Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması Sonuçları Açıklandı | ÇEKÜL

TKB Koruma ve Özendirme Yarışması Sonuçları Açıklandı

09.10.2019

Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından bu yıl 18’incisi gerçekleştirilen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında ödül alan belediyeler belli oldu. 36 belediyeye ait 60 projenin değerlendirildiği yarışmada Metin Sözen Koruma Büyük Ödülüne Antalya Büyükşehir Belediyesi değer bulundu. 6 kategoride dereceye giren belediyelere ödülleri, 8 Kasım 2019 tarihinde YAPEX Restorasyon Fuarı kapsamında düzenlenecek törenle verilecek.

Tarihi Kentler Birliği (TKB) tarafından kültürel mirası koruma ve özendirme projelerini teşvik etmek amacıyla 2001 yılından bu yana düzenlenen “Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması”nda ödül alan belediyeler belli oldu. Yarışma kapsamında TKB jürisi, 36 belediyeden gelen 60 projeyi; mimarlık, şehircilik, arkeoloji, sanat tarihi, hukuk ve kent yönetimi alanlarında değerlendirdi. Yarışmaya katılan belediyelerin projeleri Metin Sözen Koruma Büyük Ödülünün yanı sıra, 2 Jüri Özel Ödülü, 6 Proje, 6 Uygulama ve 6 adet Korumada Süreklilik Ödülü ile 14 Başarı Ödülüne değer görüldü.

Metin Sözen Koruma Büyük Ödülünün sahibi bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi oldu. Antalya Büyükşehir Belediyesi; arkeolojik miras alanlarını yaratıcı ve çağdaş çözümlerle kent hayatının içinde etkin kılan tasarımları, kentin bütüncül gelişimini tamamlayan koruma senaryoları, sürdürülebilir kültür üretim programları ile kent merkezinin ekonomik ve sosyal canlılığını destekleyen koruma anlayışını yansıttığı “Antalya Nekropol Alanı Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi” ile Büyük Ödüle değer görüldü.

Bu yıl 18’inci kez düzenlendi

Jüri Özel Ödülü iki farklı belediyeye verildi. Mudanya Belediyesi (Bursa), farklı ölçeklerde birbirini tamamlayan ve bölgesel bir koruma programının parçası olan “Tirilye Sanat Evi Projesi / Myrleia Antik Kenti Arkeoparkı / Kumyaka Çevre Sağlıklaştırma Uygulaması” ile;   Ünye Belediyesi (Ordu) ise kentin farklı doku parçaları arasında köprü kuran ve kent ölçeğinde tamamlayıcı nitelikteki özgün işlevlendirme önerilerini içeren “Ordu’nun Giriş Kapısı, Turizm Adası: Burunucu Projesi” ile Jüri Özel Ödülünün sahibi oldu.

“Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında ödüller bu yıl 9’uncusu düzenlenecek YAPEX Restorasyon, Kültür Mirası ve Koruma Fuarı kapsamında 8 Kasım’da gerçekleştirilecek törenle verilecek. YAPEX Fuarı, Akdeniz Tanıtım tarafından ÇEKÜL Vakfı işbirliği ve TKB’nin desteğinde Antalya Nazım Hikmet Kültür ve Kongre Merkezinde, “Kentsel Korumada Kültür Mirası” temasıyla düzenlenecek. 6-8 Kasım tarihlerinde ziyaretçilerle buluşacak olan fuarda yarışmaya katılan belediyelerin proje ve uygulamaları açılacak sergi ile tanıtılacak.

Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışmasında ödül alan belediyelerin ve projelerin tam listesi ise şöyle;

Metin Sözen Koruma Büyük Ödülü

• Antalya Büyükşehir Belediyesi: Antalya Nekropol Alanı Kültür ve Ticaret Merkezi Projesi

Jüri Özel Ödülleri

• Mudanya Belediyesi (Bursa): Tirilye Sanat Evi Projesi / Myrleia Antik Kenti Arkeoparkı / Kumyaka Çevre Sağlıklaştırma Uygulaması
  • Ünye Belediyesi (Ordu): Ordu’nun Giriş Kapısı, Turizm Adası, Burunucu Projesi

Proje Ödülleri

• Adana Büyükşehir Belediyesi: 122 Envanter Numaralı Bina Restorasyonu, 75. Yıl Sanat Galerisi Restorasyon Projesi
  • Afyonkarahisar Belediyesi: Kayadibi Çeşmesi Restorasyonu / Belmescit Çeşmesi Restorasyonu / Sahipler Sultan Türbesi Restorasyonu / Sokak Sağlıklaştırma Projesi / Ulu Konak Restorasyon Projesi
  • Balıkesir Büyükşehir Belediyesi: Kuvâ-yi Milliye ve Kent Müzesi Projesi / Cunda Hükümet Konağı Restorasyon Projesi / Çeşme Restorasyon Projeleri / Zağnospaşa Meydan Projesi
  • Hatay Büyükşehir Belediyesi: Zenginler / Ulucami / Güllübahçe / Yeni Cami / Şehitler / Gazipaşa Mahalleleri Cephe İyileştirme ve Kentsel Tasarım Projeleri
  • Ödemiş Belediyesi (İzmir): Katırcı Hanı ve Çevresi Restorasyon Projesi
  • Urla Belediyesi (İzmir): Malgaca ve Arasta Sokakları Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi

Uygulama Ödülleri:

• Boyabat Belediyesi (Sinop): Eski Belediye Binası ve Kasaplar Çarşısı Yenileme Projesi
  • Karadeniz Ereğli Belediyesi (Zonguldak): Cıbıroğlu Konağı Restorasyonu ve Kent Müzesi Projesi
  • Malatya Büyükşehir Belediyesi: Eski Askerlik Daire Başkanlığının Kent Müzesine Dönüştürülmesi Uygulaması
  • Meram Belediyesi (Konya): Tantavi Kültür Sanat Merkezi Projesi
  • Sındırgı Belediyesi (Balıkesir): Sındırgı Kuvâ-yi Milliye Butik Müze Oteli
  • Zeytinburnu Belediyesi (İstanbul): Merkezefendi Mahallesi Restorasyonu / Belediye Başkanlık Binası Restorasyonu

Süreklilik Ödülleri:

• Alanya Belediyesi (Antalya): Mutfak Kültür Evi Projesi
  • Burdur Belediyesi: Eski Belediye Caddesi ve Yeşilyurt-Deveci Sokakları Sağlıklaştırma Projesi
  • Kastamonu Belediyesi: 3.Etap Sokak Sağlıklaştırma Projesi / Acem Hanı Restorasyon Projesi
  • Kemaliye Belediyesi (Erzincan): Çarşı Sokakları Cephe Sağlıklaştırma Projesi / Yeni Mahalle Sokak Sağlıklaştırma Projesi
  • Safranbolu Belediyesi (Karabük): Akçasu Deresi Rekreasyon Projesi / Çarşı Bölgesi Canlandırma Projesi
  • Seyhan Belediyesi (Adana): Prof. Dr. Metin Sözen KUDEB Evi Projesi / Gesam Kültür Evi Projesi / Seyhan Belediyesi Kültür Evi Projesi

Başarı Ödülleri:

Akçadağ Belediyesi (Malatya), Battalgazi Belediyesi (Malatya), Denizli Büyükşehir Belediyesi, Gebze Belediyesi (Kocaeli), Kartepe Belediyesi (Kocaeli), Kepez Belediyesi (Antalya), Kocasinan Belediyesi (Kayseri), Konak Belediyesi (İzmir), Nilüfer Belediyesi (Bursa), Şehzadeler Belediyesi (Manisa), Talas Belediyesi (Kayseri), Taraklı Belediyesi (Sakarya), Uşak Belediyesi ve Yüreğir Belediyesi (Adana).