ŞİKÂRÎ’NİN KARAMANNÂMESİ WEBDE

29.09.2005

Kültür ve Turizm Bakan'ı Atilla Koç’un, Ağustos ayında  Karaman ve Ermenek’e düzenlediği ziyareti web sitemizden duyurmuştuk. Bakan’ın yaptığı ziyaret sonrasında Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve ÇEKÜL Vakfı işbirliğiyle “Karaman’ın Doğal-Tarihsel-Kültürel Mirasını Koruma-Yaşatma-Tanıtma Çalışmaları” kapsamında yürütülen “Karaman Kültür-Sanat Adası Projesi” çalışmaları hızlandırılarak bitirilme aşamasına geldi.

“Koruma, Yaşatma Tanıtma Çalışmaları”nın ilk ortak ürünü olan “Karamannâme” kitabı ise, Mayıs ayında yayımlanmıştı. Kitapçılarda satışa sunulmayan yayının tüm içeriğine, artık ÇEKÜL Vakfı ve Karaman Valiliği’nin web sitelerinden ulaşmak mümkün.

Bu önemli kitap, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve tarihçi-yazar Necdet Sakaoğlu tarafından basıma hazırlandı. Anadolu coğrafyasında 13. yüzyıl ortalarından 15. yüzyıl sonlarına kadar hüküm süren Karamanoğulları Beyliği, Türkçe’yi ön plana çıkararak, Anadolu’da kilit bir öneme sahip olmuştu. Tarihçi Şikârî tarafından kaleme alınan Karamannâme isimli eserde; beyliğin kuruluşundan, Osmanlı egemenliğe giden süreç, çok yönlü, tarihsel bir bakışla ele alınıyor. Bir çok konuda bizleri yeniden düşünmeye yönelten Karamannâme, bugün bile yeni tartışmalara zemin hazırlıyor.

Not: Pdf formatındaki kitabı açabilmeniz için Acrobat Reader adlı programın bilgisayarlarınızda olması gerekiyor.