TÜRK DİLİ ÖDÜLLERİ DAĞITILDI | ÇEKÜL

TÜRK DİLİ ÖDÜLLERİ DAĞITILDI

05.05.2006

729 yıl önce Karamanoğlu Mehmet Bey’in “Bu günden sonra divanda, dergâhda ve bargâhda, meclisde ve meydanda Türkçe'den başka dil kullanılmayacaktır. diyerek, Türkçe’yi resmi dil ilan etmesinden bu yana kutlanan Karaman Dil Bayramı, arı Türkçesi’yle diline hizmet eden Yunus Emre’yi de anan etkinliklerle kutlanıyor. Karaman Valiliği’nin organizasyonuyla her yıl mayısın ilk iki haftasına yayılan etkinlikler, bu yıl 3 Mayıs 2006’da Türk Dili Ödül Töreni ile başladı. 13 Mayıs’ta Karaman Aktekke Meydanı’ndaki etkinliklerle son bulacak olan 2006 Dil Bayramı süresince  Ankara’da “Türkçe’nin Coğrafyaları Birleştiren Kimliği” temalı bir buluşma ve üniversite gençliğinin katılımıyla bir gençlik kurultayı da yapılacak.

2006 Dil Bayramı’nın ilk etkinliği olan Türk Dili Ödülleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Karaman Valiliği, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanlığı, Türk Dil Kurumu, Radyo Televizyon Üst Kurulu ve Karaman Belediyesi’nin uzmanlarından oluşan bir seçici kurul tarafından Türkçe’yi doğru, güzel ve etkili kullananlara sekiz dalda veriliyor.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Karaman Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, özellikle ödül töreninin yapıldığı Dolmabahçe Sarayı’nın girişindeki Medhal Salonu’nun önemini vurguladı. Bu salon Kurtuluş Savaşı sonrasında Atatürk ve arkadaşlarının, tam bağımsızlık yolunda, Türkçe’yi yabancı dillerin boyunduruğundan kurtarmayı amaçlayan ilk Türk Dil Kurultayı’nı gerçekleştirdikleri salondu. Aynı salonda Türk Dili Ödüllerini sahiplerine veriyor olmanın gururuna yaşıyoruz diyen Güzeloğlu, bizi biz yapan değerlerimizi oluşturan ve ulusun tam kaynaşmasını sağlayan unsurun dil olduğunu ve bu canlı unsurun hem iletişimin hem değerleri geleceğe taşıyabilmenin aracı olduğunu belirtti ve mutlaka korunması gerektiğini söyledi.

Bu yıl ayrıca TBMM, Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Dil Kurumu ve Karaman Valiliği, orta öğretim öğrencileri arasında, “Türkçe’nin Doğru Kullanımı” konulu bir kompozisyon yarışması düzenledi. Türkçe’yi kompozisyonlarında en güzel şekilde kullanan ilk üç öğrenciye de ödülleri bu törende verildi. Ayrıca 81 ilin birincilerinin kompozisyonlarından oluşacak bir kitap da basılacağı duyuruldu.

Ödüllerini Karaman Belediye Başkanı Ali Kantürk’ten alan öğrenciler şunlar:
1. Tokat Fen Lisesi-Gülşah Esin
2. Yalova Fen Lisesi-Ahenk Köroğlu
3. Ardahan Anadolu Lisesi-Elif Yılmaz

2006 yılının Türk Dili Ödüllerinin sahipleriyse şunlar:

Türkçe'ye ve Türk Kültürüne Hizmet Eden Devlet Adamı: TİKA'nın Yurtdışı Faaliyetleri Dolayısıyla Prof. Dr. Beşir Atalay-Devlet Bakanı

Türk Dünyası ve Kültürüne Hizmet Ödülü: Cengiz Aytmatov-Kırgızistan Brüksel Büyükelçisi

Televizyon Ödülleri (Türkçe'yi doğru, güzel ve etkili kullanan Haber Sunucusu): Ali Kırca-Haber Sunucusu,

Televizyon Ödülleri (Türkçe'yi doğru, güzel ve etkili kullanan Program Sunucusu): Taha Akyol -“Eğrisi Doğrusu” Programı Sunucusu

Radyo Ödülleri (Türkçe'yi doğru, güzel ve etkili kullanan Radyo İstasyonu): Radyo 7

Bilim Ödülü: Yeni hazırlanan Türkçe Sözlük ve internetteki sözlük çalışmalarından dolayısıyla Türk Dil Kurumu

Basın Ödülü: “Dilinizden Utanmayın” Sosyal Sorumluluk Kampanyası Dolayısıyla Hürriyet Gazetesi ve Reklam Yaratıcıları Derneği