SİİRT'TE ASIRLIK GELENEK “MELEDE ATEŞİ” YAKILDI | ÇEKÜL

SİİRT'TE ASIRLIK GELENEK “MELEDE ATEŞİ” YAKILDI

01.10.2007

Siirt, unutulmaya yüz tutan bir Ramazan geleneğini tekrar yaşattı. Asırlar boyu Ramazan arifesinde yakılan “Melede Ateşi” bu yıl bir kez daha yakıldı. Siirt Belediye Başkanlığı ve ÇEKÜL Vakfı İl Temsilciliği’nce düzenlenen ateş yakma olayı Kızlartepesi Parkı’nda bulunan itfaiye hizmet binası önünde yapıldı.

ÇEKÜL Vakfı İl Temsilcisi Ayhan Mergen, Melede Ateşi’nin yüzyıllardan beri Ramazan’dan bir gün önce, yani arife günü akşam saatlerine yakın mahallelerin meydanlarında yakıldığını belirterek “Yüzyıllardan beri süren bu geleneğimizde, her mahallenin çocukları Ramazan ayı gelmeden, yaklaşık 15-20 gün öncesinden evleri tek tek dolaşarak bu olaya özgü tekerlemeler ve maniler eşliğinde çalı çırpı toplarlardı. Aynı şekilde akşam saatlerinde de evlerine dönen erkeklerin yolunu keserek para toplar, bu parayla da çalı çırpı alırlardı. Bu çalı çırpılar, sağlam bir evde saklanır ve arife günü ikindiden sonra yapılan mezarlık ziyaretlerinin ardından, mahallenin meydanında bu ateş yakılırdı. Ateşin alevi geçtikten sonra da üzerinden atlanılırdı. Bu geleneğin Ramazan ayının başlama işareti olan hilalin görülmesini çevredeki yerleşim birimlerine haber verilmesi amacıyla doğduğuna inanıyoruz. Son yıllara artık tamamen unutulmaya yüz tutan bu geleneği Belediyemizle işbirliği içerisinde tekrar yaşatmaktan mutluyuz”, dedi.

Siirt Milletvekili Yılmaz Helvacıoğlu’da yaptığı konuşmada gençlik yıllarının nostaljik bir olayını yaşattıkları için, Belediye ve ÇEKÜL Temsilciliği’ne teşekkür etti.