Tarihi işlevlendirmek ve bugünlere taşımak | ÇEKÜL

Tarihi işlevlendirmek ve bugünlere taşımak

23.02.2015

Tarihi Kentler Birliğinin Edirne’de gerçekleşen Seminerinin ardından bölgedeki çalışmalar hız kazandı. Balkan rüzgârının estiği, tüm coğrafyalardan akıp gelen değerlerin buluştuğu, anıtsal değerlerin büyük boyutlara ulaştığı, her saati ayrı değerli olan bir kent Edirne. Geçtiğimiz yıllarda bütüncül yaklaşımla devam eden kültürel mirasın korunması çalışmaları, ÇEKÜL Akademinin eğitimlerine de ders konusu olmuş, Mimar Sinan’ın görkemli dokunuşuyla taçlanmış Edirne’de, bir kentin doğal, tarihsel ve arkeolojik varlıklarının zenginliğini ve çeşitliliğini koruma hikayesinden alınacak derslerle, örnek oluşturmayı amaçlamıştı.

Selimiye Cami ve Külliyesinin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesinin ardından ivme kazanan çalışmaları değerlendirmek üzere Edirne Başkan Danışmanı Ender Bilar, ÇEKÜL Edirne Temsilcisi Mehmet Tan, Edirne Belediyesinden Selim Bilginkaya ve Anıl Biçer’in konuk olduğu toplantı 11 Şubat Çarşamba günü ÇEKÜL Evinde gerçekleşti.

19. yy. sonlarında inşa edilen, kentin yöresel sivil mimarlık örnekleri arasında yer alan Hafızağa Konağının Edirne Kent Müzesi olarak işlevlendirilmesi toplantının genel gündemini oluşturdu. Geleneksel mimari özellikleri taşıyan bu yapı, Edirne’nin tarihsel ve kültürel yaşamında özel bir yere sahip.

Toplantıda müze çalışmaları kapsamında sergileme yöntemleri, kent arşivlerinin dijital ortama taşınması gündeme geldi. Yakın zamanda baskıya çıkarılacak Kırkpınar almanağı da konuşuldu. Yapılacak çalışmalarda Trakya’nın bir bütün olarak ele alınmasının gerekliliği vurgulandı. Edirne’deki geleneksel konaklarda sık rastladığımız zengin bezeme üslubunun ve konakların diğer mimari özelliklerinin yapılacak restorasyonlar sırasında orjinalliğini kaybetmemesi sağlanacak ve hazırlanan tanıtım malzemeleriyle geleneksel mimari özellikleri halkla paylaşılacak. ÇEKÜL uzmanlarının destek vereceği kent müzesi çalışmasında da bu özellikler yansıtılacak.

Kısaca Hafızağa Konağı...

Hafızağa Konağı, İttihat ve Terakki Cemiyetinin gizli cemiyet toplantılarının yapıldığı tarihi binadır. Kerestesi Romanya’dan getirilen binanın adı, sahibi Hafız Mehmet’ten gelmektedir. Türk-İslam sivil mimarisinin tipik bir örneği olan bina, Edirne Valiliği tarafından 2002 yılında restore edilmiş ve Belediyeye tahsis edilmiştir . Bir dönem Edirne Kent Tarihi Müzesi olarak hizmet veren Konak, UNESCO Ofisi olarak kullanılmaktadır.