SİVAS “SELÇUKLU KÜLTÜR PARKI PROJESİ” ÖRNEK OLACAK | ÇEKÜL

SİVAS “SELÇUKLU KÜLTÜR PARKI PROJESİ” ÖRNEK OLACAK

12.09.2008

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 89. yıldönümü kutlamaları yoğun bir programla yapıldı.

Kutlamalar için Sivas’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Prof. Dr. Metin Sözen, ÇEKÜL Vakfı’nın danışmanlığında şekillenen ve “Selçuklu Kültür Parkı Projesi” kapsamında yürütülen restorasyon çalışmalarını inceledi. Sivas’ta projelendirilen tarihi mirası koruma çalışmaları, Cumhurbaşkanı’nın ziyaretiyle somut olarak gözler önüne serildi. Etkinlikler çerçevesinde yapılan kent gezisinde, restorasyonu yapılan Gök Medrese’yi inceleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, önemli bir aşama kaydedildiğini belirterek emeği geçenleri kutladı.

Sivas kentinde somut ve soyut mirası birlikte korumak için oluşturulan yol haritası kısa sürede sonuçlarını göstermeye başladı. “Kent Meydanı Projesi”, Buriciye Medresesi, Şifahiye, Çifte Minare ve Gök Medrese gibi restorasyon çalışmaları da kentin çehresini değiştirmeye başladı.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Sivas’ta bulunan Selçuklu eserlerinin “Selçuklu Kültür Parkı Projesi” kapsamında örnek bir çalışmayla ortaya çıkacağını söyleyerek, “ Sivas Valiliği ve Belediyesi projeyle ilgili çalışmaları hızla sürdürüyor. Proje tamamlandığında Anadolu’nun ortaçağına Selçuklular’ın kazandırdığı değerlerin anlamı ortaya çıkacak. Bu çalışma diğer kentlere de örnek oluşturacak. Sivas’ta yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu projeyi ülke kültürüne önemli bir katkı olarak nitelendiriyor,” dedi.

 

Gök Medrese

Gezi programından sonra yapılan değerlendirme toplantısında, UNESCO’nun Dünya Mirası Listesinde yer alan Divriği Ulu Cami ve Külliyesi’nin ayakta kalması için, Cumhurbaşkanlığı tarafından da her türlü desteğin sağlayacağı açıklandı. Toplantıda ayrıca yol haritası yeniden gözden geçirildi; Metin Sözen’in öndeliğinde, Sivas Valiliği,  Belediyesi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yürüttüğü çalışmalar irdelendi.  2009-2010 yılları arasındaki gelişmeler planlandı. Bu bir anlamda kamu-yerel-sivil-özel birlikteliğinin somut bir göstergesiydi.

           

Divriği Ulu Cami

Toplantıda, kentteki her yaştan insana cevap verecek alanlar yaratılmasına öncelik verilmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı yoğun onarım çalışmaları doğrultusunda da eşgüdümün sağlanması bir ön koşul olarak belirlendi. İlçe ve köy düzeyinde özellikle Divriği, Gürün, Hafik için hazırlanan projelerin uygulamaya dönüşmüş olması sevindirici bir olay olarak nitelendirildi. Böylece doğa ve kültür alanındaki çalışmalarında bir yıl içinde sonuç vermeye başlaması konulan hedefe ulaşmada önemli bir adım olarak görüldü. Sivas Belediyesi’nin geleneksel konutları yaşatma kararlılığına ise, Tarihi Kentler Birliği ve ÇEKÜL Vakfı da destek verecek. Başta Müze Sokak olmak üzere sokak sağlıklaştırma çalışmaları hız kazanacak.

Toplantıda, belge ve yayınların taranması ve kapsamlı bir envanter oluşturulması da yeni hedefler arasına eklendi. Sivas Kalesi’nin ve çevresindeki yapıların yenilenmesi de yol haritasına eklenen konular arasında. Behrampaşa Hanı’nın onarım çalışmalarının başlaması, Kayseri-Sivas-Divriği üçgeninde yeni bir odak noktası oluşturan Alacahan Kervansarayı restorasyonunun sonuçlandırılma noktasına gelmiş olması, Selçuklu ve Osmanlı yapılarının tümünün ele alınma çabalarını önemli bir noktaya taşımış bulunmaktadır.

Sivas kentinde, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet’in ilk yıllarına ait olan tarihi değerlerini korumayı ve halkın kullanımına açarak yaşatmayı hedef alan çalışmalarının 2010 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Tüm çalışmalar bittiğinde, “Müzeler Kenti Sivas” hedefine ulaşılacak ve Arkeoloji Müzesi, Halı ve Kilim Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Şifahiye Medresesi’nde Sağlık Müzesi hizmete açılacak,  Kongre Binasında Cumhuriyet Tarihi Müzesi de kentte hizmet veren diğer müzeler yer alacak. 

Arkeoloji Müzesi

Kongre Binası

Hitit Kenti Sarissa ve Kayalıpınar başta olmak üzere, günümüze kadar gelen pek çok değerin bulunduğu Sivas, doğa ve kültür turizminin de hareketleneceği kentlerden birisi olacak.