SİVAS ARKEOLOJİ MÜZESİ AÇILDI | ÇEKÜL

SİVAS ARKEOLOJİ MÜZESİ AÇILDI

21.05.2009

Sivas’taki kültürel mirası koruma ve yaşatma çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Restorasyonu tamamlanan tarihi cezaevi binası, geçtiğimiz günlerde Sivas Arkeoloji Müzesi olarak hizmete açıldı.

Müzenin açılış törenine Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habib Oluk, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş ve çok sayıda davetli katıldı.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü’nün müze hakkında davetlilere bilgi verdiği törende, Prof. Dr. Metin Sözen de bir konuşma yaptı. Sözen konuşmasında arkeolojik açıdan zengin olan kentte açılan müzenin, Sivas’ın kültürlerin buluşma noktasında olmasından dolayı, bölgedeki en zengin müzelerden biri olacağını vurguladı. Kentte son yıllarda yapılan çalışmaların önemine değinen Sözen, başarıya ulaşmak için sürekliliğin önemli olduğunu belirtti.

Protokol konuşmalarının ardından Sivas Arkeoloji Müzesi’nin yapımında emeği geçenlere, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün tarafından teşekkür plaketi verildi.

ÇEKÜL Vakfı ve TKB’nin katkılarıyla son yıllarda koruma çalışmalarında ciddi mesafe kaydeden Sivas daha önce de Kent Meydanı ve Selçuklu Kültür Parkı projeleriyle gündeme gelmişti. ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Mimar Metin Keskin’in de yer aldığı çalışmalar kapsamında, kent tarihi açısından önemli olan binaların restorasyonları yapılıyor ve bunlardan bazıları tarihi cezaevi örneğinde olduğu gibi yeniden işlevlendiriliyor.