Türkiye Demokrasi Forumu | ÇEKÜL

Türkiye Demokrasi Forumu

11.07.2013

1991 yılında kurulan ve yılda bir kez toplantı düzenleyerek bölgenin ihtiyaçlarını tartışan Mesudiye Kurultayı, 2009 yılında ilk Dünya Demokrasi Forumu’nun 2023 yılında Mesudiye’de düzenlenmesi kararı aldı. Üç aşamalı olarak planlanan forumun ilki geçtiğimiz hafta sonu Türkiye Demokrasi Forumu olarak düzenlendi. İkinci aşamada 2018 yılında Avrasya Demokrasi Forumu ve 2023’te Dünya Demokrasi Forumu düzenlenecek.

Mesudiye Kurultayı ve Mesudiye Gelişme Vakfı adına Prof. Dr. Aziz Ekşi tarafından hazırlanan bu proje Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da desteklendi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen’in de aralarında olduğu ve Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen çok sayıda katılımcı, 6 Temmuz’da Mesudiye Kültür Merkezi’nde bir araya geldi. Hoşgeldiniz konuşmaları ve serbest kürsünün ardından oturumlar başladı.

Yerel Kalkınma Örnekleri, Yerel Kalkınma Açısından Yerel Yönetim ve Sivil Toplum, Doğrudan Demokrasi Açısından Yerel Yönetim ve Sivil Toplum, Genel Tartışma ve Sonuç Bildirgesi başlıklarında iki gün süresince sunumlar yapıldı.

Seferihisar, Merzifon, Erbaa, Güzelyurt, Daday, Samandağ gibi Tarihi Kentler Birliği üyesi belediye başkanları da kentlerinde uyguladıkları yeni yöntemleri ve örnek uygulama modellerini paylaştı. TKB çatısı altında 2000 yılından bu yana düzenlenen seminer ve buluşmaların katkıları ile yerelde yapılan çalışmaları, koruma sektöründeki gelişimleri de katılımcıların değerlendirme fırsatı oldu.  

Forumda belediyelerin yanı sıra, Tire Süt Kooperatifi Modeli / Tekelleşme Değil Kooperatifleşme, Susuz-Cilavuz’ un Kalkınma Öyküsü, Hatila Vadisinde Arı Konaklama Tesisi Projesi, Kırsal Kalkınma ve Çiftçi Örgütlenmesi, Kalkınma-Çevre İkilemi ve Çıkış Yolu, Yerel Basının Doğrudan Demokrasiye Katkısı gibi başlıklar altında detaylı sunumlar yapıldı.

Forumda yer alan bildirilerin özetleri ise bir kitapçıkta toplandı ve katılımcılara dağıtıldı.

Forumun ardından katılımcılar Yeşilce beldesinde düzenlenen etkinliklere katıldı.