasuluğ şeklinde yazılmıştır. Bu isim 1914 senesine kadar kullanılmış, bu tarihte Selçuk olarak değiştirilmiştir.”

“Ücra Yerde ve Deniz Kenarında, İhtiyatlu Mahalde Bir Şehir: Ayasuluğ” kitabının yazarı, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Cahit Telci, Selçuk’un eski adı Ayasuluğ’un kökenini bu şekilde anlatıyor kitabında. Selçuk’a ve Selçuklulara kentlilik bilinci vermek, özel bir yeri ziyaret etmiş olmanın ve yaşamanın önemini tattırmak için belediyeye bağlı bir ‘Kent Belleği’ oluşturuluyor. Bu amaçla yapılanan Selçuk Belediyesi Selçuk-Efes Kent Belleği Yayınları’nın ilk kitabı olarak yayımlanan kitapta, kentin XV-XVI. yüzyıllardaki genel özelliklerine, mahallelerine, nüfusuna ve mimari yapılarına odaklanılıyor.