TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÜYELERİ BEŞİKTAŞ’TA BULUŞTU | ÇEKÜL

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ ÜYELERİ BEŞİKTAŞ’TA BULUŞTU

25.05.2009

239 Belediyenin üye olduğu Tarihi Kentler Birliği, 2009 yılının ilk Buluşma toplantısını Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirdi.

Yerel seçimlerin ardından ilk kez Beşiktaş Belediyesi’nin ev sahipliğinde İstanbul’da bir araya gelen Birlik üyeleri, üç gün süren etkinliklerde tanışma fırsatı buldu.

“Birikimleri ve Yeni Dönem Hedefleriyle Tarihi Kentler Birliği” başlıklı ana temasıyla düzenlenen TKB Beşiktaş Buluşması, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde yapılan yemekli açılış töreninin ardından, TKB Meclis toplantısı ve seçimler, Özendirme ve Koruma Ödül Töreni, panel ve Beşiktaş gezisinden oluşan yoğun bir programla gerçekleştirildi.

Buluşması, ev sahibi Beşiktaş Belediye Başkanı ve TKB Encümen Üyesi İsmail Ünal, TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Mehmet Özhaseki’nin söz aldığı açılış konuşmalarıyla başladı.

Beşiktaş Belediye Başkanı ve TKB Encümen Üyesi İsmail Ünal:

“2005 yılında da sizlerle Beşiktaş Bululması’nda bir aradaydık; ancak yerel seçimlerden sonra ilk kez Beşiktaş’ta toplanmamız bizim için heyecan verici. Çünkü aramızda yeni belediye başkanı arkadaşlarımız var. TKB akrabalığına hoş geldiniz. Toplum için, insanımız için, tarih ve kültür için birlikte güzel şeyler yapmaya, geleceğe umut vermeye hoş geldiniz. Kentlerimizin sorunları, beklentileri çoğu yerde benzerlik taşıyor. Kentsel kimlikler, her kenti ayrıcalıklı kılıyor. Tarihi ve kültürel varlıklarımızı yaşatma çabalarımızın amacını kentsel kimlik oluşturuyor. Beşiktaş kenti, modern tarihimizin önemli bir yerleşimidir. Son 150 yıldır, Osmanlıya yönetim merkezi olmuş, modernleşme çabalarına ev sahipliği yapmıştır. Demokrasi ve bilim tarihinin oluştuğu ve geliştiği bir merkezdir. Kurtuluş savaşımızın ilk adımının atıldığı, ulusal bağımsızlığımız için ilk ateşin yakıldığı yerdir.

“Somut olmayan kültürel mirasımızın yaşatılması kadar, maddi kültür varlıklarımızın yaşatılması da önümüzde duran önemli görevlerdendir. Beşiktaş, Boğaziçi’nde Dolmabahçe’den Hisar’a uzanan 8,5 kilometrelik bir kıyı şeridinde yer alır. İstanbul Boğazı’nın iki yakasını birleştiren iki köprünün gerekli kıldığı transit geçişin yükünü omuzlamaktadır. Nüfusu gece 200 bin, gündüz ise 2 milyonu bulan bir kentin halkına hizmet veriyoruz. Hem geleneksel hem de modern yerleşime sahip bir kentiz. Geleneksel yaşamın içinde çarşılarımız, çınarlı küçük meydanlarımız var; ama sitelerimiz ve alışveriş merkezlerimiz de var. İkisinin bir arada yaşatılması için çabalarımız sürüyor.

“Tarihi olanla modern olanı kaynaştırmaya çabalıyoruz. Mevzuat, imar işleriyle koruma işlerini ayırıyor. Bu örgütte bu konuyu seslendirmemiz gerektiğine inanıyorum. Çünkü imar eden ile koruma eden birbirinden ayrışmıştır. Korumaya kaynak ayırma olanaklarımız olmalıdır. Yerindelik kavramı içinde, kentlerimizi sağlıklı bir yapıya kavuşturabiliriz. Kentlerimiz için yapacaklarımızın sonu yoktur. Doğayı ve kentsel değerlerimizi yaşatmalıyız. Anadolu’nun her köşesinden gelen tüm dostlarımı selamlıyorum”.

TKB Danışma Kurulu Başkanı ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen:

“Biz devingen bir grubuz. Sorunlara çözüm üreten ve paylaşan bir grubuz. Bugün tüm Türkiye’de bizim ürettiğimiz kavramların tartışıldığını görüyoruz. Geleceğini sağlam zemine oturtmadığımız zaman bu ülke bizim değildir. Bu ülkenin gerçek sahibi biz miyiz? Yoksa kötü birer kiracı mıyız? Çünkü kiracının iyisi, evini terk edip gittiği zaman temiz bırakır.

“Türkiye bütünüyle bir planlamaya gidemediği zaman, sıradan bir devlet, sıradan bir bürokrasi, yüreği çarpmayan geniş bir kitlenin üzerinde yaşadığı, topraklarını kullanamayan bir ulus ortaya çıkar. Bu ulus eğitim ortamını zenginleştiremediği için horlanmamalıdır. Parayı, kaynakları doğru kullanamadığı için ağır yükümlülüklerle suçlanmamalıdır. Biz bütün bunları söylemekle yetinmeyen, bunun için her kesimden insanın beraberliğinin ortak yüzüne ulaşmaya çalışan bir birliğiz.

“Bu salondakiler yeni coşkularla buraya geldi. Seçilebilmek için, birikimini halkıyla paylaşmak, merkezi hükümetin olanaklarına göğüs germek ve onu doğruya dönüştürmek kolay iş değildir. Yerelde başlayan bilgi birikiminin doğru ellerde kullanılması, geleceği hazırlayacakların kendilerini bu ülkeye adaması söz konusudur. TKB, sayısal birliktelikten çok, doğasını, kültürünü ve tarihini sağlam zeminler üzerinde tartışarak bir arada kalmayı başarmıştır. Bu yürüyüşte ilk günden beri yanımızda olan arkadaşlarımız var. Onların bilgi birikimlerini de yanımıza alarak yola devam ediyoruz.

“Yeni gelen arkadaşlara şunu söylemek istiyorum: Yeni seçilerek gelenlerin dinamikleriyle, eskinin birikimlerini birleştirmesini istiyorum. Burada kulislerle seçim yapılmıyor. TKB seçimi başkadır. Burada, farklı bölgelerden, büyük şehirlerden ve beldelerden gelen arkadaşlar arasında hiçbir ayırım yapılmadan birbiriyle uyum sağlıyor. Tarihin ve doğanın verdiği güçlerini bizlere eşit sunuyorlar. Bunu da kaynağın zenginliğini bilerek, yanlışa düşmeden yapıyorlar. Yeni gelen arkadaşlarımızın daha öncekilerle sıkı bağlar kurmalarını, onların TKB içindeki birikimlerinin ne yönde toplandığını sormalarını istiyorum. Partilerin hiçbir gün dile getirilmediği bir yapıyla karşı karşıya olduğunuzu bilmelisiniz. O açıdan, dar siyasi dalgalanmalar ve benzeri konuları on yıl boyunca, TKB buraya taşımamışsa, bugün seçilemeyen arkadaşlarımızın da büyük katkısı olduğunu unutmayın. Bugün seçilememiş olsalar da, yaptıkları doğru işlerle unutulmamalarını istiyorum. Partilerin içyapıları değişmek zorunda. Başkanları değişmek zorunda. Seçimsel değişmeden söz etmiyorum. Düşünce, yaklaşım ve yüreklilik konusunda bir değişimden bahsediyorum. Yöneticiler, bu ülkenin çocukları olduklarını unutmamak zorunda. Şunu öneriyorum: Yarın meclis toplantısı yapacağız. Ortak bir akılla size sunulacak listeler var. Beraberlikleri ve deneyimleri ortaya çıkaran bir seçim yapacağımızı düşünüyorum. Küçük kulisler, sen oldun ben oldum kavgaları yok. Birliğe, herkesin eşit yardımları olacak. Havza birliklerini kurduğumuzda, birbirine 50 kilometre mesafede bulunan iki kentin birbirini tanımadığını gördük. Aynı coğrafyanın bereketli topraklarını kullandıkları halde birbirlerinden haberleri yoktu. Biz bunları başardık. Propagandaya yer yok. Ürettiğimizi yayacağız. Burada kimse kimsenin partisini bilmez, ama valisini, kaymakamını çok iyi bilir. Değişim dönüşüm kolay değil; uygulama olmadan, halkla paylaşmadan yarınlar yaratılamaz. Doğru çalışmayan Anıtlar Kuruluna, doğru çalışmayan ihale yasasına rağmen mücadele ederek yolumuza devam ediyoruz. Bu seneki hedefimiz bu yasanın değişmesi ve düzene girmesini sağlamak olmalıdır. Bizler ne biçim adamlar olduğumuzu birbirimize tanıtmak için buradayız. Beşiktaş Buluşması’nın en önemli başlığı budur. Aklın, birikimin buluşması ve tanışmasıdır. Ev sahipliği yapan İsmail Ünal’a teşekkür ediyorum. Hepinizi gönülden kucaklıyorum”.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve TKB Başkanı Mehmet Özhaseki:

“2000 yılında başlatılan bu kervan 239 üyesiyle ayakları yere basan işler yaparak bugüne geldi. Yapılan işler gittikçe güzelleşiyor. Yarıya yakın bir değişim var. Yeni başlayan arkadaşlarıma tecrübelerimize dayanarak bir şeyler söylemek istiyorum: Günler çok çabuk geçiyor. Arkaya dönüp baktığınızda bir dönemi nasıl geçirdiğinizi hatırlamayacaksınız. Beş senenin sonunda halkın söylediği tek bir şey oluyor, ‘Ne yaptın ki arkadaş sen?’. Siz uykusuz kalmışsınız, gece gündüz çalışmışsınız, kimsenin umurunda değil. Bunun için doğru, kalıcı işler yapmak gerekiyor. Herkesin sakince düşünüp kentim için ne yaptım diye kendine sorması gerekiyor.

“İçinde bulunduğumuz Birlik, Türkiye’deki en önemli birliklerin başında geliyor. Katıldığım her toplantıda yeni bir şeyler öğreniyorum. Metin Hocam bitmek bilmez enerjisiyle Türkiye’nin dört bir yanını gezdi, geziyor. Bununla ilgili bir espri vardır, ‘Siz bir yerde bir yıl bekleyin; Metin Hoca oradan mutlaka geçecektir.’ Metin Hocam gibi çok değerli bilim adamları bizlerle birlikte. Türkiye’nin değişik yerlerini bu Birlik sayesinde görebiliyoruz. Bu toplantının çok keyifli geçeceğine inanıyorum. Hepimizin siyasi bir kimliği var; ama burada ülkemizin değerleri daha çok öne çıkıyor. Hep birlikte doğru adımlar atıyoruz. Burada birbirimizi önce kardeş gibi görüyoruz. Bu gayretimiz devam edecek. Bize ev sahipliği yapan kardeşimiz İsmail Ünal’a da çok teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”