TKB Özendirme Yarışması ödülleri verildi | ÇEKÜL

TKB Özendirme Yarışması ödülleri verildi

20.11.2017

Tarihi Kentler Birliği tarafından bu sene 16’ıncısı düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda kazanan belediyelere ödülleri, YAPEX Fuarında düzenlenen törenle verildi. Kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlenen yarışmada Metin Sözen Koruma Büyük Ödülünü, “Mudurnu Ahiler Müzesi ve Kanuni Sultan Süleyman Cami Restorasyonu” projesiyle Mudurnu Belediyesi kazandı. Melikgazi Belediyesi ve Uçhisar Belediyesi ise Jüri Özel Ödülüne layık görüldü.

ÇEKÜL Vakfı ve Akdeniz Tanıtım işbirliğinde düzenlenen ve her yıl restorasyon ve yapı sektörüyle; tarihi belediyeleri, akademisyenleri ve uzmanları bir araya getiren YAPEX Restorasyon Fuarı “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nın ödül törenine ev sahipliği yaptı. Tarihi Kentler Birliğinin kültür mirasını koruma çalışmalarını özendirmek amacıyla düzenlediği ve gelenekselleşen yarışmada bu sene 69 belediyeden toplam 143 proje değerlendirildi. TKB’nin mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarındaki uzmanlardan oluşan Danışma Kurulu tarafından incelenen başvurular arasında ödül alan projeler YAPEX Fuarındaki Özendirme Yarışması Sergisinde katılımcılarla paylaşıldı.

Ödül töreninde kültürel mirasın korunmasının ve işlevdirilmesinin önemine vurgu yapan ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi Hasan Özgen, Özendirme Yarışmasına yoğun ilginin ve nitelikteki artışın, üye belediyelerle kurulan ilişki ağı sayesinde oluştuğunu söyleyerek, iki noktaya vurgu yaptı: ÇEKÜL Vakfının düzenlediği Çarşamba Kent Toplantıları ve ÇEKÜL Akademi’nin eğitim programları. Özgen bu ortaklık içerisindeki değerlendirmelerin verimliliği artırdığını söyledi.

Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise Özendirme Yarışmasına gelecek yıllarda, somut olmayan kültürel mirasın ve doğal mirasın korunmasına ve yaşatılmasına yönelik projelerin de başvurmasını beklediklerini söyledi.

Tarihi belediyeler koruma ödüllerine kavuştu

Kültür Mirasını Koruma ve Özendirme Yarışmasında Metin Sözen Koruma Büyük Ödülünü kazanan Mudurnu Belediyesinin ödülünü Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ın elinden aldı. Mudurnu Belediyesi, Ahiler Müzesi ve Kanuni Sultan Süleyman Cami Restorasyon Projeleri ile ödüle değer görüldü.

Jüri Özel Ödülü ise bu yıl Melikgazi ve Uçhisar belediyelerinin oldu. Melikgazi Belediyesi; Kazancılar Çarşısı Üst Örtü ve Cephe Yenilenmesi, Germir Mahallesi Tek Yapı Restorasyon Projeleri ile Tarihi Mahalle Cami ve Mescitlerinin Restorasyonları, Gülük Evi ve Fuat Gökçen Evi Restorasyonları ile bu ödüle layık görülürken; Uçhisar Belediyesi ise Kadın Eli Projesiyle ödüle değer görüldü.

Ödül Alan Belediyelerin Tam Listesi ve Projeleri

METİN SÖZEN KORUMA BÜYÜK ÖDÜLÜ:

Mudurnu Belediyesi, Mudurnu Ahiler Müzesi ve Kanuni Sultan Süleyman Cami Restorasyonu Projeleri

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ:

•  Melikgazi Belediyesi, Kazancılar Çarşısı Üst Örtü ve Cephe Yenilenmesi, Germir Mahallesi Tek Yapı Restorasyon Projeleri, Tarihi Mahalle Cami ve Mescitlerinin Restorasyonları ve Gülük Evi ve Fuat Gökçen Evi Restorasyonları
  •  Uçhisar Belediyesi, Kadın Eli Projesi

PROJE ÖDÜLLERİ:

•  Bartın Belediyesi, Bartın Tarihi ve Kültürü Müzesi Projesi
  •  Dulkadiroğlu Belediyesi, Kentsel Sit Alanı İçindeki Sokakların Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projeleri, Uygulamalı Mutfak Müzesi
  •  Göynük Belediyesi, Tarihi Arasta Çarşısı Projesi, Gazi Süleyman Paşa Bulvarı ve Akşemseddin Hz. Türbesi Çevresinin Düzenlenmesi, Zafer Kulesi Restorasyonu
  •  Kepez Belediyesi, Dokuma Park Projesi
  •  Lüleburgaz Belediyesi, Tarihi Alanların Düzenlenmesi Projesi
  •  Mudanya Belediyesi, Taş Mektep Restorasyon Projesi, 12 Eylül Caddesi Cephe Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi
  •  Samsun Büyükşehir Belediyesi, Saathane Meydanı ve Şifa Hamamı Restorasyon Projesi, Gazipaşa Mahallesi Kültür Evi Projesi
  •  Süleymanpaşa Belediyesi, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi ve Süleymanpaşa Belediyesi Sanat Galerisi Projeleri

UYGULAMA ÖDÜLLERİ:

•  Afyonkarahisar Belediyesi, Ahmet Mehmet Efendiler, Demiryalan, Kadınana, Sahipler Sultan Türbelerinin Restorasyon Projeleri; Ali Ağa, Arapmescit, Taşpınar Çeşmelerinin Restorasyon Projeleri; Bedesten Çarşısı Restorasyonu; Kültür Sanat Evi ve Akmescit Kültür Evleri Restorasyon Projeleri; Kentsel Sit Alanı İçinde Bulunan Sokakların Sağlıklaştırma Projeleri
  •  Bozüyük Belediyesi, Bozüyük Şehir Müzesi Restorasyonu Projesi
  •  Çanakkale Belediyesi, Oyuncak Evi Projesi
  •  Edirne Belediyesi, Eski Elektrik Fabrikası Restorasyonu, Edirne Kent Belleği
  •  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 6 Adet TCDD Lojmanın Restorasyonu
  •  Kadıköy Belediyesi, Suadiye Sanat Atölyeleri, Karikatür Evi, Gençlik Sanat Merkezi Projeleri, Sosyal Hizmet Merkezi ve Ladikli Ahmet Ağa Çeşmesi Restorasyonu
  •  Körfez Belediyesi, Tarihi Hereke Kalesi ve Tütünçiftlik İstasyon Binası Restorasyonları
  •  Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Yedi Güzel Adam Edebiyat Müzesi Restorasyonu, Demirciler Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Projesi

SÜREKLİLİK ÖDÜLLERİ:

Süreklilik ödülleri, koruma alanında bütüncül bir programı ve kapsamlı senaryoları uzun süre, istikrarlı bir biçimde uygulamaya devam eden belediyelere verilmiştir.

•  Hatay Büyükşehir Belediyesi, Eski Belediye Hizmet Binası, Belediye Kültür Sanat Evi, KUDEB Şube Müdürlüğü Hizmet Binası ve Belediye Lokali Restorasyon Projeleri
  •  İzmit Belediyesi, Ferdane Hanım Konağı Restorasyonu Projesi, Akçakoca Mahallesi Meydan Düzenlemesi, Kapanca Sokak ve Sırrıpaşa Caddesi Sağlıklaştırma Projeleri, İzmit Belediyesi Kültür Tepesi Düzenlemesi
  •  Kastamonu Belediyesi, Hüma Hatun, Şeyhoğlu, Aktekke Konakları Restorasyonları ve Bakırcılar Çarşısı Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projesi
  •  Kemaliye Belediyesi, Dörtyolağzı Mahallesi Otopark Meydanı ve Çevresi Sokak Sağlıklaştırma Projesi
  •  Kuşadası Belediyesi, Güvercinada Kalesi Çevre Düzenleme Projesi
  •  Nilüfer Belediyesi, “Işığın Kenti Apollonia Yeniden Doğuyor” Projesi
  •  Seyhan Belediyesi, Av. Turhan Arun Sokağı Sağlıklaştırma Projesi ve Nuri Has Pasajı Projesi
  •  Tire Belediyesi, Yalınayak Hamamı ve Bedesten Restorasyonları

BAŞARI ÖDÜLLERİ:

Adana Büyükşehir Belediyesi, Akseki Belediyesi, Altındağ Belediyesi, Arapgir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Çarşamba Belediyesi, Defne Belediyesi, Elazığ Belediyesi, Elmalı Belediyesi, Erzincan Belediyesi, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Eyüpsultan Belediyesi, Finike Belediyesi, İncesu Belediyesi, Kartepe Belediyesi, Kaymaklı Belediyesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Kırklareli Belediyesi, Kocasinan Belediyesi, Konak Belediyesi, Manavgat Belediyesi, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mezitli Belediyesi, Nevşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi, Oğuzeli Belediyesi, Ödemiş Belediyesi, Silivri Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Talas Belediyesi, Trabzon Belediyesi, Tuşba Belediyesi, Urla Belediyesi, Uşak Belediyesi, Ünye Belediyesi, Ürgüp Belediyesi, Yalova Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Yüreğir Belediyesi.