TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARS’TA BULUŞACAK | ÇEKÜL

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARS’TA BULUŞACAK

24.09.2008

Tarihi Kentler Birliği’nin 2008 yılı ikinci “Buluşması” 3-4-5 Ekim tarihlerinde Kars’ta yapılacak. “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Önemi ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu” konusunun ele alınacağı Kars Buluşması’nda ayrıca TKB Meclisi de bir araya gelecek.  Kars Buluşması’na, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz’ın da katılması bekleniyor.  

Yılda dört “seminer” ve iki “buluşma” toplantısıyla bir araya gelen TKB üyesi belediyeler, tarihi ve kültürel mirasın korunması için yeni yaklaşımlar geliştirerek, kentlerinde yapacakları çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulunuyor; ortaklıklar kuruyor. Tarihi Kentler Birliği toplantıları, yerel yönetimlerin ve çalışanlarının koruma bilinci kazanmalarını amaçlayan paneller ve kent gezileriyle bir eğitim süreci niteliğini taşıyor. Toplantılarda, somut ve somut olmayan tarihi ve kültürel mirasın korunması için doğru uygulamalarla ilgili güncel bilgiler, araştırmalar paylaşılıyor. TKB toplantılarında olgunlaşan fikirler, çözümler ve öneriler zamanla, yerel yönetim alanında TBMM’sine sunulan yasa tekliflerine “fikri zemin” oluşturabiliyor.

Konusunda uzman kişiler ve TKB Danışma Kurulu Üyeleri ile ÇEKÜL Vakfı yönetici ve temsilcilerinin de takip ettiği seminer ve buluşmalarda farklı konuların işlenmesi sağlanıyor. TKB Kars Buluşması’nda ise son yıllarda UNESCO’nun üye ülkelerdeki çalışmalarında önemle vurguladığı “Somut Olmayan Kültürel Miras” ele alınacak; ve bu mirasın korunup geliştirilmesinde “Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu” tartışılacak.

Buluşma programı, 3 Ekim’de Aynalı Köşk olarak bilinen Rus mimari örneği tarihi yapının açılışıyla başlayacak. Köşk’ün açılış töreninde, Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın birer konuşma yapması bekleniyor.  

Panel programının Oturum Başkanlığı’nı ise UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Arsın Aydınuraz yapacak. 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Komite Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz  “Tarihi Kent Kurgusunun İkinci Yüzü: Somut Olmayan Kültürel Miras”, Araştırmacı/Yazar Sezai Yazıcı “Yüzyılların Tanıklığında, Görenlerin Gözünden Kars ve Çevresinin Somut ve Somut Olmayan Kültürel Zenginlikleri”, Mimar/Yazar-TKB Danışma Kurulu Üyesi Oktay Ekinci ise, “Kafkas Kentlerinde Ortak Kimlik” konusunda panele konuşmacı olarak katılacak.

Kuşaktan kuşağa aktarılan ve yeniden yaratılarak devam eden somut olmayan kültürel miras konusunda, yerel yönetimlerin sorumluluklarının gözden geçirilmesi ve değerlendirilmesi, Kars Buluşması’nın ana hedeflerinden biri olarak belirlendi. Bu doğrultuda, belediye başkanları da panelin ardından söz alarak katkı sunacak. Yapılan sunum ve değerlendirmelerle, kentlerde somut olmayan mirasın korunması ve yaşatılması için bütüncül hedefler belirlenecek.

Kars Belediyesi’nin ayrıca 3-5 Ekim tarihleri arasında düzenleyeceği “Kafkas Kültürleri Festivali” de TKB Buluşma konusuna paralel bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ KARS BULUŞMASI

03-04-05 EKİM 2008

03 Ekim 2008 Cuma

14:00-15:00     Gelişler ve Otellere Giriş,
15:00-17:00     Aynalı Köşk’ün Açılış Töreni ve Açılış Konuşmaları:

Naif Alibeyoğlu - Kars Belediye BaşkanıBaşaran Ulusoy - TÜRSAB Başkanı
Prof. Dr. Metin Sözen - ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı
Mehmet Özhaseki - TKB Başkanı ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı
M. Ufuk Erden - Kars Valisi
Ertuğrul Günay - Kültür ve Turizm Bakanı

17.00-21.00    Kent Gezisi ve Kars Belediyesi’nin    “KAFKASYA’DA ORTAK KÜLTÜRÜMÜZ” Festivali Etkinlikleri
21.00               Kars Belediye Başkanı Sayın Naif Alibeyoğlu’nun Hoşgeldiniz Resepsiyonu

04 Ekim 2008 Cumartesi

07.30-08.30    Kahvaltı
09.00-10.00    TKB Meclis Toplantısı                        
10.00-11:00    Oturum: Somut Olmayan Kültürel Mirasın Önemi ve Yerel Yönetimlerin Sorumluluğu

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Arsın Aydınuraz - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı

Konuşmacılar:

Prof. Dr. Öcal Oğuz  - UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Başkanı “Tarihi Kent Kurgusunun İkinci Yüzü: Somut Olmayan Kültürel Miras”

Sezai Yazıcı - Araştırmacı/Yazar “Yüzyılların Tanıklığında, Görenlerin Gözünden Kars ve Çevresinin Somut ve Somut Olmayan Kültürel Zenginlikleri”

Oktay Ekinci - TKB Danışma Kurulu Üyesi, Mimar/Yazar “Kafkas Kentlerinde Ortak Kimlik”

11:00-11:15     Genel Değerlendirme ve Kapanış
11:15-13:00     Kars Belediyesi’nin Festival Kapsamında Düzenlediği Panel
13:00-14:00     Öğle Yemeği
14:00-18:00     Kent Gezisi
18:00-19:30     Kars Valisi Sayın M. Ufuk Erden’in Akşam Yemeği
19.30-21.30     Kars Kalesi Etkinlikleri

05 Ekim 2008 Pazar

07:00-08:00     Kahvaltı ve Otellerden Ayrılış
09:00-11:30     Ani Harabeleri Gezisi
11:30               Havaalanına Hareket