Suudi Arabistan’da Osmanlı mimarisinin izleri | ÇEKÜL

Suudi Arabistan’da Osmanlı mimarisinin izleri

16.01.2013

Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı topraklarına katılan Halep ve ardından Mekke, Medine başta olmak üzere Arap ülkeleri 16. yüzyıldan itibaren bölgede Osmanlı mimarisinin etkisini de hissettirmeye başlamış. ÇEKÜL Vakfı Suriye temsilcisi mimar Mahmut Zeynel Abidin, şimdiye kadar çok fazla belgelenme olanağı bulunamamış Osmanlı’nın izlerini büyük bir özveri ile belgeleyerek “Suudi Arabistan’da Ayakta Kalan Osmanlı Eserleri – Seçme Örnekler” başlıklı kitabı hazırlamış.

Osmanlı döneminde Hicaz Şehirleri’ne -Hicaz demiryolu üzerinden- özel bir bölüm ayrılan kitap, Suudi Arabistan’ı kuzey, batı, güney, doğu olarak dört bölgede ele alıyor. Zeynel Abidin, bu bölgelerde tespit edilen tüm eserlerin mimari çizimlerini kendi kurduğu Şadirvan Tarihi Mimari Varlıkları Merkezi’nde yeniden çizdirerek, yapıları hem mimari çizimleri hem fotoğrafları hem de bilgileri ile kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Bu bölgedeki yapıların belgelenmesi açısından önemli bir açığı dolduran kitabın detaylarına  www.ottoman-archi.com adresinden ulaşabilirsiniz.